Jarní sluníčko nám obvykle odhalí v zimním šeru „neviděné“ nečistoty a prach, třeba na obkladech a dlažbách, naštěstí nám zároveň dodá i novou energii a chuť se s tím vypořádat.

Ideální je uklízet s přípravky, které doporučuje přímo výrobce obkladů. RAKO, tradiční česká značka keramických obkladů, nabízí ucelený výběr čističů RAKO SYSTEM pro obklady a dlažbu. Bez přípravku RAKO CL 802 by se těžko obešel už prvotní úklid po řemeslnících, RAKO CL 803 si poradí s běžným úklidem, RAKO CL 810 zbaví kuchyň mastné špíny, RAKO CL 801 odstraní rez a vodní kámen a RAKO CL 804 dodá koupelně dokonalý lesk. Více informací najdete na www.rakosystem.cz.

Jarní úklidPřestože se keramické obklady a dlažby snadno udržují, i na nich se postupně usazuje vrstva nečistot. Do reliéfů obkladů může sedat prach, v kuchyni se k běžným nečistotám přidává mastnota, v koupelně nejčastěji bojujeme s kombinací vodního kamene, železitých usazenin a špíny. Komplexní řadu čisticích přípravků na obklady a dlažby nabízí výrobce českých keramických obkladů, značka RAKO. Čistidla RAKO SYSTEM, jsou prověřena keramickými obklady RAKO. K dostání jsou přímo v  autorizovaných obchodech RAKO, nejbližší prodejnu lze vybrat přímo na webových stránkách RAKO.

Řešení pro keramickou dlažbu v kuchyni a na chodbě

Jarní úklidMáte-li v chodbě nebo kuchyni glazovanou dlažbu s hladkým povrchem, máte půl práce s úklidem hotovo. Tyto dlažby totiž mají celistvý, ušlechtilý a nenasákavý povrch, na kterém se nečistoty jen těžko usazují. Snadno je tak setřete teplou vodou se saponátem. Dokonalý výsledek získáte, použijete-li specializovaný přípravek, například RAKO CL 803 z řady RAKO SYSTEM. O něco náročnější může být v kuchyních čištění neglazovaných a silně reliéfních dlažeb. Běžnou a pravidelnou údržbu lze zajistit buď použitím saponátů, případně profesionálního čističe RAKO CL 803. Na silnější špínu jsou osvědčené prostředky s obsahem kyselin, například RAKO CL 801 (informace o výrobku níže u odstavce Spáry). S mastnou špínou si poradí naopak výrobky s vyšším pH (pH od cca 8), například RAKO CL 810.

RAKO CL 803 čistí i leští

CL 803 pro denní úklidRAKO CL 803 je určen pro běžný, pravidelný úklid. Přípravek pomůže účinně povrchy vyčistit a zároveň v jednom kroku vyleštit. Je určený také na povrchy náchylné k poškození a zmatovatění, jako jsou leštěné mramory, žuly a přírodní i umělé kameny. Obsahuje velmi jemné a neutrální tenzidy, které účinně odstraní i odolné nečistoty. RAKO CL 803 lze použít i na plastové povrchy, například rámy oken. Prostředek je určen pro ruční mytí mopem, případně, pro dosažení plného efektu lesku, hadrem z mikrovlákna. Před použitím se ředí dle návodu. Doporučená cena 169 Kč /0,75 l, 589 Kč/5 l. Dostupný v síti autorizovaných prodejců. Více na www.rakosystem.cz.

RAKO CL 810 odstraní i kuchyňskou mastnotu

CL 810 pro odstranění mastnoty a olejůV obtížněji čistitelných místech, kde se kromě běžné nečistoty nachází i mastnota, jako například v kuchyni, se doporučuje použít profesionální čistidla, jako je například přípravek RAKO CL 810 z řady RAKO SYSTEM. Vyniká mimořádnou silou pro odstranění mastnot a navíc i biologickou odbouratelností. Spolehlivě vyčistí nejen dlažbu, ale také spáry. A poradí si i se stopami pneumatik na dlažbě. Jde o koncentrovaný nepěnivý prostředek určený k čištění veškerých ploch odolných vodě, jako jsou dlažby glazované i neglazované, žulové, mramorové a vápencové povrchy, teraso, gumové podlahy, podlahy kuchyní a dílen. Prostředek se dle návodu ředí podle míry znečištění. Je vhodný pro strojní i ruční aplikaci. Doporučená cena 169 Kč /0,75 l, 589 Kč/5 l. Dostupný v síti autorizovaných prodejců. Více na www.rakosystem.cz.

Pomocník pro koupelnu včetně chromovaných povrchů

CL 802 pro postavební úklid a odstranění cementových a vápenných zbytkůČištění koupelny je oproti dlažbám snadnější, nejde o prostor tak vysoce namáhaný, jako je například dlažba v kuchyni či na chodbách. S vodním kamenem a nečistotami v koupelně se vypořádáte se standardními čisticími prostředky. Na silnější znečištění, včetně prvního úklidu po dokončení stavebních prací, použijte čistidlo na keramiku a spáry, například CL 802 z řady RAKO SYSTEM. Čistotu, ale také exkluzivní vzhled, dodají koupelně přípravky s obsahem lesku, který zpomaluje znečištění povrchu a dlouhodobě zlepšuje vzhled leštěných a chromovaných povrchů. Najdete jej také v nabídce RAKO SYSTEM, pod názvem RAKO CL 804. Informace o výrobku níže: Náš tip.

