Ačkoliv ceny plynu u dodavatelů klesají, je možné, že si zákazníci příští rok za faktury za tuto komoditu připlatí.

Jak je to možné? Cena plynu ve vyúčtování se skládá ze dvou složek – obchodní a regulované. Obchodní určuje dodavatel a vzniká na základě ceny, za kterou plyn nakupuje na trhu. Regulovanou složku určuje stát prostřednictví Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a zahrnuje poplatky za distribuci plynu a poplatek operátorovi trhu.

Právě regulovaná část ceny se zvýší o 38,8 %, tedy asi o 125 Kč za MWh. U elektřiny je tento nárůst dokonce skoro 66 %, což bude znamenat kolem 1 077 Kč za MWh. ERÚ říká, že díky poklesu tržních cen poklesnou i konečné ceny plynu, které zákazníci budou muset platit. Důležité je však dodat, že řada lidí má cenu zafixovanou na určité úrovni a pokles ceny burzách tak nezaznamenají.

Jak na plynu nepřeplácet?

Cena plynu byla v roce 2023 zastropována na hodnotě 3 025 Kč za MWh. Řada lidí, kteří museli především během první poloviny roku přejít na novou smlouvu, má tak uzavřenou fixaci na tuto částku. Pokud by uzavírali smlouvu nyní, dosáhli by na lepší ceny.

Pokud mezi takové zákazníky patříte, nemusíte zoufat. Někteří dodavatelé nabízejí ceny pod vládním stropem, a to i pro lidi s fixovanou cenou. Je vhodné se se svým dodavatelem plynu spojit a situaci řešit.

Pokud uvažujete o změně dodavatele, není na škodu vyzkoušet webové srovnávače. Jeden z nich můžete najít na Ušetřeno.cz, kde kromě praktických informací k výběru toho pro vás nejlepšího dodavatele, najdete také kalkulačku. Do ní stačí zadat spotřebu vaší domácnosti, uvést, zda bydlíte v domě či bytě, a popsat, na co vše plyn v domácnosti využíváte. Následně získáte přehledné informace o aktuálních nabídkách jednotlivých dodavatelů.

logo MessengerPoslat Messengerem