A víte, u kterého získáte levnější plyn? V oblasti odběru plynu spotřebitelé nejčastěji mylně zaměňují distributora plynu za dodavatele. V některých případech se u distributora neoprávněně dožadují snížení ceny odebírané komodity. Rozdíl je přitom zásadní. Víte, u kterého z nich můžete na energiích ušetřit?

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Distributor plynu zajišťuje přepravu plynu

Distributor plynu je provozovatelem distribuční sítě na daném území. Zjednodušeně se stará o fyzickou přepravu plynu z podzemních zásobníků či plynových předávacích stanic prostřednictvím plynové rozvodné sítě až k zákazníkovi. Působnost distributora je lokálně omezená. V České republice působí tři distributoři plynu, kterými jsou:

  • Pražská plynárenská distribuce, a.s.,
  • ON Distribuce, a.s.,
  • GasNet, s.r.o.

Dodavatel plynu prodává komoditu koncovým zákazníkům

Zatímco distributor plynu zajišťuje fyzickou přepravu plynu k zákazníkovi, dodavatel plynu nakupuje komoditu na energetických trzích a prodává ji koncovým odběratelům. Zjednodušeně řečeno se jedná o obchodníka, který s odběrateli uzavírá smlouvu o dodávce energií a poskytuje zákaznický servis. V České republice působí přibližně 80 dodavatelů plynu, kteří se liší nejen poskytovanými službami, ale především finální cenou. Před sjednáním smlouvy o odběru energií se proto vždy vyplatí porovnat cenu plynu u více dodavatelů.

Distributor vs. dodavatel: U koho lze získat nižší cenu plynu?

Cena za distribuci plynu patří do takzvané regulované ceny. To znamená, že poplatky distributorovi plynu se řídí tarifními sazbami Energetického regulačního úřadu. Tyto poplatky jsou svázány s odběrem komodity a koncový zákazník je neovlivní. Distributora plynu totiž nelze libovolně měnit, neboť jeho působnost, respektive provoz distribuční sítě je spjatý s konkrétním územím.

Vedle toho dodavatelé energií pracují s takzvanou neregulovanou cenou energií.  To znamená, že každý dodavatel stanovuje cenu plynu na základě své obchodní strategie. Do této ceny zohledňuje dodavatel cenu, za kterou plyn nakoupil od těžařů a obchodníků na světových trzích, hodnotu poskytovaných služeb a samozřejmě svou marži. Proto se ceny plynu mezi jednotlivými dodavateli mohou lišit o desítky až stovky korun. Například plyn od ČEZ může být levnější než od Bohemia Energy.

Proč má na cenu vliv změna dodavatele plynu?

Důvod je jednoduchý. U stálých a konzervativních zákazníků dominantní dodavatelé cenu plynu zpravidla nezlevňují a profitují z vyšší marže. Naproti tomu konkurenční dodavatelé nabízí novým zákazníkům výhodnější ceny, protože chtějí navýšit počet stávajících zákazníků. Jejich efektivní systém hospodaření zpravidla umožňuje účtovat si nižší marže. Díky změně dodavatele energií, které předcházelo důkladné porovnání cen plynu a smluvních podmínek, může zákazník na energiích ušetřit stovky až tisíce korun ročně.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem