Prudký nárůst cen energií a dlouhé dodací lhůty nutí některé domácnosti k rychlým, ale nepromyšleným krokům. Problematickou situaci na trhu však bohužel využívají také firmy, které upřednostňují rychlý zisk a přistupují k zákazníkům neprofesionálním způsobem. Vyplatí se proto se před nákupem seznámit s pohledem odborníků s dlouholetou zkušeností v oboru. Jak nenaletět při výběru tepelného čerpadla nebo fotovoltaické elektrárny, radí Karel Pacourek, ředitel české společnosti DZ Dražice, výrobce ohřívačů vody a dodavatele tepelných čerpadel NIBE a fotovoltaických řešení.

Situace, kdy se na trhu objevila řada nových neprověřených firem, je pro stavebníky poměrně nepřehledná. Tyto společnosti často klamou líbivým marketingem nebo seriózně působícím webem, aby skryly nedostatek pozitivních referencí od zákazníků i technických a odborných zkušeností. Důvěřiví lidé pak mohou snadno podlehnout lákavé nabídce, ve které se daná firma zavazuje ke slibům, jež není schopná dodržet ani garantovat. Navzdory aktuálnímu nedostatku kvalifikované pracovní síly i materiálu tyto firmy slibují rychlou a spolehlivou realizaci fotovoltaické elektrárny nebo okamžité šetření nákladů ještě před tím, než instalace panelů vůbec začne. Rizikem je také závazek plateb za elektřinu z ještě neexistující elektrárny, kterými si obchodník zákazníka tzv. pojistí, a následně tyto platby až do samotné realizace plánuje splácet ze svých zisků. Klient ale nemá žádnou záruku, že nepřijde o zaplacenou zálohu a neprověřená firma náhle nezmizí z trhu. Karel Pacourek proto doporučuje sledovat tato kritéria:

1. Kvalitní značka a dodavatel s pozitivními referencemi

Profesionální firmu poznáte podle dlouholetého působení na trhu a řady úspěšných realizací s pozitivními referencemi. Ty si však neověřujte jen na jejím webu, ale sledujte rovněž nezávislá diskuzní fóra, reference stávajících zákazníků či informace ze specializovaných webů. Nenechte se zmást podezřele nízkými cenovými nabídkami, ty bývají dány špatnou kalkulací projektu nebo nezapočítáním některých nákladů.

2. Komplexní energeticky úsporné řešení

Firmu si vybírejte i podle toho, že vám dokáže nabídnout komplexní energeticky úsporné řešení šité na míru vašemu domu nebo navrhnout technologii plně kompatibilní s těmi stávajícími, které využíváte. Někteří dodavatelé se kvůli svým provizím primárně orientují na dosažení maximální výše dotace, a mohou se vám proto snažit vnutit zbytečně předimenzovaný projekt bez ohledu na to, jak je efektivní zrovna pro vás.

3. Výška záloh

Nepřistupujte na nadstandardně vysoké zálohy. Renomované společnosti etablované na českém trhu většinou vyžadují zálohu maximálně 50–60 % z celkové ceny na pořízení technologie. Najdou se však i dodavatelé požadující až 100% zálohu, což může signalizovat provozní finanční problémy dané firmy. Takovou nabídku si raději nechte ujít, ať už se jeví jakkoliv lákavě!

4. Termín dodávky a profesionální servis

Pokud řešíte dilema, zda zvolit méně známou firmu, která vám dodá elektrárnu dříve, nebo tu renomovanější, která má více zakázek, a tudíž pomalejší dodací lhůty, vsaďte raději na kvalitu. Renomovaná firma navíc obvykle garantuje i servis a profesionální klientskou péči. Vyhnete se tak zklamání z toho, že projekt není optimální pro váš dům, úspory energie jsou nižší, než jste očekávali, nebo dodavatel neposkytuje servis.

5. Sliby a „kdyby“

Nabídku konkrétně pro vás si nechte podložit reálnými daty, nikoli spekulacemi, na které se nemůžete spolehnout. Pokud vám například dosud nepříliš známá firma garantuje okamžitou úsporu energií, aniž by vůbec zahájila montáž panelů, je to podezřelé. Zvláště pokud od vás požaduje vysokou zálohu. Nemáte totiž žádnou záruku, že se jí bude dařit tak dobře, aby vás mohla dotovat (až do instalace) ze svých zisků a dostála všem svým závazkům. Může pak dojít i na nejhorší: zůstanete bez fotovoltaické elektrárny i bez peněz.

logo MessengerPoslat Messengerem