Pod pojmem minimalismus si řada lidí představí současný moderní styl, který se odráží v architektuře i interiérovém designu. Málokdo si však představí, že minimalismus je i jistý způsob smýšlení o životě a prostoru, který může pomoci nejen s úklidem, ale i uspořádání priorit.

Co jsou základní stavební kameny minimalismu?

Pokud bychom se na minimalismus podívali jako na životní styl, mohli bychom říci, že se jedná o dlouho hledanou odpověď na tlak současné uspěchané doby. Minimalistický životní styl si totiž zakládá na tom, že vám pomůže vyčistit nejen prostor kolem vás, ale i vaši hlavu. Ať už se snažíte dát dohromady váš interiér nebo sebe sama, je nutné začít od toho, že si sami stanovíte priority, co je pro vás skutečně důležité.

Cesta k minimalistickému stylu života je pro mnohé lidi ze začátku složitá, ale se správnou změnou myšlení vám přinese benefity ve formě osobního růstu, nárůstu kreativity, volného času, ale i radosti z právě prožívaných okamžiků.

Jak se minimalismus projevuje v organizaci interiérů

Z obrázků na internetu se na vás pod heslem minimalistického interiéru jistě usmívají dokonale uklizené prostory, které mnohdy působí i trochu prázdně. Minimalismus přitom není o prázdnotě a zbavování se věcí, ale především o ujasnění si toho, co vlastně chceme. Přechod k minimalismu by vás tak neměl psychicky zatěžovat, ale naopak pomoci se negativních pocitů a podnětů, které vás stresují se zbavit.

Jaké výhody minimalismus v interiérech přináší?

Mezi zřejmé výhody minimalisticky zařízených interiérů patří jednoduší a rychlejší úklid. Pokud se totiž dokážete oprostit od zbytečností, které pro vás nemají jasnou hodnotu, nebudete se muset trápit s tím, kam věc uložit, protože vlastně nemá své místo.

V minimalisticky zařízených interiérech není příliš mnoho nábytku, který by prostoru ubýval na jeho vzdušnosti a je tak méně starostí s utíráním prachu nebo jeho leštěním. Zároveň patří mezi tradiční rysy minimalismu i prázdné stěny bez zbytečných neosobních obrázků, které jen zaplňují prázdné místo.

V případě minimalisticky vybavené kuchyně, narazíte na dostatečně velkou pracovní plochu, na které však nepřekáží žádné malé spotřebiče nebo kuchyňské náčiní. Ty nejpoužívanější kousky jsou samozřejmě uloženy tak, aby byly po ruce, ale zároveň uklizené, a to v otevřených policích nebo šuplíkách. Úklid takové kuchyně, ale i orientace v ní, je pak jednoduší. Navíc i samotné vaření vás bude víc bavit, pokud se nebude zdržovat zdlouhavým hledání potřebného náčiní.

Jak začít s minimalismem i u vás doma?

Pokud se tedy rozhodnete uspořádat svůj domov minimalisticky, začněte u drobností. Vyhoďte třeba staré akční letáky nebo již přečtené časopisy. Časopisy pak můžete i darovat do čekáren u lékaře, kadeřníka nebo někomu mohou udělat radost i v tzv. „knihobudkách“.

Neradi utíráte prach, protože jsou vaše poličky plné různých věcí? Pak je proberte, vyřaďte věci, které pro vás nemají citovou hodnotu, ale i potlučené drobnosti a další věci, které se nedají opravit. Pokud jsou již dekorace vybledlé a vlastně vám nedělají radost pryč s nimi. Z rodinných fotografií si pak vyberte ty nejlepší a pořiďte jim kvalitní rámečky, ty ostatní schovejte do fotoalba. Sice je nebudete mít na očích, ale ochráníte je před vyblednutím.

V ohledu na praktičnost a úklid je pak velmi praktickým minimalistickým typem i zbavení se koberců. Péče o ně přeci nekončí vysáváním, aby hezky vypadaly, je nezbytné je pravidelně čistit, a i tak je na nich po čase vidět jejich věk. Údržba vinylových, dřevěných nebo laminátových podlah je jednoduší a pokud máte šikovné pomocníky, budou vaše podlahy čisté již za pár minut. Osvědčený je v tomto směru například parní mop, který použijete nejen na podlahu, ale i tkaniny a čalouněný nábytek. Pomůže vám i s pravidelnou údržbou matrací nebo čištěním kachliček v koupelně.

Ačkoli můžete různé deky a polštáře pravidelně prát, neměli byste to s jejich počtem v obývacím pokoji nebo ložnici přehánět. Nejenže se v nich drží prach, ale mohou narušovat jednoduchou linii prostoru. Lůžkoviny, které máte rádi a stále vypadají hezky si uložte do skříně nebo úložného prostoru a se zapranými nebo poškozenými kousky se rozlučte.

logo MessengerPoslat Messengerem