S úklidem po řemeslnících pomůže RAKO CL 802

CL 802 pro postavební úklid a odstranění cementových a vápenných zbytkůI silné znečištění keramických obkladů odstraní koncentrovaný nepěnivý prostředek CL 802 určený na tvrdé povrchy odolné kyselinám, jako jsou keramické a žulové povrchy (není vhodný na materiály na bázi vápence - mramor, travertin). Je vhodný na postavební úklid, kde dosahuje vynikajících výsledků už po prvním použití. Při špatném postavebním úklidu totiž časem dochází ke zvýšenému znečišťování povrchu keramiky z důvodu neodmyté mikrovrstvy cementu. Přípravek účinně působí na cementové zbytky, hlinky po malování, cementové závoje, hořečnaté a minerální usazeniny (rez a vodní nebo močový kámen). Ředí se dle návodu podle míry znečištění. Doporučená cena 169 Kč / 0,75 l. Dostupný v síti autorizovaných prodejců. Více na www.rakosystem.cz.

CL 804 záruka perfektně vyleštěné koupelny

CL 804 pro vysoký lesk koupelnyObklady, umyvadla, vany, sprchové kouty, baterie, ale také vnější části toaletních mís lze důkladně vyčistit pomocí CL 804. Přípravek snadno odstraňuje skvrny a nánosy vodního kamene. Obsahuje lesk, který zpomaluje znečištění povrchu a dlouhodobě zlepšuje vzhled leštěných a chromovaných povrchů. Aplikuje se přímo na znečištěné povrchy, poté se nechá několik minut působit. Na závěr se povrch vyčistí houbou a opláchne vodou. Přípravek se používá koncentrovaný, nanáší se pomocí rozprašovače. Doporučená cena 129 Kč/0,75 l, 469 Kč/5 l. Dostupný v síti autorizovaných prodejců. Více na www.rakosystem.cz.

Spáry

Pro vyčištění a dezinfekci spár využijete klasický rýžák. Jednou za půl roku je vydezinfikujte jakýmkoli dezinfekčním prostředkem, např. typu Savo. Tyto prostředky zlikvidují i plísně, které se mohou objevovat ve špatně větraných koupelnách a sprchových koutech. Spáry se, obdobně jako keramické obklady a dlažby, udržují podle druhu znečištění spáry:

- spáry zanesené vodním kamenem a silnou nečistotou RAKO CL 801

- běžné zanesení spár prachem a špínou např. na podlaze RAKO CL 803

- mastná špína, zbytky olejů RAKO CL 810

Všechny tyto čisticí prostředky stojí 169 Kč/balení 0,75 l, pro čištění spár je spotřeba zanedbatelná, pro čištění keramického obkladu vystačí jeden litr roztoku na 20 – 40 m² obkladu. Profesionální čisticí prostředky na čištění spár a keramického obkladu RAKO SYSTEM jsou k dostání v autorizovaných prodejnách RAKO.

RAKO CL 801 rozpustí rez i vodní kámen

Odstranit rez, vodní kámen a minerální usazeniny pomůže RAKO CL 801, speciální čisticí prostředek na lehce i silně znečištěné slinuté neglazované a glazované dlaždice gres-porcellanato, např. typu Taurus, Kentaur a ostatní neglazované dlaždice. Hodí se pro periodický a denní úklid, na stěny i podlahy. RAKO CL 801 se uplatní i při čištění stěn bazénů a balneí, kde se rez a vodní kámen usazují častěji.

Doporučená cena 169 Kč/0,75 l, 589 Kč/5 l. Výrobek je dostupný v síti autorizovaných prodejců. Víc e na www.rakosystem.cz.

TIPY

Jak vyčistit "historickou" starou a zašlou dlažbu?

Ing. Tomáš Lindauer, zástupce značky RAKO radí:

Tomáš Lindauer„Staré nečistoty mohou být různého druhu. Doporučuji proto postupovat takto: Nejprve zkuste rozpustit mastnotu a organické zbytky pomocí roztoku s čističem RAKO CL 810, naneste jej na povrch a nechte 10-15 min působit, poté povrch mechanicky silonovým kartáčem nebo podlahovým padem vydrhněte a pak setřete vodou. V druhém kroku použijte stejným způsobem roztok s využitím přípravku RAKO CL 801, a to zejména ve spárách a rýhách reliéfu dlažby. Na závěr povrch dobře opláchněte vodou. Po tomto generálním úklidu doporučuji použít na ošetření povrchu dlažby a spár impregnaci CL 809, která usnadní následné periodické čištění.“

Jak udržet původní odstín spár?

Ing. Tomáš Lindauer, zástupce značky RAKO radí:

„Jedinou možností, jak uchovat spáry v původní barvě, je jejich pravidelné čištění. Uplatní se s úspěchem speciální čisticí prostředky na keramické obklady a dlažby určené pro denní úklid, pomocí kterých lze zajistit také čištění spár. Z portfolia RAKO SYSTEM například výrobek CL 803.“

POZOR: Pokud dojde k zničení pigmentu spáry nesprávným (agresivním) čisticím prostředkem, je navrácení původního odstínu nemožné.

O řadě RAKO SYSTEM

Řada RAKO SYSTEM reprezentuje výrobky z oblasti stavební chemie, kromě přípravků na čištění a údržbu obkladů zahrnuje materiály pro přípravu podkladu (vyrovnávací hmoty, penetrační nátěry, kontaktní můstky, samonivelační hmoty), hydroizolační stěrky, lepicí a spárovací hmoty (cementové, epoxidové). Více na www.rakosystem.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem