Půvabná prvorepubliková vilka z r. 1938 s poetickým jménem Dagmar se po rekonstrukci proměnila v elegantní dům s moderním vybavením. Návrh ateliéru Mio architects maximálně využil a zhodnotil potenciál původní stavby i nevelkého pozemku. V husté starší zástavbě vznikl příjemný ostrůvek soukromí.

Původní stav, pohled z ulice. Na místě bývalé vstupní verandy, typické pro prvorepublikové domy, stojí přístavba garáže

Když dcery odrostly, manželé středního věku se rozhodli opustit velký byt a pořídit si pohodlné bydlení, kde budou mít blízko k přírodě, ale ne daleko k civilizaci. Dům se zahradou ve starší zástavbě v dosahu hlavního města se jevil jako ideální. Koupili domek na malém pozemku v lokalitě, kterou znali.

Byl sice již dříve upravován, ale současným parametrům moderního bydlení nevyhovoval. V přízemí se nacházely jen dvě malé obytné místnosti a přistavěná koupelna, v podkroví dva pokojíky. „Vše zbourat a postavit nový dům nepřicházelo vzhledem k malé velikosti parcely v úvahu, nebylo by možné dodržet předepsané vzdálenosti od sousedních staveb,“ vysvětluje majitelka, „a tak nezbývalo než dům rekonstruovat a rozšířit.“

Nepřehlédněte: Vilu proměnily přístavby a terasy

Rozšíření směrem do zahrady

Nové prostory přibyly díky dvěma přízemním přístavbám. Původní objekt prošel radikální vnitřní změnou. Vznikla tu intimní část bytu – v přízemí ložnice, velká komfortní koupelna, šatna, technická místnost a samostatné WC, v podkroví hostinský pokoj, pracovna a domácí wellness. V zadní části pozemku za domem se diskrétně „ukrývá“ nově přistavěná část – společný obývací prostor se sezením, jídelnou a kuchyní, vnitřně členěný masivním krbovým tělesem. Dominantní roli tu sehrává jihozápadní prosklená stěna, která sahá přes celou délku (a výšku) přístavby a otevírá dům do zahrady. Plní tak přání majitelů (a zadání architektům) o bydlení propojeném se zahradou.

Obě přístavby jsou situovány v minimálním odstupu od hranic pozemku. To umožnilo vytvořit na malé parcele dostatečně velkou zahradu s rekreačním trávníkem. Díky samotné stavbě a betonové zdi s živým plotem tu panuje klid a soukromí

Vedle původního domu, u vjezdu z ulice, přibyla druhá přístavba s dvojgaráží a novou vstupní halou, která navazuje na původní vstup do domu a umožňuje také přímý průchod do zahrady. Obě přístavby obklopily zahradu a proměnily ji ve venkovní prostor na způsob atria, kde mají majitelé domu naprosté soukromí. Nesměla zde tedy chybět terasa, která se na přání paní domu oproti původnímu návrhu ještě rozšířila a je kryta kovovou pergolou se skleněným zastřešením.

Dům se nachází v poměrně strmé ulici, ale terén zahrady byl vyrovnán do roviny. Proto důležitou roli sehrálo výškové usazení objektu. V celém přízemí – staré i nové části i na terasách – se podařilo srovnat podlahy do jedné roviny a tato bezbariérovost přináší maximální komfort a také symbolizuje perfektní funkční i estetické propojení staré a nové části stavby. Objekt garáže je usazen o pár stupňů níže, aby v ulici nebyl příliš dominantní.

Subtilní pergola s konstrukcí z ocelových profilů a zastřešením z čirého skla uvolňuje průhled i přímý průchod do zahrady již ze zádveří

Černobílý plášť

Výraznou změnou prošly i fasády a celkový výraz domu. Dostal zcela nový plášť – vnější kontaktní zateplení, zateplení podkroví, cementovláknitou střešní krytinu, kompletní nové rozvody, hliníková tepelněizolační okna, nové podlahy i schodiště. Obě přístavby jsou zděné, s tradičním typem domu kontrastují plochými zelenými střechami a obložením hliníkovými panely v černé barvě, které posouvá ráz architektury směrem k industriálnímu stylu. „V okolní starší zástavbě se to začalo hemžit moderní architekturou, a tak nový návrh domu nechtěl zůstat pozadu,“ uvádí k tomu architektka Adéla Přibylová ze studia Mio architects.

Také jsme navštívili: Dům otevřený do všech stran

Jasně moderního ducha a obdobnou barevnost má i interiér, zařízený na zakázku rovněž podle návrhu architektů z tohoto studia. Kombinace přírodních a „syrových“ materiálů, především dřeva a betonové stěrky, s moderními materiály a kovovými prvky je citlivě vyvážena tak, aby v celé domácnosti vládl příjemný útulný duch.

Vybavení interiéru architekti navrhli v industriálním stylu, v kombinaci přírodního dřeva, drátěných a kovových prvků a betonu, zvýrazněné kontrastem černé a bílé. Doplňují jej neutrální světlé barvy

Text: Jitka Pálková, foto: Ing. arch. Vít Černý a Petr Adámek (exteriér)

logo MessengerPoslat Messengerem