Správný úchop, příjemný materiál, ochrana před nebezpečím, odolnost a praktičnost. To vše by měly splňovat pracovní rukavice. Nejspíš je vám ale jasné, že pro různé práce se mohou hodit různé typy rukavic. V tomto článku vám proto doporučíme ideální rukavice pro nejčastější práce kolem domu i na zahradě.

Běžné práce na zahrádce

Začneme u toho nejlevnějšího a přitom nejjednoduššího typu rukavic. Pro lehké práce na zahradě, u kterých se potřebujete chránit jen před menšími oděrkami a špínou, vám bohatě postačí textilní nebo kombinované rukavice. Čistě textilní rukavice bývají doplněno o gumové terčíky, díky nimž je zajištěn lepší úchop nástrojů, jejich nevýhodou ale je, že vás neochrání před vlhkem.

Pro takové případy se textilní nebo úpletové rukavice máčí do PCV nebo latexu, čímž vzniknou máčené rukavice odolné proti působení vody. Před vlhkem dobře chrání také kombinované rukavice, které kombinují textil a kůži. Rukavice s koženými částmi mají také mnohem lepší odolnost proti otěru a vydrží vám déle. Patří proto mezi nejoblíbenější druh pracovních rukavic mezi zahradníky.

Stavební práce na domě

Pokud plánujete náročnější práce na domě, jako je stavba nebo bourání příček, obkládání koupelen či opravy střech a fasád, budete potřebovat chránit své ruce před tvrdými a drsnými materiály. Nejčastěji se využívají celokožené nebo kombinované rukavice, které jsou pevné, odolné a velmi univerzální. V případě, že plánujete pracovat se sbíječkou či jinými vibrujícími přístroji, můžete využít tzv. antivibrační rukavice. Jsou navrženy tak, aby dokázaly ochránit vaše ruce před vibracemi, které vytváří zapnutý přístroj a které by mohly škodit kloubům a šlachám.

TIP: Vyberte si kvalitní pracovní rukavice u specialisty na pracovní oděvy a ochranné pracovní pomůcky. Poradí vám s výběrem a nabídne nejlepší ceny.

Kácení stromů a řezání polínek

Naše další rada se týká správné ochrany při práci s ostrými pilami, sekerami nebo řetězovými pilami. Při této práci se doporučuje používat speciální neprořezné nebo protipořezové rukavice. Ty se většinou vyrábí z kombinace různých materiálů, které dohromady zajistí potřebnou ochranu: skleněné vlákno, Spandex, nylon, hovězí štípenka, HCT nitril. Vyrábí se v různých třídách, které určují, jak moc je rukavice proti říznutí odolná, proto se při nákupu zaměřte nejen na typ rukavice, ale také její konkrétní zařazení. Existují také speciální typy rukavic vhodné pro práci s motorovými řetězovými pilami, které mají dlouhá vlákna a při kontaktu s pilou se na řetěz namotají a přístroj zastaví. Tak ochrání svého nositele před nepříjemným zraněním.

Oheň a mráz

Tady se dostáváme ke třem speciálním typům pracovních rukavic: svářečským, ohnivzdorným a mrazuvzdorným. Svářečské rukavice jsou speciálně navržené tak, aby chránily svého nositele před působením vysokých teplot a při kontaktu s jiskrami se nevzňaly. Nejčastěji jsou tyto rukavice z hovězí štípenky a jsou prodloužené, aby kromě dlaní chránily také předloktí pracovníka. Ohnivzdorné a mrazuvzdorné rukavice jsou zase speciálně navrženy tak, aby maximálně ochránily nositele při kontaktu s extrémním výkyvem teploty.

TIP: Hledáte rady, jak ochránit nejen své ruce, ale celé své tělo? Přečtěte si článek o komplexní ochraně při práci.

Správný úchop, příjemný materiál, ochrana před nebezpečím, odolnost a praktičnost. To vše by měly splňovat pracovní rukavice. Pro různé práce se mohou hodit různé typy rukavic

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem