V každé obci se najde místo, které si zaslouží vylepšit. S touto myšlenkou vznikl neziskový projekt Let’s Colour, který podobná nevzhledná, šedivá místa proměňuje pomocí barev. Každý může dát tip na budovu, prostor nebo jiný objekt, který si podle něj tuto šanci zaslouží. Na konci vzejdou z veřejného hlasování dva české a dva slovenské projekty určené k barevné renovaci.

Stačí se rozhlédnout

Barva okolního prostředí je pro lidskou psychiku zásadní. S principy působení barev pracuje například chromoterapie, ale lze se jimi řídit i v každodenním životě. „Psychologický účinek barev je vědecky prokázán. Některé odstíny nás aktivují, jiné zklidňují, ale všechny bez rozdílu dokážou zvednout naši náladu,“ říká expertka na barvy Miroslava Plánková za organizátora projektu Let’s Colour.

Barvy i z těch nejchmurnějších míst vytvoří příjemná zákoutí, jen musíme vědět, jak na to. „Barevná fasáda se bez dohledu odborníka může změnit v chaos, který nechtěně zneklidňuje,“ připomíná Plánková. Designéři z projektu Let’s Colour pomohou navrhnout, jak by dané místo mohlo svým vzhledem působit příjemně. „Loni jsme natřeli fasádu internátu školy pro nevidomé a slabozraké děti. Bylo potřeba udělat to tak, aby barvy vnímaly děti s různými vadami zraku. S pomocí odborníků se nám to povedlo, navíc jsme použili i kresby od dětí, které tak mohou dílo považovat za své,“ vysvětluje Miroslava Plánková.

Let’s Colour

Ukaž, že máš zájem

Projekt Let’s Colour pomáhal například také v nedalekém Maďarsku. Loni tam nový barevný kabát dostaly základní škola, volnočasový klub pro mladé a školka. V Česku a na Slovensku budou zrealizovány celkem 4 projekty. „Po loňském ročníku chceme aktivitu rozšířit, proto jsme přidali Slovensko a zvýšili počet projektů, které přinesou do českých a slovenských ulic mnohem více barvy,“ vysvětluje Miroslava Plánková. Každý, kdo ví o vhodném objektu, ho může na stránkách www.duluxletscolour.cz od 20. května do 30. června 2013 zaregistrovat.

Let’s ColourZúčastnit se mohou všichni

Zásadní bude hlasování o favoritech, ze kterého vyjdou vítězné projekty. Hlasovat bude možné na stránce www.duluxletscolour.cz od 1. do 31. července 2013. „Rádi bychom zapojili obyvatele velkých i malých obcí,“ říká Miroslava Plánková. Proto byly vytvořeny dvě velikostní kategorie měst tak, aby měla šanci i ta menší. „V České republice jsme zvolili kategorii sídel do 100 000 obyvatel a nad 100 000 obyvatel, na Slovensku je tato hranice snížena na 70 000,“ vysvětluje Plánková.

Charakter přihlašovaných objektů by měl být významný pro místní komunity. „Jedná se v první řadě o šedá místa ve veřejném prostoru, jako jsou zdi u silnic či podchody nebo objekty bez komerčního využití. Ideálně školy, školky, nemocnice či sídla různých sociálních a charitativních organizací,“ uzavírá Plánková.

text a foto: redakce Můj dům, www.duluxletscolour.cz

logo MessengerPoslat Messengerem