Posunout, nebo shrnout? Výhled bez rušivých sloupků v zavřeném stavu, nebo raději možnost otevřít téměř dokořán, i když trochu na úkor dispozice? Co třeba řešení s nulovým prahem bez překračování? Manuální ovládání nebo motorické? To jsou asi z uživatelského pohledu ty nejzásadnější otázky, pro výběr prosklených stěn domova.

Rozměry prosklených ploch jsou už tak velkorysé, že dříve populární „francouzské“ dveře nestačí. Chceme-li si dopřát více komfortu a čistšího vzhledu, přemýšlejme v kategorii posuvných či shrnovacích systémů. Rozměr otvíravého prvku na šířku může dosáhnout až 3,5 metru u posuvného a 1,5 metru u shrnovacího systému, který může sahat do stejné výšky jako posuvný. Samozřejmě se bavíme o řešeních z hliníkových konstrukcí, které jsou předpokladem pro takto velké prvky. Z pohledu pevnosti a barevné stability jsou tím nejvhodnějším materiálem.

Nejnovějšími zástupci uvedených řešení jsou posuvné systémy Schüco AS PD 75.HI (Aluminium Sliding Panorama Design) a shrnovací systémy Schüco AS FD 75/90.HI (Aluminium Slinding Folding Doors).  Způsoby otvírání a z toho plynoucí výhody mají různé, ale základní filozofii společnou – vstřícnost k požadavkům moderní architektury. Minimalismus rámů nabízí volnost při navrhování a konstrukce umožňují vytvořit sestavy až o délce 20 m. Snadné ovládání manuální i elektrické, které je kompatibilní se Smart Home. Bezbariérovost na úrovni nulových prahů, odolnost proti povětrnostním vlivům, tepelně-izolační hodnoty na úrovni pasivních domů, uhlíková neutralita…

Otvíravé části tzv. posuvů jezdí  v souběžných kolejnicích, jejich dráha je předem daná, rovná a nikam nevybočuje. Shrnovací stěny se rovněž posunují po kolejnicích, ale při shrnování se jednotlivé části skládají do zákrytu, jakési harmoniky. Tu je možné skládat do interiéru nebo exteriéru, variabilita otvírání je široká a roli při návrhu hraje využití prostoru. Shrnovací systém při otevření potřebuje trochu více místa. Odmění se za to ale možností otevřít prakticky na 100% šíři stavebního otvoru a i relativně menší místnosti dodá charakter příjemně otevřeného a světlého prostoru. To posuvný systém neumí, jednotlivé části jezdí souběžně, takže vždy na šíři tohoto prvku zůstane stavební otvor neprůchozí.

Hliníkové posuvné systémy Schüco AS PD 75.HI (Panorama Design) skloubily minimalismus s maximální funkčností a poprvé umožnily zkombinovat skrytý rám se zapuštěným prahem.

Posuvný systém Schüco AS PD 75.HI je bezrámový i bezbariérový

Inovativní technologie zdvižně-posuvné konstrukce řady Schüco AS PD 75.HI umožňuje zkombinovat skrytý minimalistický rám se zapuštěným prahem. Poprvé se transparentnost Panorama Design a bezbariérový přechod vzájemně nevylučují. Kromě designové řady Performance Line, jsou tyto nadčasové posuvné stěny k dispozici také  v řadách Design Line a Access Line. Ty jsou navíc dostupné   v provedení  s manuálním ovládáním  s možností plně skrytého madla podsvíceného LED osvětlením. Dalším unikátním detailem je dynamický profil  v zabudovaném rámu. To znamená, že při otevření je „kapsa“,  z které posuvná část vyjede, ve stejné rovině  s rámem. Na showroomech většiny Premium Partnerů Schüco jsou tyto nejmodernější posuvné stěny  k vyzkoušení už nyní. Každý zájemce si zde může prohlédnout široké spektrum výrobků  v reálné velikosti a zkonzultovat  s odborníky své představy a požadavky.

Posuvný systém Schüco AS PD 75.HI se vyznačuje úzkou pohledovou šířkou profilů 35 milimetrů a stavební hloubkou 75 milimetrů. Pokud jde o tepelnou izolaci, může se pochlubit vynikajícími hodnotami Uw až 0,82 W/(m2K) (Performance Line). Řady Access Line a Design Line dosahují odolnosti proti vloupání až do třídy odolnosti 2 (RC 2), zatímco řada Performance Line dokonce RC 3.

