Skip to content

Mnohotvárný kuchyňský ostrůvek

Se začleňováním kuchyní do obývacích prostor se i v domácnostech začaly uplatňovat ostrůvky, které bývaly dříve výsadou spíše profesionálních kuchyní. Tyto praktické kusy kuchyňského nábytku mají mnoho podob a dají se využívat k různým účelům. V integrovaném prostoru umožňují vytvářet neotřelá a zajímavá řešení.

Obsah článku

Ostrůvky slouží v kuchyních jako varné, přípravné nebo mycí centrum, oblíbené jsou i kombinované varianty. Z ergonomického hlediska se za hlavní výhodu ostrůvků považuje přiblížení jednotlivých zón. Zajímavou možnost nabízejí plně osazené ostrůvky, které svým vybavením nahradí celou kuchyňskou sestavu.

Ergonomické řešení a umístění zón doporučené odborníky značky Blum minimalizují v kuchyni zbytečné kroky a pohyby, www.blum.cz

Výsuvná digestoř Franke Downdraft FDW 908 IB XS může být zapuštěná do desky ostrůvku vedle varného centra, cena 35 900 Kč, www.franke.czZ hlediska instalace jsou nejjednodušší ostrůvky vybavené pouze pracovní plochou. U kombinovaných typů je třeba zajistit instalaci vody, odpadů, elektřiny, případně i plynu.

U varného ostrůvku je nezbytný odsavač. Kromě ostrůvkového typu s odtahem do komína je možné použít i stropní, závěsný recirkulační nebo výsuvný model, který je zapuštěný do pracovní desky. Hitem posledních let jsou odsavače integrované přímo v pracovní desce. Pokud je ostrůvek umístěný lineárně před kuchyňskou sestavou, musí být od ní vzdálený nejméně 110 cm.

Ke dřezům zapuštěným do desky ostrůvku se hodí baterie s vysokým otočným ramínkem a odnímatelnou sprškou, které se dají ovládat z více stran. Praktickou součástí je výsuvná elektrická zásuvka. 

Zajímavé řešení kuchyňské sestavy z řady Hanák Premium, u kterého je deska napojená na základní sestavu a vytváří poloostrůvek sloužící jako jídelní stůl, www.hanak-nabytek.cz

Ergonomie v kuchyni

V každé kuchyni je třeba kromě vaření a umývání nádobí vyčlenit prostor na přípravu i ukládání nádobí a potravin. Pro praváky doporučují odborníci na ergonomii kuchyně umístit jednotlivé zóny po směru hodinových ručiček v pořadí: ukládání, mytí, příprava a vaření. Pro leváky je vhodné opačné uspořádání. I když se toto rozmístění přesně nedodrží, je dobré zajistit, aby byl z přípravné části na dosah dřez, pod kterým jsou umístěné nádoby na odpadky, i varná deska.

Text: Libuše Lhotská, Foto: Archiv

Zanechat komentář

Váš email nebude zveřejněn.

PARTNEŘI WEBU

MUJDUM MUJDUM STAVBAWEB IMATERIALY RODINYDOM BMONE
Copyright © BUSINESS MEDIA ONE, s. r. o. 2006–2025