Kamenná vlna patří mezi nejčastěji doporučované materiály pro zateplení domů. Ale proč si získala takovou oblibu? Objevte hlavní výhody této izolace, její vlastnosti a doporučení, pro jaké konstrukce se nejlépe hodí.

Minerální vlna – jaké parametry by měla splňovat izolace pro zateplení domu?

Zateplení patří mezi nejdůležitější části tepelné modernizace domu. Snižuje náklady na vytápění, zajišťuje tepelný komfort v interiéru, zlepšuje pohodlí obyvatel a pomáhá snižovat objem vlhkosti. Je však nezbytné, aby bylo provedené správně, podle pokynů výrobce izolačních materiálů. Jedním z nejzásadnějších rozhodnutí je volba vhodného materiálu, který zajistí požadovanou úroveň tepelné izolace (vyjádřenou součinitelem prostupu tepla neboli U). Existuje široká škála izolačních materiálů, které mají různé vlastnosti a parametry.

Minerální vlna je jedním z nejlepších řešení pro zateplení budov. Má výborné tepelněizolační vlastnosti, je nehořlavá, paropropustná a skvěle akusticky izoluje. V praxi to znamená, že kamenná vlna udržuje správnou teplotu v interiéru, nepřispívá k šíření požáru, snižuje riziko vzniku plísní a hub a zároveň tlumí hluk jak zvenku, tak zevnitř.

Jaké jsou hlavní výhody kamenné vlny? Proč jí dát při výběru izolace přednost?

Minerální vlna má mnoho výhod, kvůli kterým je oblíbená mezi majiteli rodinných domů a investorů, kteří hledají kvalitní materiál, co vydrží. Mezi hlavní výhody patří:

  • výborné tepelněizolační vlastnosti – součinitel tepelné vodivosti závisí na druhu a tloušťce vybraného materiálu a pohybuje se mezi 0,033 – 0,041 W/mK;
  • požární odolnost – kamenná vlna je nehořlavá a odolává teplotám větším než 1000 °C;
  • paropropustnost – kamenná vlna je odolná proti vzdušné vlhkosti, nepřispívá ke vzniku hub a plísní;
  • vysoká akustická pohltivost – účinně tlumí hluk jak zevnitř, tak zvenku;
  • voděodolnost;
  • elastičnost – minerální vlna se neláme, snadno se přepravuje a lze ji použít i na nerovném povrchu;
  • odolnost vůči chemickým a biologickým prostředkům;
  • možnost výběru z mnoha typů o různé objemové hmotnosti a tloušťce.

Pro jaké konstrukce je minerální vlna nejvhodnější?

Minerální vlna je materiál, který lze použít k izolaci všech typů konstrukcí budovy. Její použití se doporučuje např. pro fasády, ploché a šikmé střechy, pochozí i nepochozí půdy, stropy, podlahy, příčky, podhledy a předstěny, pro izolaci rozvodů teplé a studené vody a vytápění ať už ve zděných, dřevěných, nebo ocelových konstrukcích. Je skvělá pro použití jak v novostavbách, tak pro tepelnou modernizaci a rekonstrukci starších domů.

Jak vybrat správný typ materiálu z kamenné vlny?

Výběr správného izolačního materiálu je mnohem důležitějším rozhodnutím, než se zdá. Stane se totiž součástí stěn domu a ovlivní, jak se v něm bude žít nejen teď, ale i za desítky let. Proto je důležité brát v potaz nejen cenu, ale i vlastnosti izolačního materiálu a součinitel prostupu tepla, který v budově chcete dosáhnout.

Pro snadnější rozhodování můžete využít online kalkulačku, která vám pomůže vybrat materiál podle potřebné hodnoty U. Požadavky na součinitel prostupu tepla mohou být u různých budov odlišné – například pasivní domy vyžadují mnohem větší tloušťku a objemovou hmotnost izolace. Nejdůležitější je dodržení platných norem a předpisů, které definují parametry jednotlivých prvků konstrukce i včetně zateplení.

logo MessengerPoslat Messengerem