Krbová kamna jsou krásným a funkčním doplňkem interiéru. Plápolající oheň i zvuk praskajícího dřeva udělají domov domovem. Ano, i tak málo stačí. Na co si ale dát při jejich používání pozor, aby nám sloužila dlouho a nezničili jsme je?

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Jak o kamna pečovat, abyste u nich nepřišli o záruku?

Krbová kamna jsou krásným a funkčním doplňkem interiéru. Plápolající oheň i zvuk praskajícího dřeva udělají domov domovem. Ano, i tak málo stačí. Na co si ale dát při jejich používání pozor, aby nám sloužila dlouho a nezničili jsme je? Na fotografii kamna Alytus (Zdroj: Haas+Sohn)Rozhodnutí o pořízení kamen už padlo, teď je třeba si je vybrat, zvolit místo, kam je umístíte, a připravit vše potřebné pro jejich instalaci. Co dál?

Pozor na tah komína

Příčinou nedostatečného tahu komína je často velký, nebo naopak příliš malý průměr komína s malou účinnou výškou. V kamnech se pak začnou hromadit spaliny, které brzy proniknou i do místnosti.

Komín by měl mít účinnou výšku minimálně 5 metrů. Co si pod tím představit? Účinná výška je vzdálenost mezi napojením kouřovodu a horní hranou komína nad střechou. Laicky řečeno, do účinné výšky počítáme jen cestu, kterou spalinu opravdu projdou. Délka komína pod napojením kouřovodu se nepočítá. Průduch komína pak musí mít minimálně stejný průměr jako kouřovod.

Náš tip: Kamna je třeba do komína napojit nejkratší možnou cestou. Maximální délka kouřovodu může být 1,5 metru.

Kdy čistit výměník?

Máte krbová kamna s výměníkem? Čistěte ho minimálně dvakrát za topnou sezónu. Nejlepší je zkontrolovat ho vždycky, když čistíte popelník. Podle modelu kamen vám k vyčištění výměníku postačí ocelová štětka, nebo táhlo a stírací lišta.

Proč výměník dehtuje?

Pravděpodobně máte špatně nastavenou provozní teplotu vody u výměníku. Tepelný spád musí být 75/60°C. Když jsou teploty nižší, dojde k dehtování a výměník se zanese.

Jak nad dehtováním vyzrát? Nainstalujte trojcestný ventil (min. 55° C), nebo dotykový termostat, který se postará o to, aby čerpadlo spínalo při požadované teplotě.

Výkon kamen nepodceňujte

Dnešní domy mají o hodně menší tepelné ztráty, takže často není třeba kupovat velký krb. Klidně postačí krbová kamna s menším výkonem.

Náš tip: Poraďte se o vhodném výkonu kamen s topenářem nebo kamnářem. Když vyberete špatně, pravděpodobně budete později kupovat jiná kamna.

Krbová kamna jsou krásným a funkčním doplňkem interiéru. Plápolající oheň i zvuk praskajícího dřeva udělají domov domovem. Ano, i tak málo stačí. Na co si ale dát při jejich používání pozor, aby nám sloužila dlouho a nezničili jsme je? Na fotografii kamna Alytus (Zdroj: Haas+Sohn)

Pozor na přetápění kamen

Co to znamená? Když si koupíte kamna s příliš malým výkonem pro váš prostor, budete je přetěžovat. Následkem budou trhliny a deformace jejich tělesa. Řešením je zase jedině koupě nových kamen.

Neponičte si lak častým používáním čističe skla

Špatný tah komína, nesprávně nastavené spádové teploty a topení příliš vlhkým dřevem způsobí, že zčerná sklo u dvířek. Co s tím? Většina z nás hned sáhne po čističi krbových skel a hadříku. Do kamen přeci chceme vidět. Má to ale háček.

Čtěte také: Čemu vadí vlhké dřevo?

Většina čističů skel je na bázi saponátu, což při častém používání poničí lak kamen a nateče do těsnící šňůry. Ta ztvrdne, sklo nedokáže reagovat na změny teplot a vyrovnávat je a praskne. Řešení? Starejte se o kamna přesně tak, jak máte a místo čističe na bázi saponátu vyzkoušejte gelový čistič.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem