Trávit hodiny týdně úklidem nejspíš nepatří mezi vaše oblíbené činnosti. Péči o domácnost si ale hravě usnadníte například s robotickým vysavačem. Možná vás od jeho pořízení zatím odrazovalo, že máte doma koberce. Moderní robotické vysavače si ale poradí se všemi typy podlah včetně koberců. Poradíme vám, na co se zaměřit při jejich výběru.

Výška překážky, kterou zvládne překonat

První, co vás u robotického vysavače na koberce bude zajímat, je výška překážky, kterou dokáže robot překonat. Díky tomu poznáte nejen to, jestli vysavač přejede přes práh, ale také jestli vůbec zvládne „vylézt“ na koberec. Robotickému vysavači se totiž okraj koberce zdá také jako překážka, kterou musí překonat. Proto se na tento parametr opravdu důkladně zaměřte.

Naprostá většina robotických vysavačů si poradí s překážkou do výšky 1 cm. To znamená, že přejede přes nízký práh do jiné místnosti, ale také dokáže vysávat koberec s nízkým vlasem.

Pokud ale máte například kusový koberec s vyšším vlasem kvůli příjemnému došlapu, pak vybírejte robotický vysavač, který zvládne větší překážky. Ideálně je dívat se po modelech, které překonají překážky 1,5 cm až 2,2 cm vysoké.

Většina robotických vysavačů se chová tak, že nejdříve vysají okolí koberce a pak se k němu vrátí a vysají ho zvlášť. Pokud ale robot narazí na překážku, kterou neumí překonat, jede dál.

Automatické přizpůsobení vysavače podle podlahy

Další užitečná funkce, kterou u robotického vysavače oceníte, je schopnost automaticky se přizpůsobit povrchu podlahy. Na vinylovou nebo PVC podlahu totiž vysavač potřebuje jiný výkon než právě na koberec. Díky tomu, že senzory robotickému vysavači „řeknou“, jaký povrch zrovna vysává, dokáže tomu přizpůsobit svůj styl úklidu.

Optimalizuje tak výkon, sběr prachu a nečistot tím, že třeba upraví rychlost sání i kmitání kartáčů. Z hladké podlahy se chlupy, drobky a další nečistoty totiž sbírají snáz než z koberce. Rozpoznávání povrchů tak dokáže šetřit baterku vysavače. Ten pak vydrží déle efektivně uklízet.

Foto: Shutterstock

Senzor bránící pádu ze schodů

Pokud bydlíte v domě a máte schodiště, ani toho se nemusíte bát. Robotické vysavače jsou vybavené různými senzory a jeden z nich jim právě říká, kde se nachází volný prostor. Díky tomu se na schodech zastaví, otočí směr vysávání a pokračuje dál.

Jediné, s čím vám robotický vysavač nepomůže, jdou nášlapy na schody. Pokud je máte, tak tady je pravidelná údržba ještě stále na vás.

Stejné senzory, díky kterým robotický vysavač nesletí ze schodů, ho také chrání před nárazy do nábytku.

Detekce nečistot

Další užitečná funkce, kterou využijete nejen při vysávání koberců. Robotický vysavač s funkcí Dirt Detect, tedy detekce nečistot, dokáže sám najít více znečištěná místa. Věnuje se jim pak při úklidu více než ostatním částem místnosti.

Díky tomu pracuje efektivněji, protože svou energii věnuje zrovna tam, kde je to nejvíce zapotřebí. U vysávání koberců to znamená, že robotický vysavač z něj „nesleze“, dokud se nezbaví opravdu všech nečistot.

Na některých jednobarevných kobercích nečistoty nejsou tak vidět.  Pokud máte například doma světlého pejska a k tomu světlý koberec, pak se chlupy snadno zamaskují. Ale robotický vysavač se díky svým chytrým senzorům nenechá oklamat a vysává, dokud není koberec skutečně čistý.

Automatické dobíjení a dokončení úklidu

Některé robotické vysavače se dokážou během uklízení sami dobíjet. Jakmile robotickému vysavači začne docházet baterka, zajede si rovnou do nabíjecí stanice. Pokud nabízí i funkci dokončení úklidu, pak se po nabití sám vrátí k rozdělané práci a pokračuje přesně tam, kde skončil.

Tím se zase zvyšuje efektivita úklidu a samostatnost vysavače. Protože se robot nezatěžuje místy, která už jednou uklidil. Díky této funkci třeba nepůjde znovu vysávat koberec, na kterém před tím strávil dost času, ale pustí se rovnou do dalšího úklidu.

Další užitečné funkce robotického vysavače

Pokud necháváte robotický vysavač puštěný, zatímco jste doma, pak vás bude zajímat i hlučnost. Oproti klasickým vysavačům jsou výrazně tišší.  U tichých modelů se hlučnost pohybuje kolem 55 dB. Hlučnější modely mohou vydávat hluk až kolem 70 dB.

Funkce odloženého úklidu patří mezi další oblíbené vychytávky. Úklid si totiž můžete naplánovat přesně podle toho, jak potřebujete. Třeba aby vysavač uklízel, zatímco jste v práci, ve škole nebo na procházce.

Chytré robotické vysavače pak zvládnete ovládat i přes aplikaci v telefonu. Robotický vysavač jen připojíte k domácí Wi-Fi síti a můžete ho zapnout nebo vypnout odkudkoli. V aplikaci navíc uvidíte i časový plán úklidu, stav baterie, nebo i nutnost vysypat prachovou nádobu nebo vyměnit filtry.

 

www.breno.cz

 

logo MessengerPoslat Messengerem