K dalším doplňkům, které lze zvolit, patří integrace stínicího systému Schüco AB ZDS (Aluminium Blind, Zip Design Screen) a také integrace do platformy inteligentní domácnosti prostřednictvím systému Building Skin Control pro ovládání a kontrolu všech motoricky ovládaných prvků Schüco.

Výhody při projektování

  • Díky zdvižně-posuvné konstrukci kombinuje nový posuvný systém to nejlepší ze dvou světů: Poprvé se oceňovaná designová průhlednost Panorama Design a bezbariérový nulový práh vzájemně nevylučují. AS PD 75.HI je kombinací designu, bezpečnosti, kvality a funkčnosti.
  • Dynamický krycí profil  v rámu pro čistý vzhled i při otevřeném stavu.
  • Volné uspořádání křídel pro maximální flexibilitu při plánování.
  • Volitelný dřevohliníkový design  v oblasti styku křídel.
  • Možnost propojení  s inteligentní domácností prostřednictvím systému Building Skin Control.
  • Lze kombinovat se zastíněním Schüco AB ZDS.

Nové hliníkové shrnovací systémy Schüco AS FD 75/90.HI se štíhlými hliníkovými rámy zázračně šetří prostor: Snadno je shrnete stranou do úzkých plochých svazků.

Shrnovací systémy Schüco AS FD lze otevřít prakticky na plnou šíři stavebního otvoru

Jednotlivé skládací části shrnovacích dveří Schüco AS FD 75/90.HI jsou k dispozici ve velikostech až 3,5 metru na výšku a 1,5 metru na šířku s omezením hmotnosti jedné části na 150 kg. Řešení umožňuje  kombinovat až devět částí bez jakýchkoli pevných sloupků či fixních ploch.

V závislosti na projektu a individuálních přáních klienta se shrnovací prosklené stěny Schüco mohou skládat do interiéru nebo exteriéru, doleva nebo doprava – jednoduše a flexibilně je shrnete stranou. Pro rychlý přístup ven je možné integrovat i dveře. Není tak potřeba konstrukci skládat v celé její šířce.  Nová platforma je k dispozici ve dvou různých stavebních hloubkách: Schüco AS FD 75 (základní hloubka 75 milimetrů) se vyznačuje velmi štíhlými pohledovými šířkami profilů a plošně lícujícím rámem a křídlem. Schüco AS FD 90.HI navíc vykazuje kromě jiných benefitů i vysokou tepelnou izolaci (90 milimetrů, tepelná izolace Uw 0,8 W/m2.K). Díky uváděným parametrům má své uplatnění i v celoročně obydlených částech domu.

V zavřeném stavu jsou prvky shrnovacího systému Schüco vzájemně spojeny v homogenním designu; v otevřeném stavu rozšiřují obytný prostor téměř po celé šířce pro ničím nerušený výhled a pocit blízkosti přírody. Výška prahu je v tomto případě pouhé 4 milimetry, 15 milimetrů nebo 71 milimetrů při použití této konstrukce jako shrnovacího okna s parapetem. Zdokonalený těsnicí koncept poskytuje ještě větší vodotěsnost (až do třídy E750) a spárovou průvzdušnost u všech typů otvírání. Nová platforma shrnovacího systému Schüco zajišťuje odolnost proti vloupání ve třídě odolnosti RC 2.

Výhody při projektování

  • Tento shrnovací systém lze volitelně shrnovat dovnitř, ven, vpravo či vlevo a lze ho proto přizpůsobit nejrůznějším prostorovým požadavkům široké škály uživatelů.
  • Velmi štíhlé pohledové šířky profilů jsou zárukou maximální transparentnosti a přívodu světla do interiéru. Systém lze navíc otevřít prakticky na celou šíři stavebního otvoru.
  • Realizovat lze v širokém spektru povrchových úprav.
  • Vysoce jakostní vzhled - díky skrytým spojům a alternativnímu nášlapnému ochrannému krytu plochého prahu.
  • Obrovská architektonická volnost - díky nejrůznějším možnostem použití (u obytné i nebytové výstavby), široké škále způsobů otvírání, typům prahů, větším rozměrům a hmotnosti křídel.

 

 

www.schueco.cz

logo MessengerPoslat Messengerem