V tomto článku představujeme domy zařazené do soutěžě o titul DŮM ROKU 2020 v kategorii do 250 m2 zastavěné plochy - označení D01 až D24. U každého z domů najdete vedle stručného popisu také odkaz na článek z naší návštěvy s bohatou fotogalerií a dalšími informacemi. Podívejte se na všechny kandidáty, vyberte si svého favorita a podpořte ho svým hlasem!

D01 - Autoři: Ing. arch. Eva Zemenová, MgA. Luboš Zemen

D01 - Můj dům, můj hrádekZastavěná/užitná plocha: 208/130 m²

Bezbariérový dům pro rodinu se dvěma dětmi byl navržen tak, aby poskytoval veškerý moderní komfort, ale zároveň byl úsporný, cenově dostupný a bezúdržbový. Střed kompaktní, symetricky uspořádané dispozice tvoří společná obývací hala, která odděluje ložnici, dětské pokoje, hostinský pokoj a zázemí. Obvodové zdivo z KB bloků zajišťuje bezúdržbovost. Zajímavým prvkem je nízká valbová střecha, kterou z ulice není téměř vidět, ale významně zvětšuje vnitřní prostor domu.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D02 - Autor: Ing. Radek Hadrbolec

D02 - Dům nejen pro VysočinuZastavěná/užitná plocha: 123/146 m²

Dům byl záměrně navržen tak, aby se podobal staré stodole. Jeho nejzajímavějšími prvky jsou krytý průjezd, který slouží jako terasa, posuvné dřevěné panely na fasádě (žaluzie a vrata uzavírající průjezd) a kamenná přizdívka, která se cíleně tváří jako stará kamenná zeď. Interiér koresponduje výběrem materiálů s exteriérem, je otevřený, vzdušný a moderně zařízený.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D03 - Autor: Ing. arch. et MgA. Ondřej Kamenický  

D03 - Dům inspirovaný tvarem pozemkuZastavěná/užitná plocha: 194/119 m²

Koncept domu vychází z polohy na rohové svažité parcele. Dispozice ve tvaru písmene L je orientována do chráněné zahrady a má krásný výhled, levé křídlo je plně podsklepeno s přímým výjezdem z garáže na ulici pod svahem. Zkosené stěny reagují na atypický tvar pozemku a dávají domu individualitu a vnitřní otevřenost.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D04 - Autor: Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D.

D04 - Dům ve zdánlivě jednoduchém tvaroslovíZastavěná/užitná plocha: 117/149 m²

Zdánlivě jednoduchý a obyčejný, ale přesto pozoruhodný dům. Kompaktní prostorově i energeticky úsporná obdélníková stavba je prosklenou fasádou propojena s krytou terasou a zahradou. Individuální tvář dodávají přiznané ocelové konstrukce – sloupky a trámy z válcovaných I nosníků a interiérové schodiště z ocelového plechu. K domu se připojuje kryté parkovací stání se střechou ze sklolaminátu.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D05 - Autoři: Ing. arch. Martin Frank, Ing. Zuzana Mojdlová

D05 - Japonský pavilon na moravském SlováckuZastavěná/užitná plocha: 88/60 m²

Na rozlehlý pozemek s výhledem do krajiny si majitelka, zahradní architektka, ve spolupráci s Martijnem Frankem navrhla minimalistickou dřevostavbu, která maximálně respektuje okolní prostředí a zásady trvalé udržitelnosti. Stavbu pojala jako přirozenou součást velké zahrady. Terasy na východní a na západní straně umožňují relaxovat na slunci a vychutnávat si krásu přírody po celý den.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D06 - Dodavatel: Hoffmann, spol. s r. o., Chrudim 

D06 - Fortuna potvrdila své jménoZastavěná/užitná plocha: 166/267 m²

Typový dům Fortuna sází na útulnost, praktičnost a vyvážený poměr nákladů na bydlení a pohodlí. Tradiční podkroví poskytuje prostor pro tři velké ložnice, v přízemí je obytná kuchyň, obývací pokoj, pracovna a garáž. Konstrukční systém Velox se ztraceným bedněním dodává domu dlouhou životnost, velkou odolnost a výborné tepelněizolační vlastnosti, takže významně snižuje náklady na vytápění.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D07 - Autoři: prof. Ing. arch. Ján Stempel, Ing. arch. Jan Jakub Tesař, Ph.D.  

