Klima se mění a Česko se bude stále více potýkat se suchem a přívalovými srážkami. Součástí každého domu by proto měla být retenční nádrž na dešťovou vodu. Tu můžete používat k zalévání zahrady, splachování toalety, ale třeba i k praní prádla. Jak si vybrat tu správnou nádrž? Na co si dát pozor? Zde je pár tipů, které vám pomohou s rozhodováním.

Akumulační nádrž na dešťovou vodu má mnoho výhod. Pomáhá šetřit pitnou vodu a snižovat poplatky za vodné a stočné. Přispívá k ochraně životního prostředí tím, že snižuje odtok srážkové vody do kanalizace a povrchových vod. Rovněž se zlepší i kvalita zahrady, protože srážky poskytují měkkou a čistou vodu na zálivku pro rostliny. A navíc může být podporována dotacemi z dotačního programu Dešťovka.

Objem nádrže

Klíčovou hodnotou je objem jímky. Měl by odpovídat vašim potřebám a možnostem. Nejprve si spočítejte, kolik dešťové vody z vaší střechy dokážete zachytit. To zjistíte tak, že vynásobíte plochu střechy průměrným ročním úhrnem srážek ve vaší oblasti. Například pro střechu o ploše 40 m2 a při úhrnu srážek 600 mm ročně je to 40 × 0,6 = 24 m3. Pak si odhadněte, kolik dešťové vody budete spotřebovávat. To závisí na tom, k čemu ji budete používat a jak často. Třeba máte zeleninovou zahradu, která potřebuje vydatnou zálivku, nebo chcete používat dešťovou vodu i pro splachování toalety.

„Ideálně by objem nádrže měl být takový, aby se během suchého období nevyprázdnila a během deštivého období se naplnila,“ říká Josef Filgas z firmy Sineko, která nádrže a jímky dlouhou řadu let vyvíjí, vyrábí a prodává. To znamená, že by měla být schopna pojmout asi polovinu ročního úhrnu srážek ze střechy. Samozřejmě musíte brát v úvahu i velikost vaší parcely a možnosti umístění nádrže. V praxi to proto bude méně. „Nejčastěji lidé k běžným rodinným domům instalují retenční nádrže s objemem pět nebo šest krychlových metrů,“ doplnil Josef Filgas z firmy Sineko.

 

Nádrž by měla být schopna pojmout asi polovinu ročního úhrnu srážek ze střechy

Nádrž by měla být schopna pojmout asi polovinu ročního úhrnu srážek ze střechy.

 

Materiál nádrže a jeho kvalita

Retenční nádrže na dešťovou vodu se vyrábějí z různých materiálů, jako je plast nebo beton. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Plastové nádrže jsou lehké, snadno se instalují a jsou spolehlivě vodotěsné. Pokud zvolíte nádrž z kvalitního plastu, bude mít téměř neomezenou životnost. Betonové nádrže jsou pevné, stabilní, ale časem mohou začít prosakovat. Navíc jsou těžké a vyžadují složitější instalaci. Zatímco plastovou jímku snadno instaluje dvojice zdatných pracovníků, na instalaci betonové jímky je potřeba těžká technika.

Při výběru materiálu nádrže je důležité dbát na jeho kvalitu a certifikaci. Nádrž by měla být vyrobena z prvojakostního polypropylenu, který už na první pohled rozeznáte podle typicky béžové barvy. Nově jsou na trhu k dispozici i nádrže vyztužené ocelovou konstrukcí, která nastavuje naprosto nové parametry odolnosti. Nádrže s touto konstrukcí můžete bez obav umístit i do podloží s výskytem spodní vody nebo jílu, což bylo ještě donedávna nemyslitelné.

Příslušenství: co je v ceně a co ne

Nejde ale jen o samotnou nádrž. Důležitý je celý systém okolo, jenž zahrnuje i další prvky, jako je filtr, čerpadlo, potrubí, ventily, plovák nebo přepad. Některé nádrže jsou prodávány jako kompletní sety s veškerým příslušenstvím v ceně, jiné jsou nabízeny pouze jako samostatné nádrže a příslušenství je třeba dokoupit zvlášť. Při porovnávání cen různých nádrží je tedy důležité zjistit, co je součástí balení a za co je nutné připlatit.

Potřebuje nádrž základovou desku?

U rodinných domů se zpravidla realizují podzemní nádrže, neboť mají několik výhod. Jsou skryté pod zemí a udržují vodu čerstvější a chladnější, ale vyžadují vykopání jámy a zpevnění podloží. Některé podzemní nádrže potřebují základovou desku nebo obetonování pro stabilitu a ochranu před tlakem půdy, jiné jsou dostatečně pevné i bez toho. Stavba základové desky je práce navíc. Pokud si vyberete nádrž, která základy ani obetonování nepotřebuje, tato starost vám odpadne,“ uzavírá diskusi Josef Filgas ze společnosti Sineko, jež vám s výběrem jímky ráda pomůže.

logo MessengerPoslat Messengerem