Pojištění nemovitosti a domácnosti by mělo patřit k základním pojištěním. Bohužel, řada lidí má pouze jedno z nich – buď si zvolí pojištění nemovitosti, nebo sáhnou po pojištění domácnosti. A netuší, že je v nich velký rozdíl.

Pojištění domácnosti

Nejprve se podívejme na pojištění domácnosti. Bydlíte ve vlastním domě či bytě, žijete v nájmu nebo o víkendu jezdíte chatu? V tom případě by se vám mohlo hodit pojištění domácnosti. Tato pojistka totiž kryje škody na vybavení domu, bytu, chaty či chalupy. A to ať už vás vykradou zloději, vytopí sousedi, nebo váš domov vyhoří.

Pojištění domácnosti se přitom zpravidla vztahuje na vše, co jde odnést pryč – tedy na vybavení, peníze, cennosti, starožitnosti… A často zahrnuje také věci uložené v garáži, na zahradě nebo ve sklepě.

Nejste si jistí, jak si vybrat to správné pojištění? Poradit vám mohou specialisté z Ušetřeno.cz, kde najdete i kalkulačku pojištění.

Pojištění nemovitosti

Vlastníte nemovitost? V tom případě je doporučována kombinace pojištění nemovitosti a domácnosti. Důvod je logický. Pojištění domácnosti se týká pouze vybavení a dalších částí domácnosti, nikoliv stavby jako takové.

Každý byt, dům, chalupu, chatu nebo jiný objekt je proto vhodné pojistit i přímo, aby v případě potřeby pojišťovna uhradila náklady na škody vzniklé na samotné budově.

Pokud vám vzniknou škody na stěnách, podlahách, stropech, střeše nebo dalších částech nemovitosti, kryje je pojištění nemovitosti. To zpravidla zahrnuje škody způsobené přírodními živly, zloději, vandaly či vodou (například prasklým vodovodním potrubím). Pojištění nemovitosti také obvykle pokrývá škody vzniklé zkratem, přepětím nebo podpětím. A kromě svého domova si můžete pojistit i garáž, dílnu, kůlnu nebo plot.

logo MessengerPoslat Messengerem