Stojan na nože s dobrušovací lištou, šachy nebo psí miska. I takové věci mohou vzniknout z technického kamene. Navrhli je studenti architektury a produktového designu. V polovině roku soutěžili v poměrně nevšední disciplíně – co vše lze vyrobit právě z technického kamene. Nejlépe hodnocené návrhy se představily na letošním ročníku Designbloku.

Hlasujte:

Navštívili jste letošní Designblok?

Čím dál více velkých společností dnes sází na mladou generaci talentů, které si často vyhlížejí už v řadách studentů. Nebojí se do nich investovat a vychovávat z nich svůj vlastní tým pro dlouhodobou spolupráci.

V rámci soutěže hodnotila odborná porota mnoho aspektů. Díla nesměla postrádat kreativitu, ale ani nevšednost a především užitné vlastnosti. (foto: Technistone).

Technický kámen jako závěrečné studentské práce

Do soutěže se zapojili studenti z ateliéru profesora Jana Fišera - posluchači Fakulty umění a designu UJEP a produktového designu na ČVUT. Technický kámen byl na zmíněných vysokých školách tématem dvou přednášek. Studenty zaujal natolik, že si jej dokonce tři z nich zvolili jako téma své závěrečné práce. Jako svou bakalářskou práci představil Ivan Valigura sérii vypínačů a Jitka Frouzová koupelnové umyvadlo. Barový stůl s infrazářením byl realizací diplomové práce Natálie Peterkové. Všechny tři projekty pak byly vystaveny na letošním ročníku Designbloku v Praze a zúčastnily se také již zmíněné soutěže o nejlepší výrobek z technického kamene.

V rámci soutěže hodnotila odborná porota mnoho aspektů. Díla nesměla postrádat kreativitu, ale ani nevšednost a především užitné vlastnosti. (foto: Technistone).

Společný jmenovatel: praktické i originální

V rámci soutěže hodnotila odborná porota mnoho aspektů. Díla nesměla postrádat kreativitu, ale ani nevšednost a především užitné vlastnosti. Porotu nakonec nejvíce zaujalo nepřeklopitelné stojací svítidlo studenta Františka Hůly, který obsadil první místo. Porota u návrhu ocenila nejen ojedinělý design, ale také praktičnost. Projekt získal ocenění „Vítěz soutěže“ a dočkal se i své realizace. Tu mohla veřejnost poprvé spatřit na letošním Designbloku.

text: Tomáš Horáček, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem