NOARK Electric uvedením nové EV nabíjecí stanice Ex9EVD3 vychází vstříc majitelům a uživatelům elektromobilů, kteří hledají pohodlné, bezpečné a rychlé řešení pro dobíjení akumulátorů svých vozidel v domácím prostředí. Na instalaci mohou zájemci v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) získat dotaci 15 až 35 tisíc korun.

V České republice se podle statistik na silnicích pohybuje kolem 15 tisíc elektromobilů. Jejich uživatelé pro dobíjení využívají podle dat Ministerstva průmyslu a ochodu přes 1 364 dobíjecích stanic s více než 2 643 dobíjecími body.

Majitelé rodinných domů mohou své elektromobily nabíjet i doma v garáži. Mohou jim posloužit pomalé AC nabíječky pro běžné zásuvky 230 V, nebo speciální nabíjecí stanice pro nabíjení DC stejnosměrným proudem, které dobíjejí akumulátory mnohem rychleji.
Zdroj: NOARK Electric

NABÍJECÍ STANICE

Nová nabíjecí stanice NOARK Ex9EVD3 patří do první skupiny. Je nástěnná, určená pro nabíjení elektrických vozidel (EV) v domácnosti. Již v základu obsahuje interní proudový chránič typu B, který je nutnou součástí EV nabíjecích stanic a je schopen detekovat únik DC, AC a pulzujícího proudu při vysoké frekvenci.

Nabíjecí stanice s nabíjecím proudem až 32 A v třífázovém zapojení je zákazníkům k dispozici jak ve verzi s integrovaným nabíjecím kabelem s koncovkou typu T2 (verze T2C 16A a T2C 32A), tak se zástrčkou T2 na přední straně (verze T2S 16A a T2S 32A), u které není kabel součástí balení. „Volitelnou součástí je modul dynamického vyvážení zátěže (DLB), který zamezuje překročení maximálního povoleného proudu hlavního jističe při současném provozu nabíjecí stanice pro elektromobily s dalšími spotřebiči v budově,“ uvádí Michal Růžička, produktový manažer společnosti NOARK Electric, která se specializuje na elektroinstalační komponenty po celém světě.

Nastavení nabíjecího proudu v pěti různých úrovních volí uživatelé manuálně pomocí tlačítka, nebo je přiřazeno automaticky v případě použití DLB modulu. Maximální nabíjecí výkon může dosáhnout 11 kW u 16A variant nabíječek a až 22,1 kW v případě 32A verzí.

Zdroj: NOARK Electric

DOTAČNÍ PROGRAM NZÚ PODPORUJE EKOMOBILITU

Nový dotační program Nová zelená úsporám startuje tento měsíc – září 2023 – a v rámci podpory ekomobility mohou zájemci o nabíječku získat dotaci. Konkrétně 15 000 Kč v případě instalace nabíječky v rodinném domě, 25 000 Kč na jeden nabíjecí bod v bytových domech (SVJ a bytová družstva) a maximálně 35 000 Kč na nabíjecí bod v bytových domech pro žadatele z řad veřejné správy, obcí a příspěvkových organizací jimi zřizovaných.

logo MessengerPoslat Messengerem