V jedné z vilových čtvrtí pražského předměstí, kde metropole polyká bývalé okolní vesnice, stojí malý, netradičně pojatý dům. Trojúhelníkový půdorys zasazený do svažitého terénu věrně a nápaditě kopíruje tvar parcely. Beze zbytku využívá daný prostor a zhodnocuje tak komplikovaně členitý po zemek.

Ostré úhly působí z vnějšku nekonvenčně, vnitřní dispozice si s nimi však hravě poradilaMichal Janáč, spoluzakladatel a jednatel architektonické kanceláře Master Design, nás uvádí do situace: „Na tvar hmoty domu nás navedlo geodetické zaměření parcely. Pozemek se nachází v poměrně intenzivním sevření mocně vzrostlé zástavby. Lichoběžníková parcela přináší následně dva specifické momenty – severní roh se ostře svírá pod téměř přesným 60° úhlem a jižní koncovka se naopak příhodně rozevírá. Proto autor projektu, architekt Martin Náhlovský z našeho studia zvolil rovnostranný trojúhelník, dokonalý geometrický tvar, který vklínil do spodního cípu pozemku. Díky tomu zůstala centrální rovná část parcely, a tedy maximálně využitá.“

Tvar a umístění stavby přívětivě reflektují dané vlastnosti parcely, a tak mohla mezi jižní stěnou domu a protilehlým severním svahem vzniknout zelená, příjemně chráněná oáza.

Diktováno sluncem

Exponovaná část trojúhelníkové hmoty orientovaná na jih do zelené zahrady obsahuje veškeré obytné místnosti. Směrem k severnímu hrotu se do nitra domu noří užitkové prostory – technická místnost, koupelny a praktické úložné sklady v přízemí i patře. Pomyslný předěl společenské a technické zóny v obou podlažích tvoří podélná chodba s přímým schodištěm.

„Velké prosklení propojuje obytnou zónu se zahradou a osvětluje kuchyň, jídelnu a obývací část. Za nimi následuje pokoj pro hosty a malá koupelna, u níž nevadí, že je lichoběžníkového tvaru. Pro koupelny jsou netradiční půdorysy díky maximálnímu členění stěn přínosné. Ačkoli se jedná o trojúhelníkový objekt, snažili jsme se všechny obytné místnosti navrhnout tak, aby se daly zařídit typovým nábytkem a nepůsobily příliš dynamicky,“ vysvětluje dispoziční záměr architekt Janáč.

V horním patře pak dispozice maximálně využívá přednosti orientace domu – dva dětské pokoje ideálně absorbují jihozápadní slunce, z něhož se mohou děti těšit v odpoledních hodinách po návratu ze školy; přes šatnu se pak vstupuje do ložnice se severovýchodním oknem, které majitele domu budí ranními slunečními paprsky.

Základní barevná kombinace se propisuje také v černé kuchyňské lince, zasazené do rámce dubové třívrstvé podlahy a lamelové stropní aplikace

Kouzlo nečekaného

Nitro malého rodinného domu skrývá ve svém středu velkorysý prostor, který svou vzdušností ohromí každého návštěvníka. „Chtěli jsme, aby i relativně malý dům obsahoval motiv překvapení. Když vstoupíte ze zádveří do centrální chodby, otevře se vám krásný dvoupatrový prostor lemovaný proskleným schodištěm. Sklo dodává místu lesk, lehkost a jemnost, s níž si pohrává přirozené světlo proudící z několika francouzských oken v obou podlažích. Celek působí velmi luxusně,“ chválí nápad architektů Michal Janáč.

Záměrem bylo, aby i relativně malý dům měl motiv překvapení. Při vstupu ze zádveří do chodby se otevře krásný dvoupatrový prostor lemovaný schodištěm

Tři barvy a dost

Luxusní dojem získává interiér i díky barevné kombinaci, která mu vládne. Celým domem prolínají tři základní barvy – tmavě šedá až černá, bílá a tóny dubového dřeva. Čistá hra barev, do níž nevstupují rušivé tóny dalších odstínů barevného spektra, podtrhuje střídmý, a přesto majestátní dojem. Stejná barevná a materiálová skladba ovládá také exteriér s jednoduchou šedou omítkou a obkladem z borovice v úpravě Thermowood.

Podle slov našeho průvodce pana Janáče „dělá dobrou realizaci nejen architekt, ale také klient, který nápady architekta přijme za své a dotáhne je do konce.“ Závěrem doplňuje: „Měli jsme možnost dům nejen vymyslet a naprojektovat, ale i vlastními silami postavit a díky tomu jsme měli jedinečný dohled nad prováděním jednotlivých detailů stavby.“ To se při pohledu na celkové vyznění realizace bohatě vyplatilo.

Částečně odkrytá stropní konstrukce z litého betonu dodává jednoduchému interiéru hlavní obytné místnosti lehce industriální tón. Utilitární ráz podtrhují svítidla v podobě raw kabelových žárovek

Text: Daniela Rígrová | Foto: Michal Janáč

logo MessengerPoslat Messengerem