Čím víc reklamy se na nás valí ze všech sdělovacích prostředků, tím jsme nedůvěřivější. Také výrobci domácích spotřebičů nás v poslední době neustále ohromují novými produkty a zdůrazňují jejich převratné funkce. Můžeme jim ale věřit? Udělaly domácí spotřebiče opravdu tak významné technologické pokroky?

Nejrůznější přístroje, u nichž dominuje teplo až horko, mají dnes namísto mechanických častěji elektronické pojistky, které hlídají přetečení vody nebo zapnutí topného tělesa bez vody. Pračky jsou běžně vybaveny bezpečnostními prvky zabraňujícími zapadnutí dvířek za dítětem, které se chce schovat v bubnu. U myček jsou asi nejznámější (Siemens, AEG, Fagor ad.) systémy Aqua-stop, u sporáků jsou už obvyklé spolehlivé pojistky proti zhasnutí plamene, varné desky mají dětskou pojistku, zase většinou v podobě senzoru.

Dotazy na téma INTERIÉR vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Chladnička CoolMedia má zabudovaný televizní přístroj s vysunovací a nastavitelnou 15´ LCD obrazovkou a dvěma reproduktory, možnost připojení videorekordéru, DVD přehrávače, sluchátek či zesilovače. Digitální displej poskytuje přehled o všech funkcích, které jsou dosažitelné s dálkovým ovládáním. Doporučená cena 119 990 Kč (SIEMENS).Velmi se rozšířily automatické funkce sbírající informace z nejrůznějších monitorovacích senzorů. Dnešní varné desky umí automaticky rozeznat velikost hrnce, pračka se dá naprogramovat, aby přidala dvě máchání, když pere prádlo pro alergika. Sama si zváží prádlo, podle jeho váhy napustí optimální množství vody, a pak pokračuje optimálním programem. Mikrovlnná trouba zase pozná, jak dlouho bude rozmrazovat vloženou potravinu, varná deska sama vypne plotýnku po chvíli, kterou určíte. Sušičky běžně rozeznávají sušený materiál a přizpůsobují mu cyklus sušení. Některé přístroje dokážou pracovat v podstatě samy. Kuchyňský odsavač páry díky speciálním čidlům pozná, kdy je potřeba zapnout i vypnout odsávání, stejně pracuje klimatizace a další přístroje, od kterých očekáváme udržování konstantní teploty.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Určí délku tepelné přípravy

Pračka Washy Talky komunikuje s uživatelem jednak lidským hlasem, jednak displejem po celou dobu, kdy je v chodu, a hlásí postup prací i případné závady. Jejím mozkem je mikroprocesor Fuzzy Logic. Protože se zrodila v Indii, mluví jednak anglicky, ale také v hindštině. (ELECTROLUX).Velmi užitečné jsou automatické funkce mikrovlnek - mnohé z nich umí vypočítat optimální čas a způsob přípravy, dobu rozmrazení či ohřátí pokrmu pouhým zadáním hmotnosti a druhu připravovaného jídla. Vlhkostní čidlo určí délku tepelné přípravy a nejvhodnější tepelný výkon. Například firma Panasonic vyvinula mikrovlnnou troubu, která pracuje zcela samostatně na základě zabudovaných programů. Na japonském trhu existují i modely, do kterých stačí vložit paměťovou kartu s receptem staženým z internetu.

Elementární funkce programování představuje spuštění nebo dokončení požadované operace. To se hodí nejen u praček a myček (i u těch s nejlepším odvětráním je rozumné co nejdříve po mytí otevřít dvířka), ale případně také při přípravě pokrmů. Úsporu energie může přinést spouštění v požadovanou dobu, např. při nočním proudu. Jelikož jeho cena je asi třikrát nižší, hodí se především pro přístroje s ohřevem vody (pračky, myčky, sušičky).

Hlučnost

Osm ultrazvukových senzorů, kterými je vybaven vysavač Trilobite 2.0 zkoumá místnost a směruje přístroj na znečištěné plochy, přičemž je schopen vysávat prach, drobky a chlupy na koberci i na dlaždicích. Digitální displej poskytuje údaje o stavu čištění a umožňuje programování robota pro důkladný, střední nebo lehký úklid. Cena 29 990 Kfč (ELECTROLUX).Zejména u přístrojů, které běží nonstop nebo jejichž činnost probíhá v období nočního klidu, je nízká hlučnost na předním místě. Nové materiály a systémy dokážou snížit hlučnost až na přijatelných 40 až 50 dB. Ale i relativně krátce pracující spotřebiče jsou stále tišší. Tento parametr se sleduje zejména u vysavačů. Například vysavač Electrolux Ultra Silencer má jen 72 dB, stejně jako trochu hlučnější televizor.