D07 - Severský modřín na vyhlídceZastavěná/užitná plocha: 198/245 m²

Energeticky pasivní dům na svažitém pozemku v Krušných horách se přizpůsobuje kráse přírody a charakteru prostředí. Má tradiční rozdělení na otevřené přízemí a ložnice v patře, zajímavým prvkem je centrální krytá terasa zapuštěná do hmoty domu. V zimě ji lze uzavřít posuvnou prosklenou stěnou a rozšířit obytný prostor. Fasáda domu z opalovaného sibiřského modřínu dlouho vydrží a připomíná staré venkovské stodoly.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D08 - Autoři: Ing. arch. Eva Zemenová, MgA. Luboš Zemen 

D08 - Dům v sousedství aleje topolůZastavěná/užitná plocha: 250/229 m²

Dva hladké bílé kvádry poskládané na pozemku jako kostky stavebnice ve skutečnosti tvoří pečlivě promyšlenou kompozici. Ta se podřizuje požadavkům na soužití s nevidomou dcerou – uspořádání je jednoduché, přehledné a logicky navazující. Všechny obytné místnosti jsou orientovány na jihovýchod do zahrady, aby byly využity solární zisky.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D09 - Autor: Ing. arch. Markéta Veselá 

D09 - Nekonvenční dům čelem vzadZastavěná/užitná plocha: 250/382 m²

Výtvarné řešení stavby spočívá v kontrastu tmavého jednopodlažního hranolu (zázemí a garáž) a bílé dvojpodlažní hmoty s výraznými oblými tvary. Hlavní motivací tohoto řešení bylo využít orientaci k lesu. Atypický tvar se doplňuje s atypickým umístěním společného obytného prostoru v patře a s ložnicemi v přízemí, kde je chladněji. Dům má zelené střechy a využívá dešťovou vodu jako užitkovou.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D10 - Autoři: Compass atelier

D10 - Bydlení pro harmonii generacíZastavěná/užitná plocha: 160/137 m²

Transparentní a přehledný dům má půdorys ve tvaru široce rozevřeného L. Je umístěn co nejblíže k hranicím pozemku, aby uvolnil plochu pro chráněnou zahradu s bazénem. Tímto směrem jsou fasády plně prosklené. Dispozice začíná velkým krytým závětřím, podél ložnic se prochází do společné obývací části. Všechny zóny spolu vzájemně komunikují. Dům je energeticky pasivní, přesahující stropní deska zajišťuje stínění.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D11 - Autoři: Ing. arch. Martin Kareš, MBA, PhD., Ing. arch. Robert Rais, MBA, PhD.

D11 - Dům s dokonalostí v genechZastavěná/užitná plocha: 206/312 m²

Dům na kruhovém pozemku v mírném svahu navazuje na tradice českého funkcionalismu. Přístup vede shora, obytné prostory jsou orientované a maximálně prosklené směrem do zahrady. Dispozice je komponována s ohledem na praktičnost a co nejkrásnější výhledy. Energeticky pasivní dům vyniká i vybavením interiéru promyšleným do nejmenších detailů, progresivními technologiemi a perfektním provedením.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D12 - Autor: Ing. arch. Lukáš Tecl

D12 - Chytrý dům v přírodním styluZastavěná/užitná plocha: 220/337 m²

Koncept domu předurčila poloha na rozlehlém pozemku s panoramatickým výhledem na Beskydy. Velkorysá třípodlažní stavba s bohatým prosklením se skládá z rozlehlého zázemí v suterénu, společné obývací části v přízemí a soukromé zóny v patře. Doplňují ji víceúrovňové terasy s vodními plochami a vodopády. Energeticky pasivní stavba využívá moderní úsporné a inteligentní technologie.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D13 - Autoři: Atelier D. R. N. H.

