Vánoční stromky NORDMANNgold jsou k dostání pouze v HORNBACHU. Všechny stromky pocházejí z produkce certifikovaných závodů a jsou pěstovány s ohledem na zdravé životní prostředí. Jaký je jejich osud a co všechno musí splnit, než se dostanou k vánočnímu zdobení? To se vám snaží přiblížit HORNBACH.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Odkud stromky NORDMANNgold pocházejí?

„Semena pocházejí z gruzínského Kavkazu. Původní Nordmannovy jedlové lesy na Kavkaze poskytují pro naše stromky druhově čisté osivo s vynikajícími vlastnostmi,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v HORNBACHU. Semena se získávají odpovědně při trvale udržitelném obhospodařování stromových porostů včetně dodržování zásad bezpečnosti práce pro sběrače šišek.

Nordmannovy jedlové lesy na Kavkaze (Zdroj: Hornbach)

Ze semínka vyroste semenáček

Ze semínka vyroste semenáček (Zdroj: Hornbach)V německých a dánských školkách pro stromky vyrůstají ze semena semenáčky. Z jednoho kilogramu semen se vypěstuje až 5 000 mladých rostlin. V prvním roce vyrostou semenáčky jen pár centimetrů. Po dvou letech jsou sazenice velké 6–8 cm, což je dostatečná výška pro přesazení do školkového záhonu.

Z lesní školky na plantáž

Ve věku 3–4 let se mladá rostlina odebere ze záhonu ve školce a přesadí se na plantáž. Na jednom hektaru (10 000 m2), se zasadí asi 7 000 stromků. Dalších 7 až 10 let roste strom na plantáži. Přitom potřebuje neustálou péči – tvarování, korigování růstu, ořezávání pahýlů, ochranu před škůdci, hnojení. Jednotlivé práce často tvoří kontinuální péči, která se neustále opakuje. Stromek tak za svůj život potřebuje minimálně sedmkrát absolvovat tento pečující cyklus. K tomu se přidají obvyklé práce na plantáži, jako například kontrola a oprava plotů, budování a údržba cest, kosení atd. To všechno dělá z produkce vánočních stromků pro pěstitele „celoroční záležitost“.

Z lesní školky na plantáž (Zdroj: Hornbach)

Když stromek vyroste…

…přichází na řadu „etiketování“. Pokud stromek splňuje požadované vysoké nároky, dostane etiketu NORDMANNgold. „Každý stromek NORDMANNgold má individuální kontrolní číslo kvality a je tudíž jedinečný. Pomocí tohoto individuálního kontrolního čísla lze kdykoli vyhledat plantáž, z níž stromek pochází, i odpovědného lesníka. To garantuje kvalitu a jistotu, že stromek opravdu pochází z ekologického zemědělství,“ popisuje Daniel Brychta z HORNBACHU.

Sklizeň a balení stromků

V polovině listopadu se vybrané stromky uříznou, očistí a zabalí do sítě. Následně se pomocí speciálního stroje napaletují. Jeden paletovací stroj zvládne připravit až 1 500 stromků za den. Po napaletování se stromky odvezou z plantáže k místu naložení na kamiony. Už 5 dní po začátku sklizně vyráží první stromky na cestu. Na jeden kamión se v průměru naloží 1 100 stromků. Průměrná trasa jednoho kamionu je cca 600 km. Na jeden stromek tak připadá 0,55 km přepravní trasy.

Sklizeň a balení (Zdroj: Hornbach)

Prvním krokem ke spolehlivé logistice je bezchybný průběh sklizně. Za tímto účelem je potřeba zkoordinovat všechny pracovní síly, jednotlivé úkony a časové možnosti tak, aby vše na sebe plynule navazovalo. „Například je nutné zajistit, aby doprava strojů k balení do sítě a paletovacích strojů mezi jednotlivými plantážemi probíhala s co nejmenší ztrátou,“ vysvětluje Daniel Brychta z HORNBACHU. Pravidelné dodávky do prodejen HORNBACH pokračují až téměř do Vánoc. To garantuje, že prodejny mají stále čerstvé stromky.

Vánoční stromek – jedle NORDMANNgold (Zdroj: Hornbach)Stromek NORDMANNgold lze objednat i online

Stejně jako v minulých letech, lze i letos objednat a koupit vánoční stromek NORDMANNgold v HORNBACHU on-line s doručením domů nebo do prodejny HORNBACH dle vašeho výběru. Odpadne vám tak starost s nákupem a složitou přepravou a ušetříte čas i námahu. Navíc máte jistotu koupi zdravého zeleného stromku v ochranném a praktickém balení. „Řezané vánoční stromky jsou v on-line prodeji už od 21. listopadu, a za stejnou cenu jako v prodejnách, tedy 299 Kč za 110–150 cm vysokou jedli. V ceně je navíc zahrnuto i frézování kmene pro jednodušší vložení do stojanu,“ říká Daniel Brychta z HORNBACHU.

2 ekologické důvody pro vánoční stromek NORDMANNgold

Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v HORNBACHU:

  • „Porosty starších vánočních stromků často vytvářejí uzavřený vegetační kryt a nabízejí různým druhům živočichů životní prostředí, jaké ve vysokém lese nebo v normálním zemědělství už nenajdou. Výzkumy ze Sauerlandu ukázaly, že 80 % hnízdících párů skřivanů lesních hnízdí právě v kulturách stromků NORDMANNgold.
  • Jeden hektar kultury vánočních stromků váže během fáze růstu za deset let až 145 tun CO2 a za stejnou dobu vyprodukuje až 105 tun kyslíku.“

 

Více informací najdete na: Hornbach.cz

Přidejte se k nám na Facebooku – Facebook.com/HornbachCZ

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem