Ostrůvky slouží v kuchyních jako varné, přípravné nebo mycí centrum, oblíbené jsou i kombinované varianty. Z ergonomického hlediska se za hlavní výhodu ostrůvků považuje přiblížení jednotlivých zón. Zajímavou možnost nabízejí plně osazené ostrůvky, které svým vybavením nahradí celou kuchyňskou sestavu.
Z hlediska instalace jsou nejjednodušší ostrůvky vybavené pouze pracovní plochou. U kombinovaných typů je třeba zajistit instalaci vody, odpadů, elektřiny, případně i plynu.
U varného ostrůvku je nezbytný odsavač. Kromě ostrůvkového typu s odtahem do komína je možné použít i stropní, závěsný recirkulační nebo výsuvný model, který je zapuštěný do pracovní desky. Hitem posledních let jsou odsavače integrované přímo v pracovní desce. Pokud je ostrůvek umístěný lineárně před kuchyňskou sestavou, musí být od ní vzdálený nejméně 110 cm.
Ke dřezům zapuštěným do desky ostrůvku se hodí baterie s vysokým otočným ramínkem a odnímatelnou sprškou, které se dají ovládat z více stran. Praktickou součástí je výsuvná elektrická zásuvka.
Ergonomie v kuchyni |
V každé kuchyni je třeba kromě vaření a umývání nádobí vyčlenit prostor na přípravu i ukládání nádobí a potravin. Pro praváky doporučují odborníci na ergonomii kuchyně umístit jednotlivé zóny po směru hodinových ručiček v pořadí: ukládání, mytí, příprava a vaření. Pro leváky je vhodné opačné uspořádání. I když se toto rozmístění přesně nedodrží, je dobré zajistit, aby byl z přípravné části na dosah dřez, pod kterým jsou umístěné nádoby na odpadky, i varná deska. |
Text: Libuše Lhotská, Foto: Archiv