D13 - Funkcionalismus na poliZastavěná/užitná plocha: 210/160 m²

Přízemní bezbariérový dům je rozdělen na společný obývací prostor, který navazuje na terasu a bazén, a na ložnicovou část orientovanou na opačnou stranu zahrady. Koncepce vychází z maximální účelnosti a klade důraz na hezký výhled do okolí. Nadstandardně zateplená stavba je vysoce úsporná i bez rekuperace.

Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D14 - Autor: Ing. arch. Vladimír Schmid

D14 - Pasivní dům ve svahuZastavěná/užitná plocha: 50/100 m²

Slunný svah v kopcovité krajině u Brna představoval ideální podmínky pro stavbu energeticky pasivního domu. Přístup vede shora přes ložnicové podlaží, společná obývací část je propojena s krytou terasou a zahradou. Kompaktní stavba krychlového tvaru prosklená na jih je vybavena řízeným větráním s rekuperací, tepelným čerpadlem, které přitápí i chladí, elektrickými přímotopy a domácí fotovoltaickou elektrárnou. Jedná se o vysoce úsporný a soběstačný model bydlení.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D15 - Autor: Ing. arch. Jan Hruschka + ateliér OOOOX 

D15 - Proporce musí ladit i u domuZastavěná/užitná plocha: 200/350 m²

Dům módní návrhářky upoutá pozornost atypickým tvarem s rohovými okny. Je členěn do dvou výškově posunutých korpusů, které korespondují s úrovní svažité zahrady, a obsahuje v suterénu samostatný byt, v přízemí hlavní obytnou část a v nejvyšším patře ateliér. Komfort zvyšuje propracované vybavení interiéru.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D16 - Autor: Adam Lenc

D16 - Dům s výhledem na pohádkuZastavěná/užitná plocha: 226/175 m²

Klidné zákoutí s unikátním výhledem na jeden z našich nejkrásnějších zámků dalo vzniknout decentnímu domu s velkorysým vnitřním prostorem. Skládá se z otevřené obývací části obložené kamenem a uzavřené ložnicové části s hladkou fasádou. Společným jmenovatelem všech obytných místností je orientace směrem k zámku, do velké zahrady s původní zelení.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D17 - Autor: Ing. Arch. Milan Ruso

D17 - Dům, který má duši a anděla strážnéhoZastavěná/užitná plocha: 237/168 m²

Majitelé velkého členitého domu s obytným podkrovím vsadili na tradici – dům z pálených cihel se sedlovou taškovou střechou spojuje to nejlepší z tradičního stavitelství s moderními materiály a technologiemi. Obytná hala s jídelním stolem, která je ústředním bodem společného obývacího prostoru, přechází do patra. Zde tvoří galerii s přístupy do ložnice a dětských pokojů. Prosklené plochy byly navrženy tak, aby poskytovaly co nejkrásnější výhledy.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D18 - Autor: Jan Alex Řezáč

D18 - Chytrý dům na kraji městaZastavěná/užitná plocha: 207/323 m²

Pozemek s krásným výhledem do krajiny má tvar protáhlého trojúhelníku s východozápadní orientací. Vstup se nachází v nejvyšším místě, v ložnicovém podlaží, společný obývací prostor v přízemí se propojuje se zahradou. Kompozici domu tvoří dva bloky – obytná část byla realizována jako pasivní dřevostavba, zázemí s garáží je zděné.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D19 - Autor: Ing. Michael Bartoš, dodavatel Wienerberger s.r.o.