Použití výkonnějších materiálů v kombinaci s lepším využitím prostoru přináší úsporu energie. Při lepším rozvržení prádla pracuje pračka s menším ohřevem, tedy i spotřebou. Účelně navržené sprchování v myčce také ušetří vodu, a tím i elektřinu. Před časem se objevila technologie Inverter (Panasonic), která rovnoměrněji ohřívá a především rozmrazuje, což přináší úsporu 30 až 40 % času, a tedy i energie. Na trhu jsou přístroje umožňující napojení na rozvod teplé vody. Zajímavé řešení nabízejí i výrobci chladicí techniky - např. některé dělené modely mohou běžet pouze v jednom modu (chladnička nebo mraznička).

POZOR NA "NO NAME"

Je nutné upozornit na jeden aspekt technologického pokroku: jsou jím plagiáty a technologicky nesmyslné a podvodné manýry teleshopingových firem. Zatímco ve světě je přes speciální TV kanály nabízeno i běžné zboží za dobrou cenu, u nás je nabídka limitovaná a produkty jsou nekvalitní. Inzerované technické výhody jsou často nepravdivé. Staví se na bezejmennosti výrobků, které jsou vrženy na trh jednou a nikdy víc. To je přesný opak toho, co etablované značky střeží - dobré jméno.

Ochranný štít pro potraviny

Díky nové kombinaci halogenového reflektoru, mikrovlnného ohřevu, křemíkového grilu a plošného topného tělesa se v kompaktní parní troubě QuantumSpeed připravují pokrmy až třikrát rychleji. Elektronika informuje a vede obsluhu pomocí textového displeje také v češtině. Doporučená cena 37 990 Kč (SIEMENS).Vedle drahých klimatizačních a čisticích jednotek se promítá ekologické hledisko také u vysavačů. Jednoznačným trendem jsou přístroje bez výměnných sáčků. Velký pokrok je vidět i u kuchyňských odsavačů par. Nejnovější klimatizace LG prý mají díky sterilizačnímu modulu Nano-bio účinnost 8 až 10krát lepší než karbonové filtry a dokážou zachycovat částečky o velikosti 0,1 mikrometru, tedy plísně, viry a bakterie. Také moderní chladničky běžně mají protipachový cirkulační systém. Objevilo se i další řešení - Bosch nabízí ochranný štít pro potraviny, což je povrchová úprava vnitřních dveří a stěn chladničky na bázi přírodního stříbra. Pečicí trouba může být vybavena funkcí active-clean, která očistí její vnitřek od zbytků tak, že je spálí na popel, a ten se snadno vytře.

Hitem posledních let je zlepšená komunikace přístrojů s obsluhou. Zatím promlouvají pomocí víceřádkových displejů, časem to běžně budou hlasová hlášení. To sice nezvyšuje funkčnost přístroje, ale určitě bude zajímavé, až vám trouba příjemným hlasem oznámí, že „dnes budou rohlíčky obzvláště vypečené".

LCD displeje jsou každopádně užitečné, protože informují o činnostech probíhajících v přístroji a díky tomu lze nastavovat funkce přesněji a efektivněji. Umožňují také větší názornost, autodiagnostiku a lokalizaci závad, ukazují nezaměnitelné informace o problémech (např. nízký tlak vody, přerušení dodávky proudu), o čase (kolik do konce) a spoustu dalších věcí. Navíc jsou spolehlivější a jsou lépe připraveny na další vývoj ovládání směrem k centrálnímu.

Když prý výrobce nemá na novou ideu, vylepšuje drobnosti. Jenže právě ty často velmi zpříjemňují užívání. Variabilita je důležitá zejména u myček, lednic a dalších zařízení, kde je možno pracovat s moduly. Například mikrovlnné trouby mohou dnes vařit a ohřívat více jídel najednou, protože výrobce dokázal lépe využít prostor.

text: Jan Bělohubý, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem