Dřevo je pro nás nejpřirozenějším materiálem, používaným po staletí ve stavebnictví i na vybavení interiéru. Je to živý materiál, o který je třeba pečovat. Nejlépe tak, aby to bylo v souladu s naším zdravím i životním prostředím.

Barvami ošetřené dřevo najdeme prakticky v každém interiéru, o to důležitější je jejich zdravotní nezávadnost (BALAKRYL).Dřevo spolu s kamenem a hlínou patří také mezi nejstarší materiály používané pro stavbu, podlahy, výrobu nábytku, hraček i předmětů každodenní potřeby. I přes bohaté možnosti nových technologií je v řadě segmentů stále nenahraditelné. Dřevo však nelze používat jen v surové podobě, a tak se moří, napouští, barví a lakuje. Nátěrům do interiéru je třeba věnovat zvýšenou pozornost – jde o jejich zdravotní nezávadnost.

Ať už chcete bydlet ve srubu, nebo jen renovujete nábytek, je dobré se zajímat o složení laků a barev, kterými se dřevo natírá. Některé barvy totiž obsahují nebezpečné látky, které ohrožují naše zdraví, a to nejenom během aplikace, ale i dlouho po ní. V obchodě se tedy rozhodně vyplatí číst etikety.

Škodlivé jsou zejména vysoké koncentrace těkavých látek se zkratkou VOC – z anglického volatile organic compounds, dále těkavé sloučeniny těžkých kovů, aromatické uhlovodíky – benzen, toluen, fenoly a dioxiny, formaldehyd, nebo trichloretylen. Na trhu najdeme značné množství šetrných barev a laků, které zdraví neohrozí. Stačí si jen správně vybrat.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Volte vodou ředitelné

V obchodech narazíte na dva hlavní typy barev: syntetické barvy a barvy vodou ředitelné. Syntetické obsahují hlavně umělé látky, rozpouštědla a ředidla. 

S ohledem na zdraví vybírejte primárně vodou ředitelnou variantu. Tyto barvy obsahují méně škodlivin než syntetika. Ocení je zejména amatéři, protože se s nimi pracuje opravdu jednoduše. Rychle schnou, nemusí se ředit a hlavně nepáchnou. Během jednoho dne můžete povrch natřít a hned ho začít používat.

Vodou ředitelný nátěr je také mnohem pružnější a lépe odolává popraskání vlivem tepelné roztažnosti podkladu než křehké barvy syntetické. Proto je odborníci doporučují i na venkovní nátěry. Nanášejí se jen na dobře odmaštěný povrch, na rozdíl od syntetických barev, které si s lehčí mastnotou poradí.

Jak natírat šetrněji k přírodě

 - Upřednostňujte vodou ředitelné barvy, zejména s označením EŠV.
 - Dodržujte technologii natírání doporučenou výrobcem.
 - V pobytových prostorách používejte jen barvy pro vnitřní prostory.
 - Dávejte přednost „napouštění“ dřeva před lakováním tam, kde je to možné.
 - Dřevěné předměty napouštět přírodními látkami – vosky, oleji.

Eko na první pohled

Barvy na vodní bázi se ovšem mezi sebou liší také. V orientaci proto pomůžou obrázky na etiketě. Hledejte znak Ekologicky šetrný výrobek. Jedině tato značka garantuje, že výrobek ani výrobní proces nejsou závadné pro lidské zdraví a životní prostředí, a přitom kvalita výrobku zůstává na velmi vysoké úrovni. Nenechte se při tom zmást množstvím podobných obrázků – často informují pouze o tom, že obal je vhodný k recyklaci.

Lak pro odolné nátěry pohledového dřeva, dřevotřískových desek a korku v interiéru (AUSTIS). Vodou ředitelná vrchní barva s univerzálním použitím určená k novým i renovačním vrchním nátěrům (BALAKRYL). Rychleschnoucí vodou ředitelná tenkovrstvá lazura pro nové i renovační nátěry všech druhů dřeva (BALAKRYL). Rychleschnoucí vodou ředitelná silnovrstvá lazura pro nové i renovační nátěry všech druhů dřeva (BALAKRYL). Vodou ředitelná krycí barva s hedvábným leskem (REMMERS). Rychleschnoucí krycí lak na bázi polyuretanu a akrylu, ředitelný vodou, určený pro první nátěr a renovaci (REMMERS).

Barvy na hračky 

Nejvyšší kvality a přísné kontroly se dostává barvám na dětské hračky. Tuto top kvalitu splňuje například většina barev a laků z portfolia firmy Balakryl. Ekologické kvality a nezávadnost takových výrobků jsou dané nejenom splněním evropské normy EN 71–3 pro bezpečnost hraček, ale prochází i nejpřísnějším kritériem pro zdraví, což je atest pro styk s potravinami. 

Například univerzální barva, která se hodí na většinu povrchů, Balakryl UNI, splňuje přísné požadavky obou norem. 

Atest na dětské hračky splňují i laky a barvy přímo určené na dřevo, jako je tenkovrstvá lazura Ploty a chaty nebo přípravek Venkovní lak.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem