Jaký sporák si vyberete?
Základní podmínkou pro to, abyste si mohli pořídit sporák na pevná paliva, je funkční komín s dobrým tahem. Pak můžete začít vybírat.
Na začátku si ujasněte, co od sporáku očekáváte. Jak velkou místnost chcete vytopit? Budete jím ohřívat i užitkovou vodu? Chcete vařit i péct? Z odpovědí na tyto otázky vyplynou žádané parametry.
Ve většině kamen jsou doporučenými druhy paliva vyschlé dřevo, hnědouhelné brikety, ekobrikety nebo pelety. Výrobci u jednotlivých modelů udávají, jak veliký prostor v m3 jsou schopné vytopit. Kromě toho uvádějí v kilowattech tzv. jmenovitý výkon, což je největší trvalý výkon, dále pak minimální a maximální výkon.
Kromě nostalgických typů sporáků si dnes můžete vybrat i moderní, které jsou určené k vestavění do kuchyňské linky.
Vaření na ohni
Pokud vám jde hlavně o vaření a pečení, bude vás zajímat, z jakého materiálu je vyrobená plotna a jak je velká. Vedle tradičního provedení z litiny nebo z broušené oceli se dnes i u tohoto typu sporáků setkáte se sklokeramickou deskou.
Abyste byli s výsledky pečení a vaření patřičně spokojeni, musí být sporák vybavený dobrou regulací. Výhodou je, když je na dvířkách trouby umístěný teploměr, který vám umožňuje kontrolovat teplotu uvnitř. Pokud je sporák vybavený přestavitelným roštem, umožní vám tzv. letní provoz, kdy chcete jen vařit a péct, i zimní provoz, kdy zároveň potřebujete topit.
Zjistěte, funguje-li u vybraného modelu tzv. dvoustupňové, sekundární čisté spalování. Pokud ano, můžete si být jistí, že díky pyrolytickému spalování uniká do ovzduší minimální množství emisí a že se účinnost sporáku maximalizuje a může dosáhnout až 90 %.
Chcete-li, aby oheň přispěl k útulné atmosféře v kuchyni, rozhodně si zvolte takový typ sporáku, který má prosklená dvířka topeniště.
Text: Hana Doležalová, Foto: Archiv