Myčky nádobí se stávají běžnou výbavou kuchyní. Stejně jako kdysi automatické pračky je na milost přijali i ti, kteří mají pocit, že si udělají sami vše nejlépe. Kromě solidně odvedené práce je myčky přesvědčily také tím, že v porovnání s ručním mytím dokážou ušetřit až 80 % vody.

Poradna na Dumabyt.czKromě vody šetří myčky elektrickou energii a také náš čas. Úspory vody a energie však nelze vyčíslit zcela přesně. Spotřebu u ručního mytí nádobí ovlivňuje způsob (zda se myje pod tekoucí vodou nebo v napuštěném dřezu), teplota vody a typ jejího ohřevu. U myček spotřebu ovlivní volba programu, ale například i využívání její kapacity, což souvisí také se způsobem ukládání zašpiněného nádobí.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Nechte si poradit

Je známo, že hodně lidí neholduje čtení návodů. U nového spotřebiče si většina z nás na obrázku prohlédne hlavní ovládací prvky a při následném používání se spíš nechá vést intuicí. Způsobem pokus – omyl si pak postupně používání spotřebiče osvojíme. Z hlediska správného a co nejekonomičtějšího provozu myčky se ale vyplatí prohlédnout si například doporučený způsob ukládání nádobí. Kromě nových funkcí mají totiž moderní typy inovované vybavení, které umožňuje efektivnější zaplnění vnitřních prostor.

Hlasujte:

Máte doma myčku?

Myčka DSG 573 NX (INDESIT), šířka 45 cm, energetická třída A, rychlý program poloviční náplně (25 min), hlučnost 49 dB, spotřeba vody 10 l, cena (nerezové provedení) 11 490 Kč, INDESIT COMPANY ČESKÁ.

Do myček se šířkou 60 cm se tak už běžně vejde 13 sad nádobí (oproti původním dvanácti), mobilní drátěné poličky umožní uložení větších nebo atypicky tvarovaných kusů nádobí, aniž by se plýtvalo místem, ve zvětšených vnitřních prostorách přibylo nahoře třetí mělké podlaží na ukládání příborů i drobnějších předmětů. Volbu vhodného programu za vás vyřeší funkce (například Senzorlogic, Fuzzy control, Fuzzy logic, 6. smysl, Automatic), která s využitím senzorů stanoví míru zašpinění nádobí a podle výsledku zvolí optimální mycí program. Úsporný provoz poskytují také programy označené jako Eko nebo Bio.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Ideální parametry

Ekonomická myčka by měla spotřebovat co nejméně vody a elektřiny. Moderní typy dnes mají běžně spotřebu vody okolo 10 l, na trhu už jsou ale i modely, kterým stačí na jeden mycí cyklus pouhých 6 l vody. Úspory docilují výrobci například tím, že se na první předmývání zašpiněného nádobí využije přefiltrovaná voda z předchozího oplachu. Myčky zařazené do energetické třídy A dnes už platí za neekonomické.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Moderní typy mají třídy A++, na trhu už jsou i myčky se třemi plusy. Z hlediska uživatelského komfortu je dobré při výběru myčky sledovat i její hlučnost.Tišší model oceníte zejeména v integrovaných obývacích prostorách, kde hlučný spotřebič ruší při konverzaci nebo sledování televize. Ještě nedávno se za tichý typ považovaly myčky s hlučností okolo 50 dB, novější typy dnes mají hlučnost okolo 43 až 45 dB.

Myčka LDFAA (HOT POINT ARISTON), 14 sad nádobí, rychlý program Guest (36 minut) energetická třída A++, hlučnost 42 dB, cena (nerezové provedení) 11 059 Kč, DATART.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem