Rychlost internetového připojení je důležitým faktorem pro pohodlné používání internetu. Ať už pracujete z domova, hrajete online hry, nebo nahráváte obsah, pomalý internet či jeho výpadky mohou být až frustrující.

Rychlost připojení určuje, jaký objem dat je váš internet schopen stáhnout či odeslat za jednu sekundu. K čemu je důležitá vysoká rychlost? Čím vyšší rychlost připojení doma máte, tím náročnější datové činnosti můžete provozovat – to znamená, že zatímco vy pracujete a u toho posloucháte například internetové rádio, váš potomek může v tom samém okamžiku hrát PC hru nebo sledovat vzdělávací videa.

Český standard rychlosti internetu

V ČR žádná oficiální definice standardu rychlosti internetu sice neexistuje, nicméně Český telekomunikační úřad (ČTÚ) domácnostem doporučuje minimální připojení o rychlosti 30 Mb/s, což postačí pro běžné uživatelské úkony (surfování po internetu, streamování videí v rozlišení HD, hraní online her). Pro náročnější aktivity (streamování videí v rozlišení 4K nebo UHD, stahování velkých souborů a hraní online her s vysokými datovými nároky) je lepší internetové připojení s rychlostí alespoň 100 Mb/s.

Rychlost připojení pevného internetu v ČR podle ČTÚ

Rychlost internetového připojení

Počet obyvatel ČR v procentech

2 až 10 Mb/s

15 %

10 až 30 Mb/s

30 %

30 až 100 Mb/s

35 %

100 až 300 Mb/s

15 %

300 Mb/s až 1 Gb/s

5 %

 

Jak změřit rychlost domácího internetu?

Pro co nejpřesnější měření rychlosti vašeho internetu připojte internet k modemu ethernetovým kabelem. Během měření nepoužívejte jiná zařízení, která lze k internetu připojit. Neprovádějte žádnou jinou operaci (například stahování), nepoužívejte ani připojení k VPN nebo proxy serveru. Pak už jen stačí v prohlížení otevřít nástroj pro měření rychlosti internetového připojení a začít měřit.

Jak zvýšit rychlost domácího internetu?

1. Umístěte router na vhodné místo. Router by měl být umístěn v centrální části vašeho obydlí a co nejdále od kovových předmětů, které mohou rušit signál.

2. Používejte ethernetové kabely. Ethernetové kabely poskytují stabilnější a rychlejší připojení než Wi-Fi. Kabelem k routeru připojte počítače, herní konzole a další zařízení, která vyžadují vysokou rychlost.

3. Aktualizujte firmware routeru. Pravidelně aktualizujte firmware routeru, abyste opravili chyby a měli k dispozici nejnovější funkce.

4. Změňte kanál Wi-Fi. Pokud máte v okolí hodně Wi-Fi sítí, může docházet k rušení. Vyberte nejméně vytíženou frekvenci a router přelaďte.

5. Snižte počet zařízení připojených k Wi-Fi. Čím více zařízení je připojeno, tím více se snižuje dostupnost dat pro každé zařízení. Pro zvýšení připojení odpojte od Wi-Fi aparáty, které ho momentálně nepoužívají.

6. Restartujte router. Jednoduchá rada, která funguje. Než zavoláte na zákaznickou linku, vyzkoušejte tento tip.

logo MessengerPoslat Messengerem