Sedáváte rádi na zahradě jen tak pro radost z pohledu do přírody? Nebo si k tomu přiberete pár přátel na povídání či jen pěknou knížku ke čtení? Pak určitě oceníte nad hlavou i nějaký přístřešek, altán, který vás v zahradním zákoutí ochrání před slunečními paprsky či letní přeháňkou a dodá potřebnou dávku intimity a pocitu absolutní pohody.

Moderní altány představují skvělý prvek, který vám umožní vytvořit si na své zahradě malebné zákoutí, kde prožijete příjemný relax nebo uspořádáte opulentní rodinnou párty. Nejenže do zahrady přinášejí kus zajímavé architektury, ale také vám poskytnou stín, ochranu před nepřízní počasí i tolik potřebný intimní prostor. Přesně podle vašich představ si je snadno vybavíte venkovním nábytkem, polštáři, nejrůznějšími dekoracemi i praktickým osvětlením. A konečně, altán vám prodlouží sezonu na zahradě klidně až do prvních zimních měsíců, pokud nebudou vyloženě mrazivé.
 

Začalo to meditací

Zahradní altán Rysy

Altány nejsou nic nového. Stavěli si je v zahradách už před tisíci lety staří Číňané i Japonci. Sloužily jim jako prostor pro konání čajových obřadů a meditování, posedávali v nich básníci, filozofové i samotní vládci. V Evropě se altány začaly ve větší míře prosazovat v polovině 19. století, tedy s nástupem romantismu, a pak také během secese. Pochopitelně pak vyrůstaly také u nás. Z těch dochovaných připomeňme například velkolepý Viniční altán v pražské Grébovce, altán v zahradě ratibořického zámku nebo nádherně hravou secesní stavbičku od architekta Dušana Jurkoviče ve Valašském Meziříčí. Altány se stavěly z různých materiálů: známe zděné, dřevěné, ale třeba i litinové nebo ocelové. Vždy však vznikaly s jediným cílem, a to poskytnout lidem útulné místo k zábavě i odpočinku.
 

Altány mají našlápnuto  

Zahradní altán Pirin

Ptáte se, jaký je rozdíl mezi pergolou a altánem? Rozdíl je podle zahradní architektky Gabriely Schránilové patrný už na první pohled. „Altán má všechny boky volné, usazen je zpravidla ve volném prostoru a není přičleněn k další stavbě, například k domu. Někdy nemá ani podlahu a stojí jen ukotvený v trávníku, čímž je jeho propojení s okolní přírodou ještě podtrženo,“ vysvětluje Gabriela Schránilová. Altány podle ní určitě patří i do moderních zahrad. „V poslední době pozoruji, že jejich obliba značně stoupá. Vůbec se nedivím. Lidé si rádi vytvářejí prostor, kde nejsou ničím rušeni, kde se osvobodí od každodenních starostí a stresu. Stále častěji klientům pomáhám s ideálním umístěním altánu do jejich zahrady i s vhodnou okolní úpravou a výsadbou zeleně,“ říká zahradní architektka s tím, že dnes už jsou k dostání po designové i materiálové stránce kvalitní altánové stavebnice. Nový altánový trend potvrzují i kolegové z prodejen Mountfield. „Do naší nabídky jsme altány zařadili zhruba před rokem,“ říká produktový manažer zahradního nábytku, pergol a altánů Jaroslav Křišťál. „V sortimentu máme nyní osm atraktivních modelů, které se liší tvarem, velikostí, konstrukcí i použitým materiálem. Na výběr jsou altány s půdorysem čtvercovým, obdélníkovým i osmibokým,“ dodává Jaroslav Křišťál.

V hlavní roli cedr nebo ocel

Jako příklad uvádí vzhledově moderní zahradní altán Ernir, který má obdélníkový půdorys (452x393 cm) a v nejvyšším bodu valbové střechy s vestavěným světlíkem měří 287 centimetrů. Stejně jako u některých dalších modelů má hlavní konstrukční prvky vyrobené z mimořádně kvalitního cedrového dřeva, tedy ze vzácného materiálu, který má jemnou texturu a příjemně voní. Především je však cedrové dřevo ceněno pro svou přirozenou vysokou trvanlivost a odolnost vůči povětrnostním vlivům, hnilobě i dřevokaznému hmyzu.

Zahradní altán Eggi

Dalším velmi elegantním modelem v letošní nabídce Mountfieldu je zahradní altán Kaldi (366x307x293 cm). Je vyrobený z oceli a opatřený vysoce odolným antikorozním nátěrem. Zajímavý je také tím, že má valbovou střechu s průchodem, který umožňuje cirkulaci vzduchu a ochraňuje stavbu před případným silnějším větrem. Součástí je také celoobvodová moskytiéra chránící před dotěrným hmyzem.

Zahradní altán Kaldi

„Všechny naše zahradní altány jsou řešeny jako praktický stavebnicový systém, takže si altán může sám, snadno a rychle sestavit prakticky každý. Jednotlivé díly jsou předřezané i předvrtané a přesně do sebe zapadají,“ doplňuje Jaroslav Křišťál s tím, že zakoupenou altánovou sestavu odveze prodejna zákazníkům zdarma až domů.

 

Více o altánech naleznete na www.mountfield.cz.

logo MessengerPoslat Messengerem