D19 - Dům, který nelze přehlédnoutZastavěná/užitná plocha: 209/138 m²

Přízemní nízkoenergetický dům z pálené keramiky bez vnějšího zateplení spojuje moderní technologie s tradičními materiály a řemesly. Fasáda obložená štípaným kamenem a ozdobená bílými šambránami mu dodává jedinečný výraz. Jádrem interiéru je impozantní společná obývací část se dvěma prosklenými štíty, otevřená do krovu.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D20 - Dodavatel: CANABA a.s.

D20 - Dům, který umí překvapitZastavěná/užitná plocha: 94/154 m²

Přízemní nízkoenergetický dům z pálené keramiky bez vnějšího zateplení spojuje moderní technologie s tradičními materiály a řemesly. Fasáda obložená štípaným kamenem a ozdobená bílými šambránami mu dodává jedinečný výraz. Jádrem interiéru je impozantní společná obývací část se dvěma prosklenými štíty, otevřená do krovu.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D21 - Autoři: MgA. Tereza Kučerová, MgA. Patrik Zamazal

D21 - Nový domov s nadhledemZastavěná/užitná plocha: 168/150 m²

Protáhlá dřevostavba vděčí za svou podobu dlouhé úzké parcele ve svahu s hezkým výhledem. Do domu se vstupuje ze severu v úrovni druhého podlaží, vstupní hala tvoří mezipodestu mezi společnou obývací částí s terasou a dvěma podlažími na opačné straně domu. V suterénu se nachází pracovna a ložnice, do patra s dětskými pokoji vede nízká rampa.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D22 - Autorka interiéru: Kamila Neufus

D22 - Minimalistický dům, jehož náčrt vznikl za půl hodinyZastavěná/užitná plocha: 225/160 m²

Minimalistický bezbariérový dům na rovinatém pozemku u Prahy je koncipován do tvaru L. Přes velkorysý společný obývací prostor, prosklenou stěnou propojený s terasou, se prochází do ložnicové části. Ta se obrací do postranní klidové části zahrady. Komfortní dům poskytuje veškeré pohodlí a výhody nízkoenergetické a bezúdržbové stavby.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D23 - Autor: Ing. arch. Jaroslav Ondrašina

D23 - Dům, který si s přírodou rozumíZastavěná/užitná plocha: 242/200 m²

Atypická stavba široce se rozevírající do krajiny vzešla ze složité situace na svažité parcele. Je zčásti podsklepena, vstupní hala ji rozděluje na noční a denní zónu. Ze společné obývací části se otevírá výhled do tří stran a lze odtud přímo vyjít na terasu a rekreační část zahrady. Rohová okna byla navržena tak, aby nabízela co nejkrásnější výhledy do okolní krajiny.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

D24 - Autoři: Ing. arch. Václav Zahradníček, Ing. arch. Hana Bartoňová

D24 - Dřevostavba s hranolem ve střešeZastavěná/užitná plocha: 103/154 m²

Dlouhá parcela na okraji vesnice na Hané je rozdělena na čtyři na sebe navazující funkční zóny – vjezd na pozemek a nástupní plocha, obytná stavba, sad a užitková zahrada. Nízkoenergetická dřevostavba ctí tradiční venkovský styl, na malé ploše nabízí veškeré pohodlí pro čtyřčlennou rodinu. Uspořádání je standardní – v přízemí dominuje společný obývací prostor, v patře ložnice. Vložený hranol zvětšuje využitelný prostor v podkroví a zosobňuje moderní architektonický prvek.

➭ Článek z návštěvy, více fotografií a technické informace najdete zde

――――――――――

Návod, jak poslat hlas svému favoritovi a dostat se tak do slosování o 10 kávovarů Tassimo Happy, najdete na hlavní stránce soutěže.

Prohlédněte si domy i v dalších kategoriích:
▪ Domy nad 250 m2 zastavěné plochy
Zahraniční domy
Katalogové domy: Zděné konstrukce
Katalogové domy: Masivní konstrukce
Katalogové domy: Montované konstrukce
Katalogové domy: Projekční kanceláře

logo MessengerPoslat Messengerem