Přírodní kámen neztratil za tisíciletí používání nic ze své jedinečné krásy, naopak právě zažívá svůj velký návrat. Pomocí vyspělých technologií získává nové vlastnosti a další široké možnosti použití. Přesvědčili jsme se o tom na veletrhu mramoru Marmomacc v italské Veroně.

Velkoformátový obklad 50 × 50 cm, kolekce 3D, dekor Egg, vyrábí Bagattini.Stejně jako je každý člověk jedinečný a neopakovatelný, je také každý kousek kamene jedinečným přírodním výtvorem. Mramor vyniká především lomem světla, jedinečnou strukturou a bohatou škálou barev, odvozenou od obsažených příměsí. Sahá od sněhobílé (čistý vápenec) přes pastelové odstíny až po karmínově červenou, zelenou, fialovou a černou.

Přirozený vzhled, nové vlastnosti

Přední výrobci se snaží pomocí moderních technologií představit ušlechtilý kámen jako materiál s bohatými estetickými, ale i technickými možnostmi a stále zdokonalují jeho užitné vlastnosti. Pevnost a stabilita a trvanlivost se snoubí s flexibilitou, tvárností, světelnými efekty… Například pomocí speciální technologie krystalizace vzniká materiál, který dodává kameni dokonale hladký, lesklý a kompaktní povrch skla. Kompozitní hmoty vyrobené lisováním za vysokého tlaku z mramorového či křemenného prášku (92 %), přírodního pryskyřičného pojiva (7 %) a barviva, umožňují vyrobit například vysoce odolnou kuchyňskou pracovní desku nebo velkoformátovou obkladovou desku o délce přes 3 m jako kompaktní prvek z jediného kusu, s menší tloušťkou a hmotností než z kamene.

Kolekce Natura, Forest design, černý mramor s broušeným dekorem, nabízí Antolini & Luigi, www.antolini.com.Z pryskyřičných pojiv a větších struktur z onyxu vznikají i jedinečné dekorativní konglomerované desky. Kamenné fólie o tloušťce méně než 0,5 mm, aplikované na sklo, vytvářejí efektní průsvitné plochy, jejichž dekor bude dominovat v každém interiéru. Fólie lze aplikovat i na dřevo či jiný podklad a dát tak téměř jakémukoliv materiálu vzhled kamene při menší tloušťce a nižší hmotnosti. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Materiál pro Michelangela i Leonarda

Vana jako solitér z jednoho kusu, expozice Luxury & Stone Spa 2 Kinetická mramorová stěna, navrhla Alice Schillaci, expozice Fluid Stone.Nejenom dlažbu či obklad, ale i konstrukční prvky, prostorové tvarovky, umyvadla, užitné předměty i výtvarná díla složitých tvarů lze vyrobit z mramoru. Na veletrhu se představila řada experimentálních projektů, které vznikly ve spolupráci výrobců, designérů, technických a výtvarných škol. V expozici nazvané Koupel ve světle jsme viděli výrazné plastické kreace v moderním i tradičním stylu z tureckého mramoru, zvýrazňující velkou tvárnost tohoto materiálu, kontrast matných a lesklých povrchů.

Výstava Minimentale, Matka příroda – meditativní instalace do exteriéru, Marco Salzani.Výstava Flexibilní kámen, přehlídka diplomových prací studentů architektury z univerzity ve Ferraře, poukázala na neobyčejně bohaté možnosti praktického použití od skladebných tvarovek do interiéru či do zahrady přes umyvadla, vany, sedátka až po komodu či dokonce atypické reproduktory.  Designéři Giuseppe Fallacara, Marco Stigliano, Claudio d´Amato a další se ve spolupráci s polytechnickou univerzitou v Bari a technickou univerzitou ve Veroně zaměřili na výzkum konstrukčních možností kamene. Mohli jsme obdivovat experimentální, ale funkční prototypy flexibilního obloukového mostu, samonosného vřetenového schodiště, moderního klenebného systému do veřejných prostor, příhradové konstrukce z nerez oceli a kamene a dalších konstrukcí.

Mramorová sprchová vanička s vloženým odtokovým žlábkem čokoládové barvy, vyrábí Margraf, www.margraf.it.Výstava Minimentale, kterou předvedla umělecká škola Paolo Brenzoni, obsahovala sérii výtvarných instalací navržených do konkrétního prostředí v přírodě i ve městě – od parku přes kašnu na historickém náměstí až po lesní stezku či stanici metra. Zajímavé instalace, které pro veletrh vytvořila řada italských i zahraničních designérů, byly k vidění přímo v historickém jádru města, ať už v bezprostřední blízkosti slavné veronské arény, či v zákoutích poblíž domu, kde žila Romeova Julie. Kámen nachází široké uplatnění jak v exteriéru, tak v interiéru, jeho kvalita přesahuje dobové módní trendy a jeho možnosti ještě zdaleka nejsou vyčerpány.

Více se dozvíte na www.marmomacc.it.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem