Vánoční stromek je tradičním symbolem Vánoc, bez kterého si tyto svátky neumíme představit. Vytváří tu správnou atmosféru a domovu propůjčuje kouzelný třpyt. Otázkou už jen zůstává, zda koupit živý anebo umělý. Přinášíme vám pět důvodů, proč tento rok říct „ano“ živému vánočnímu stromku.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

  1. Odpovídá vašim potřebám

Živé vánoční stromky se prodávají v různých velikostech. Každý rok si tak vyberete takový, aby vyhovoval vašim aktuálním potřebám. „V nabídce máme stromky od 110 cm až do 270 cm, ty nižšího vzrůstu najdou uplatnění v menších bytech, ty vyšší jsou ideální do prostorných interiérů, jako jsou například rodinné domy. Velké stromky mají v oblibě ti, kteří tráví Vánoce v širším kruhu rodiny,“ vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. „Podle výšky stromku se odvíjí jeho cena. Nejmenší 110–150 cm vysokou dánskou jedli NORDMANNgold pořídíte v Hornbachu už od 299 Kč.“

Vánoční stromek (Zdroj: Hornbach)

  1. Nezatěžuje přírodu

U živých vánočních stromků je důležité znát jejich původ. Vánoční stromky jsou pěstované ve speciálních lesních školkách, přičemž průměrný věk jednoho stromu je 10 až 15 let. Po vykácení se vždy vysází nové stromky, které nahradí ty původní. Důležitý je i přístup k samotným stromům. „Například producent jedlí NORDMANNgold garantuje, že při jejich pěstování nebyla použita žádné chemie zatěžující přírodu. Naopak, lesní plochy byly cíleně zachované pro další růst,“ říká Daniel Brychta z Hornbachu.

  1. Vytváří přirozené vegetační prostředí

Ekologický přístup je důležitý i proto, že starší vánoční stromky vytvářejí uzavřený vegetační kryt. Kultury vánočních stromků nabízí různým druhům živočichů prostředí, jaké už ve vysokém lese nenajdou. Své domovy tam najdou například sýkorky, sojky a skřivani. Výzkum ze Sauerlandu ukázal, že až 80 % hnízdících párů skřivanů lesních hnízdí právě v kulturách vánočních stromků.

  1. Nevytváří žádný emisní dluh

Na jednom hektaru půdy se vypěstuje přibližně 7 000 stromků. Toto množství naváže v průběhu desetiročního růstu až okolo 145 tun CO2 a za stejný čas vyprodukuje až 105 tun kyslíku.

Postavení vánočního stromku (Zdroj: Hornbach)

  1. Po svátcích ho můžete recyklovat

Zásadní otázkou zůstává, co se stromkem po Vánocích. „Můžete ho nařezat na menší kusy a použít do kompostu. Efektivnější ale je nasekat ho na drobné kusy, zpracovat v drtiči a rozsypat po zahradě. Další variantou recyklace je jeho spálení,“ radí Daniel Brychta z Hornbachu.

Zajímavosti ze světa vánočních stromků NORDMANNgold v Hornbachu:

  • Vánoční stromek v Hornbachu (Zdroj: Hornbach)Z jednoho kilogramu semen se vyprodukuje až 5 000 mladých rostlin.
  • Po dvou letech od zasazení jsou sazenice vysoké 6 až 8 cm.
  • Na jeden kamión se naloží v průměru 1 100 jedlí NORDMANNgold. Průměrná trasa jednoho kamionu je v průměru 600 km. Na jeden stromek tak připadá přibližně 0,55 km přepravní trasy.
  • Trvale udržitelné produkované vánoční stromky NORDMANNgold mají neutrální bilanci CO2. K zlepšení bilance přispěla i schopnost Hornbachu a jeho dodavatelů snížit potřebné množství obalového materiálu na polovinu.
  • Živý vánoční stromek si můžete objednat i online s doručením domů nebo do prodejny Hornbach dle vašeho výběru. Máte jistotu koupi zdravého zeleného stromku v praktickém ochranném balení a zároveň vám odpadne starost se složitou přepravou. Řezané vánoční stromky jsou v on-line prodeji už nyní, a za stejnou cenu jako v prodejnách. V ceně je navíc zahrnuto i frézování kmene pro jednodušší vložení do stojanu.

Zdobení vánočního stromku (Zdroj: Hornbach)

Odborník radí: Péče o živý vánoční stromek, aby vydržel co nejdéle

Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach

Daniel Brychta (Zdroj: Hornbach)„Vánoční stromek můžete koupit i měsíc před Vánocemi, ale aby vydržel, musíte vědět, jak ho uskladnit. Dřív než stromek postavíte, měl by být uložený v chladu a chráněný před slunečním světlem. Nikdy ho neskladujte ve vzduchotěsném obalu. Stromek doporučuji postavit půl dne předtím, než ho budete zdobit. Větvičky a jehličí budou mít čas se pěkně rozložit. V místnosti by nemělo být příliš teplo, pro umístění není ani vhodné místo u zapnutého radiátoru. Stejně tak mu nebude prospívat průvan. Stromek vydrží déle čerstvý, když ho budete pravidelně zalévat. Aby mohl přijímat vodu, odřežte kůru přibližně jeden až dva centimetry nad stojanem se zásobníkem vody. Před ozdobením ho můžete jemně pokropit vodou.“

Více informací najdete na: Hornbach.cz

Přidejte se k nám na Facebooku – Facebook.com/HornbachCZ

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem