Akciová společnost CANABA, největší dodavatel rodinných domů na klíč, pořádá každoročně soutěž, ve které se mohou její klienti utkat o titul Nejhezčí zahrada. Letošního již jedenáctého ročníku oblíbeného pěstitelského a tvůrčího klání se jich zúčastnilo několik stovek. Odborná porota vybírající to nezajímavější spojení domu CANABA a jeho okolí ze všech příspěvků zvolila za vítěze zahradu manželů Liškových ze Sedlčan.

Poradna na Dumabyt.cz

Hlavní cenou tohoto tradičního klání, ve kterém rozhoduje fantazie, zahradnické zkušenosti a pěstitelský um, je oblíbený poznávací zájezd do Holandska pro 2 osoby spojený s návštěvou světoznámého Květinového korza. Letošní ročník, kterého se zúčastnily stovky majitelů domů, se stal výjimečným, a to hned ze dvou důvodů. Nejen tím, že soutěž zahájila již druhé desetiletí svého trvání, ale i proto, že vítězem se stala historicky nejmenší zahrada, což ovšem neubírá nic na její kráse, útulnosti a dokonalosti. A to jsou důvody, proč zahradu manželů Liškových ocenila komise složená z vedení a architektů společnosti CANABA jako nejhezčí pro rok 2015.

Dotazy ohledně STAVBY domu můžete pokládat v PORADNĚ ZDE.

Příběh manželů Petra a Pavly Liškových potvrzuje, že cesta ke štěstí v podobě splnění snu o vlastním domě nemusí stát miliony.

Láska na první pohled

Příběh manželů Petra a Pavly Liškových potvrzuje, že cesta ke štěstí v podobě splnění snu o vlastním domě nemusí stát miliony. Dlouhá léta bydleli v činžáku v centru Sedlčan a vlastní dům byl vzdáleným a vypadalo to, že i finančně nesplnitelným cílem. Až jednou se v roce 2010 zcela náhodou cestou do jižních Čech zastavili ve vzorovém domě společnosti CANABA v Plané nad Lužnicí. Rodinný dům Classic, který navštívili, se jim sice líbil, ale pro jejich potřeby byl až příliš velký a drahý. Obchodní zástupce pan Havel jim ovšem prozradil, že CANABA uvádí na trh v krátkém čase převratnou novinku, a to CHICO – dům za milion, a ukázal jim zatím jen v počítači obrázek a půdorysy domu. A stačilo jen toto letmé seznámení s moderní tváří domu, podpořenou až neuvěřitelně nízkou cenou, aby vznikla láska na první pohled. „CHICO se nám líbilo hned na první pohled,“ vzpomíná pan Liška. „Už jsme ani nevěřili, že si budeme moci rodinný dům dovolit, než jsme narazili na dům za milion,“ doplňuje paní Lišková. „Udělalo nám nesmírnou radost, že jsme našli dům, který si mohou dovolit i normální lidé s běžnými příjmy, a přitom bohatě stačí i pro rodinu s dětmi,“ dodává pan Liška. A hned jak CANABA otevřela v Nupakách u Prahy vzorový dům, jeli se tam podívat. „Ve skutečnosti bylo CHICO ještě hezčí než na obrázku a vnitřní prostor navenek malého domu nás doslova ohromil. A bylo rozhodnuto, prodáme byt a stěhujeme se do svého,“ zaznělo v rodinné radě. A tak neváhali a CHICO si objednali jako jedni z prvních a těšili se na den D.

Cílem bylo, aby zahrada byla krásná, nenáročná a kvetla od jara do zimy.

Co je malé, to je hezké

„Měli jsme vybraný dům, ale nikoli pozemek. Chtěli jsme bydlet ve vlastním, ale ne daleko od města, což výběr parcely značně ztížilo. A pak nás napadlo, že bychom si mohli postavit své CHICO na zahradě u rodičů, která je dostatečně velká a je přímo v centru města,“ popisuje výběr místa pro stavbu pan Liška. „Jen jsme si nebyli jisti, že se tam CANABA se svou těžkou technikou dostane, přeci jenom příjezd na zahradu kolem domu rodičů je velmi úzký. Ale stavbyvedoucí pan Schober, kterého nám CANABA přiřadila, si i s tímto oříškem mistrovsky poradil, i když při průjezdu jeřábu zbývaly ke zdem sousedů jen milimetry.“ „Montáž domu byl pak doslova koncert, celé sousedstvo jen kroutilo hlavou, protože takovou technologii ještě nikdy neviděli. Ani my jsme koneckonců nevěřili, že by hrubá stavba mohla být hotova jen za 4 dny,“ dodává paní Lišková. A jak nám přiznali, nepočítali už vůbec s tím, že by se už za dva měsíce od zahájení stavby mohli stěhovat do svého nového vlastního rodinného domu. „Bydlíme tu už 4 roky a stále máme z domu velkou radost a potěšilo nás i to, že přesto, že topíme elektřinou, protopíme o mnoho méně než v našem bývalém bytě a v domě je útulně teploučko i za tuhých zim. Navíc nám oheň v krbových kamnech v obýváku zkrášluje atmosféru zimních dnů,“ přidává paní domu.

Designérkou zahrady je paní Lišková.

Zahrada v holandském stylu

Rodinný dům umístili manželé Liškovi ideálně vstupem do severního rohu zahrady a celou obytnou část tak mají celý rok zalitou sluncem. Hlavním místem pro život je tak po většinu roku terasa, obklopená nevelkou, ale o to hezčí zahradou. „Do tvorby zahrady jsme se pustili úplně sami, bez architekta i zkušeností,“ říká pan Liška a dodává, že autorem řešení a hlavním designérem je jeho paní. „Prostoru kolem domu nám zase tolik nezbylo, a tak jsem chtěla, aby zahrada byla krásná, nenáročná a kvetla od jara do zimy. Pracuji na ní vlastně neustále, na zahradě a terase trávíme vlastně celý rok,“ vysvětluje paní Lišková. Faktem je, že okolí domu je na české poměry pojato až netradičně citlivě, evokující útulnost holandských zahrádek. Je proto příznačné, že se majitelé nejhezčí zahrady s domem CANABA pro rok 2015 podívají právě do Holandska na světoznámé slavnosti květin.

Příběh manželů Petra a Pavly Liškových potvrzuje, že cesta ke štěstí v podobě splnění snu o vlastním domě nemusí stát miliony.

„Do soutěže jsme se přihlásili jen tak. Mysleli jsme si, že v konkurenci výtvorů od zahradních architektů nemáme šanci. Chtěli jsme se jen podělit o výsledek naší zahradnické práce, kterou děláme s láskou. O to víc nás překvapilo, že nás komise vybrala za vítěze. Na zájezd do Holandska se velmi těšíme. Díky CANABĚ si budeme moci udělat hezkou dovolenou,“ doplňuje na závěr pan Liška.

Zbývá jen doplnit, že manželé Liškovi si za své nadšení, vytrvalost, smysl pro detail, díky kterým dovedli dům i zahradu k dokonalosti, vítězství právem zaslouží. A potvrzují, že méně může být v životě i více.

Letošní vítězové soutěže Nejhezčí zahrada s domem Canaba, manželé Liškovi.

text: Eva Kafková, foto: CANABA

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem