Asi nejsme jediní, kteří se neradi zabývají dlouhými návody k použití. U elektrického tlakového hrnce s automatickými programy jsme se obávali, že nás toto „počtení“ nemine. Ukázalo se však, že obsluha je velmi jednoduchá a lze si ji osvojit přímo na spotřebiči. Tlačítkem menu se postupně přechází do jednotlivých programů: RICE COOKING (rýže, brambory atd.), MILK, EGGS, FISH (mléko, vejce, ryby), CHICKEN, DUCK, MEAT (drůbež a druhy masa vyžadující kratší dobu tepelné úpravy), CONGEE, SOUP, BONE (zmrazené suroviny, polévky, kosti), TENDON, BEAN (tužší a šlachovitá masa, fazole). Druhým tlačítkem (STAR/CANCEL) se programy spouštějí a zastavují, poslední tlačítko slouží k nastavení času odloženého startu vaření.
Při vaření pokrmu stačí nádobu (otočným pohybem) uzavřít, zkontrolovat správnou polohu ventilu regulace tlaku a zvolit program. O ostatní se už hrnec postará sám. Ukončení oznámí zvukový signál a spotřebič se přepne do programu udržování teploty.
Více článků z rubriky KUCHYNĚ najdete na www.dumabyt.cz. |
Jaké jsou výhody
Kromě snadné obsluhy, automatických programů a možnosti odloženého startu (na displeji se nastaví, za kolik hodin má být pokrm hotový) má elektrický tlakový hrnec další přednosti. Vedle mechanických pojistek je během provozu jištěn ještě čtyřmi elektronickými. Silné opláštění (dvě nádoby) dobře tepelně izoluje, takže k udržení optimální teploty postačí méně energie.
Elektronické řízení umožňuje přesnou regulaci teploty. Při vaření neuniká z ventilu pára, takže k vaření a zejména dušení postačí minimální množství vody a suroviny si tak lépe uchovávají chuť a strukturu. Dokonalé jištění a automatické vypínání umožňují vaření bez dozoru.
text: Libuše Lhotská, foto: archiv