Není nad to se po celodenní lopotě uvelebit na trávníku či na terase a pochutnat si na voňavém jídle, připraveném pod jednoduchým přístřeškem přímo na zahradě. Navíc zde nemusíte být omezeni jen pěkným počasím, protože v dobře postavené letní kuchyni se budete cítit příjemně i v deštivém létě či na podzim. Venkovní neboli letní kuchyně se mohou lišit velikostí a nákladností provedení, ale přesto všechny spojuje zařízení na tepelnou úpravu potravin. Nejjednodušší variantou je letní kuchyně s grilem, ať už elektrickým, plynovým nebo na dřevěné uhlí, ale v těch nejlepších letních kuchyních by neměl chybět kamenný venkovní krb s pecí, popř. s udírnou.
Hned u domu
Letní kuchyně může být velmi jednoduchá zastřešená teráska s grilem či venkovním krbem, řešená jako pokračování zimní zahrady. Zde navíc snadno využijete stávající vedení elektřiny a vody, popř. odpadů, což vám ušetří mnoho peněz za zasíťování letní kuchyně uprostřed zahrady. Výhodou také je, že si můžete kdykoliv „skočit“ pro cokoliv domů a stejně tak snadno odnést např. špinavé nádobí. Lednička, myčka a bar jsou sice v domě, ale doslova na dosah
ruky.
Více článků z rubriky ZAHRADA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz. |
Místo chléva
Řada starších venkovských stavení nepostrádá hospodářské křídlo s chlévy, stájemi, stodolou či zastřešeným mlatem, které většinou příliš smysluplně nevyužíváme. Přitom právě zde se nabízí jedna z možností, kam letní kuchyň umístit.
Snadno lze k venkovní stěně přistavět komín pro venkovní krb, nebo dokonce do práce zapojit starý nepoužívaný komín.
Kamenná pec
Náročnější gurmáni se neobejdou bez kamenného krbu s komínem, který musí být dimenzovaný tak, aby odvedl beze zbytku všechen kouř, který by jinak obtěžoval hosty. Odvod kouře je jeden z důležitých detailů, který vám přenosný gril na dřevěné uhlí nikdy nezaručí. Možná vás napadne, že si stačí pořídit levný betonový zahradní krb a je po starostech, bohužel skutečnost je poněkud odlišná.
Prodejci zahradních betonových krbů totiž příliš nezdůrazňují jeden podstatný fakt, který se dočtete až v návodu, totiž že v betonovém zahradním krbu můžete topit pouze dřevěným uhlím, ale nikoliv dřevem, jinak beton popraská. Z tohoto hlediska je kamenný krb nenahraditelný.
PODLAHA LETNÍ KUCHYNĚ |
◗ kámen (placáky, kostky, dlaždice) ◗ pálená hlína (cihly, dlaždice) ◗ beton (venkovní tvarovky, zámková dlažba) ◗ plast (zatravňovací dlažba z recyklovaných plastů) ◗ dřevo (rošty ze zapuštěné kulatiny, kompozitní lamely, prkenná venkovní podlaha) |
STŘECHA LETNÍ KUCHYNĚ |
Podle statické zdatnosti konstrukce můžete střechu letní kuchyně pokrýt lehkou i těžkou střešní krytinou, např. pálenou nebo betonová taškou, asfaltovým šindelem, plechovými šablonami či falcovaným plechem. Dražším kamenným letním kuchyním sluší přírodní břidlice nebo dřevěné šindele. |
Rožeň, rošt, mřížka
Zajímavým doplňkem kamenného krbu může být mobilní šikmý rám s rožněm, poháněný motorkem. Sem se maso upevní a pak už jen stačí rožnicím rámem posunovat blíže či dále od ohně. Toto řešení má dvě výhody, jednak nemusíte do kamene vrtat a vytvářet zde v různých
výškách úchyty pro rošt, jednak po opečení rám odklidíte stranou do spodního výklenku, takže neruší pohled na plameny v ohništi. Mobilní rám je vynálezem Karla Hrdiny, který patří k našim nejlepším stavitelům venkovních kuchyní. Dalším jeho vynálezem, který usnadní přípravu steaků, je otočný rošt z nerezu, který je upevněn na pohyblivém rameni. Toto řešení umožňuje najít pro maso ideální polohu nad uhlíky a po opečení masa se rošt vysune mimo ohniště, což usnadní vyjmutí masa.
Funkční nezbytnosti
V každé kuchyni, i v té venkovní, se neobejdeme bez pracovní desky pro přípravu pokrmů a mnoha úložných prvků v podobě nik, polic a regálků. Nezbytným doplňkem každé venkovní kuchyně jsou spodní niky pro uskladnění palivového dřeva.
text: Adam Krejčík, foto: archiv
Zanechat komentář