Princip vysouvání se dnes v kuchyni uplatňuje prakticky všude. Nejde jen o klasické zásuvky, výsuvné jsou například i sestavy odpadkových košů, úložné systémy v rohových a vysokých skříňkách. Až budete zařizovat kuchyň, nehleďte jenom na design, ale všimněte si – třeba při prohlídce showroomu – i těchto detailů. Logo renomovaných výrobců (Hettich, Blum apod.) zajišťuje spolehlivou technickou kvalitu, velkou únosnost a dlouhou životnost.
Na trhu objevíte také luxusní digestoře, které se vysouvají z pracovní desky a po skončení vaření se pod ni zase zasunou, takže v otevřeném obývacím prostoru nic nepřekáží. K mání jsou i výsuvné sloupky s elektrickými zásuvkami a USB koncovkami, integrované v pracovní ploše, a další praktické „vychytávky“.
Čtěte také: Vybíráme kuchyňskou baterii: Preferujte hlavně kvalitu
Variabilní zásuvky
Moderní zásuvky mají hladký tichý automatický dojezd a ovládají se pouze dotykem, takže si můžete dopřát minimalistický design bez úchytek. Tzv. plnovýsuvnou zásuvku lze maximálně vysunout dopředu, takže celý její vnitřní prostor je přehledný, dobře přístupný a tím pádem plně využitelný. Plnovýsuvy se dodávají do skříněk o hloubce standardních 60 cm, ale i 50 a 40 cm.
Do zásuvek se nejčastěji ukládají příbory a kuchyňské náčiní (nízké zásuvky do cca 150 mm), hrnce, pánve, mísy a talíře, případně dózy na suché potraviny. K ukládání větších kusů nádobí slouží tzv. velkoobjemové zásuvky. Běžně mají šířku až 120 cm (u některých výrobců i 160 až 180 cm) a nosnost 90 kg i více.
Využití zásuvek je zcela variabilní. Můžete si objednat vnitřní členění, případně tzv. organizéry. Jsou vymyšleny tak, aby rozložení předmětů bylo co nejefektivnější a nejpraktičtější, máte hned přehled, kde je co umístěno, a zároveň je uvnitř zásuvky stále pořádek. V nabídce najdete organizéry na příbory, na náčiní, poklice, ale i na kořenky a větší dózy na mouku, cukr, rýži a další suché potraviny (výrobci dodávají zpravidla celou náplň zásuvky včetně sady náčiní a dóz různých velikostí).
Pod dřezem už není temno
Dříve se tam zpravidla skrýval temný kout s překážejícím sifonem, změtí hadic k vodovodní baterii a k myčce, případně s neskladnými krámy. Designéři si tam posvítili a celý prostor pod dřezem dokonale zracionalizovali. Vyvinuli speciální ploché sifony, které zaberou jen minimum místa.
Dutinu pod dřezem pak vyplňují výsuvné sestavy košů na tříděný odpad, někdy doplněné zásuvkou či boxem na čisticí prostředky. Sestava odpadkových košů může být doplňkem kuchyňské linky, můžete ji ale koupit samostatně a pod dřez zakomponovat ještě například filtr na vodu nebo drtič kuchyňského odpadu.
Ukládání do rohu a do výšky
Velká část kuchyňských linek tvoří sestavu ve tvaru L nebo U a rohová skříňka představuje kámen úrazu z hlediska využití i úklidu. Na pomoc přicházejí speciální systémy do rohu. Z kuchyní značky Ikea již známe otočné karusely – drátěné koše nebo police otáčející se kolem středové tyče zlepšují využití i obsluhu rohového prostoru. Vývoj pokročil a někteří výrobci kombinují otočné a výsuvné systémy.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší materiály pro vaši kuchyni
Například tzv. ledvinky (police ledvinovitého tvaru) se po otevření skříňky vysunou ven, takže manipulace s nádobím je ještě pohodlnější. Systém je vhodný do spodních, ale i vyšších rohových skříněk. Další alternativou jsou vysoké skříně (do výšky cca 140 cm) s vnitřní sestavou drátěných košů nebo boxů, která se vysune jako celek spolu s čelními dvířky.
Text: Jitka Pálková, foto: archiv firem
Tip pro vás: Spoustu užitečných článků o zařizování kuchyně najdete také na webu dumabyt.cz