Ať už bydlíte v bytě v osobním vlastnictví, družstevním nebo jen pronajatém, rozhodně se vám vyplatí pojištění bytu. Sjednat si můžete pojištění domácnosti a nemovitosti. Pojištění si může sjednat osoba fyzická i právnická. Jaký je v jednotlivých pojištěních rozdíl?

Pojištění nemovitost

Tento druh pojištění se zaměřuje na pokrytí škod, které se vztahují na stavební součásti bytu nebo domu a jeho součástí. Zahrnuje i omítky, kuchyňskou linku a vnitřní rozvody. Důvodem škod mohou být živly, nehody (pád stromu na stavbu), požár nebo škody, které způsobí zloděj. Pojištění bytu nebo domu tedy kryje před škodami způsobenými mnoha událostmi.

Pojištění domácnosti

Zajišťuje ochranu vašeho majetku osobního, vybavení bytu – podlaha, tapety, svítidla, nábytek. Do této kategorie spadá i elektronika a vše, co se dá z bytu vystěhovat. Pojištění domácnosti se vztahuje na znehodnocení veškeré fyzické výbavu domu či bytu způsobené vytopením nebo živelní pohromou. Je v něm zahrnuta také krádež majetku, který máte uložený ve vlastní sklepní kóji, nikoli ve společných prostorách panelového domu. Pokryje i výdaje spojené s prací zámečníka v případě, že jste si zabouchli vchodové dveře do bytu či domu. Pokryje i škody způsobené požárem od svíčky nebo elektrospotřebiče.

Pojištění se však nevztahuje na všechny škodné události

Každá pojišťovna pohlíží trochu jinak především na majetek uložený ve společných prostorách (v případě panelového domu), rozbitá okna a prosklené dveře, majetek, který je snadněji přístupný (pokud jej máte balkoně, či lodžii v přízemí nebo prvním patře). Pojištění nemovitosti nemusí zahrnovat vedlejší budovy přináležející k dané nemovitosti. Jedná se především o garáže, sklepy, oplocení zahrady, bazén, dílnu nebo kůlnu. Tady je potřeba si smlouvu pečlivě pročíst.

Do výluk spadají také předměty, které slouží pro výdělečnou činnost, dopravní prostředky (nejen auta, ale také třeba loď nebo letadlo), záznamy uložené na přenosných médiích. Pokud pronajímáte část nemovitost, tak ani na věci podnájemníků.

Různé způsoby bydlení v panelovém bytě a pojištění

Bydlet můžete ve vlastním bytě, v bytě družstevním nebo pronajatém.

  • Byt v osobním vlastnictví

Pro tento způsob je ideální volbou jak pojistka pro nemovitost, tak i pro domácnost. Jestliže chcete byt pronajmout, rozhodně si pojistěte nemovitost a na pojistce domácnosti se dohodněte s podnájemníky.

  • Byt v pronájmu

Bydlíte-li v podnájmu, sjednejte si pojištění domácnosti, pokud není jeho povinnost zakotvena v nájemní smlouvě.

  • Byt družstevní

Spadá do majetku družstva, které by mělo zajistit pojištění nemovitosti. Nájemníci si pak sjednávají pojištění domácnosti.

Na koho se obrátit?

Pokud zavítáte na stránky yespojisteni.cz, naleznete zde veškeré informace a také kalkulačku, díky které snadno zjistíte výši potřebné pojistky.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem