Důvod je prostý. Mikrovlnné trouby výrazně usnadňují a urychlují práci v kuchyni a mohou je využívat i ti, kteří neumějí vařit. Populární mikrovlnky slouží především k rychlému ohřevu a kromě toho, že se s ním vypořádají za několik minut, nezašpiní nádobí. Není tedy divu, že si je oblíbili také muži.
Rychlé vlny
Princip mikrovlnného vaření spočívá v rozkmitávání molekul. Čím rychleji kmitají, tím rychleji se látka zahřívá. Na rozdíl od běžného ohřevu potravin, při kterém je nutné nejprve zahřát nádobu, se při využití mikrovln ohřívá přímo potravina. Vysoké teploty nutné k úpravě potravin se tak dosahuje mnohem rychleji.
Původně se mikrovlnné trouby používali hlavně k ohřívání a rozmrazovaní. Jednoduché modely si dokázaly poradit s rychlou tepelnou úpravou například zeleniny, ryb, rýže a podobně. Postupně se ale začaly zdokonalovat a rejstřík jejich funkcí se rozšířil.
Více článků z rubriky KUCHYNĚ najdete na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz. |
Podusí i upečou
Moderní mikrovlnné trouby jsou vybaveny různými typy grilů nebo funkcí horkovzdušného pečení a jejich použití se kombinuje s působením mikrovln. To umožňuje přípravu stejných pokrmů jako v běžných troubách, která je však výrazně jednodušší. S použitím různých programů tak lze v kombinovaných mikrovlnných troubách upéct koláče s křupavými okraji, nákypy, pizzy, hranolky i různé druhy masa a ryb.
U nových typů je už odstraněná „dětská nemoc“ nepravidelného ohřevu. Aby k němu nedocházelo, bylo nutné u starších mikrovlnných trub během ohřevu pokrm promíchat nebo použít speciálně tvarovanou plastovou nádobu. Pravidelný ohřev i nižší spotřebu zajišťují invertory.
Poslední novinkou jsou kombinované trouby, ve kterých je kromě mikrovln, grilu a horkého vzduchu k dispozici také pára. Takto vybavený spotřebič v kuchyni nahradí běžnou pečicí troubu a vyřeší dilema, zda k ní pořídit parní model, který odpovídá zásadám zdravého vaření.
Doporučujeme |
![]() |
Jak vybírat mikrovlnnou troubu
Spotřebič bez nadstandardních funkcí umožňuje vaření jednoduchých pokrmů. Ve speciálních plastových nádobách můžete připravit brambory, rýži, vařenou a dušenou zeleninu, vejce nebo rybí plátky.
Mnohem širší rejstřík mají kombinované typy s grilem a horkým vzduchem. Kromě funkcí nabízejí i automatické programy a váhovou automatiku. Stačí jen zadat druh připravovaného pokrmu, váhu surovin a o ostatní se už postará trouba sama. Kombinovaný typ lze využít jako běžnou troubu i na pečení masa nebo třeba koláčů. K upečení s křupavou kůrčičkou slouží funkce crips. Pokrm se pokládá na speciální pečicí plech, který zajistí propečení ze všech stran. Využívá se například při přípravě pizzy, slaných koláčů nebo nákypů.
text: Jana Klímová, foto: archiv