říká majitel nového dvoupodlažního rodinného domu s podlahovou plochou 232 m2. Důvod, proč se pustil do stavby, byl prostý a týká se možná i některého z našich čtenářů: děti pomalu dorůstaly a za několik let rodina počítala s tím, že postupně opustí rodné hnízdo. Rodiče jim proto ještě chtěli dopřát zázemí a komfort bydlení v novém domě.

Stavbu realizovali majitelé svépomocí a jako konstrukční materiál si zvolili pórobeton Ytong. Dům jim navrhl autorizovaný architekt, do stavby se pak pustili vlastními silami. Svépomocné výstavby se rodina nebála, majitel  je profesí stavební inženýr a se stavařinou má dostatek zkušeností. S výstavbou začali v červenci 2021, hrubá stavba byla v říjnu téhož roku hotová. V současnosti je už dům dokončen a rodina si jej spokojeně užívá. 

„Díky svépomocné výstavbě jsme nebyli závislí ani na termínech dodavatelů a stavěli jsme tak rychle, jak nám to dovolovaly stavební postupy. Nic jsme neurychlovali, když bylo pro kvalitu díla potřeba počkat, počkali jsme a dělali jsme jiné práce,“ říká investor. 

Pórobeton si zvolil hned z několika důvodů: kvalita stavebních prvků Ytong mu maximálně vyhovovala a jelikož měl zkušenosti také s cihlami, dobře věděl, že s tvárnicemi z porobetonu a příčkami Ytong se pracuje snadno a dobře. Materiály Ytong jsou použity v celém domě, obvodové stěny jsou vyzděny z tepelně izolačních tvárnic Lambda YQ 500 mm, z Ytongu jsou v domě příčky i překlady. Nad přízemím a patrem jsou montovány stropy Ytong, nechybí ani schodiště z Ytong schodišťových dílců

Zdroj: Xella

Dobré jsou i jeho zkušenosti z výstavby

Pórobeton Ytong má mnoho pozitiv, i já jsem ocenil přesnost, lehkost, dobré tepelněizolační vlastnosti, snadné zpracování a manipulaci či minimum odpadu. Jelikož jsme na fasádě domu nedělali klasický kontaktní zateplovací systém, ale předsazenou odvětrávanou fasádu, která vyžaduje kotvení nosné konstrukce, museli jsme se vypořádat snad s jedinou nevýhodou pórobetonu, kterou je složitější kotvení. Ale i to má samozřejmě řešení, jen jsme museli dávat pozor na přesné otvory, správné hmoždinky a silnější kotevní prvky. Totéž platilo i při instalaci sádrokartonových stropů. Když se dívám zpět na dobu hrubé stavby, musím říct, že kdyby dům stavěl ještě jednou, opět bych stavěl z Ytongu. Myslím, že je to opravdu velmi dobrý a kvalitní materiál.“

Zdroj: Xella

Výhodou pro investora byla dobrá znalost stavebního systému Ytong 

Ještě před zahájením výstavby navštívil několik seminářů, pořádaných společností Xella, a podrobně se informoval, jaké prvky použít a jak s nimi správně pracovat. O jeho promyšleném postupu svědčí například volba tvárnic Ytong Lambda YQ o tloušťce 500 mm – tyto tvárnice představují absolutní špičku v sortimentu pórobetonu Ytong a staví se s nimi bez zateplení nejen domy s téměř nulovou spotřebou energie, ale také pasivní domy. Maximálně spokojen byl investor se službami společnosti Xella, využil například nabídky bezplatného ocenění projektu domu. Kromě kvality stavebního materiálu si dal záležet také na řešení energetické bilance domu. Tepelněizolační vlastnosti a životnost fasády zlepšuje odvětrávaná fasáda, energetickou nezávislost fotovoltaika na střeše, tepelný komfort rekuperační jednotka, tepelné čerpadlo a klimatizace.

logo MessengerPoslat Messengerem