Moderní stínicí technika toho umí mnohem víc než jen pasivně chránit dům před sluncem. Dokáže ohlídat i celý dům a jeho majitele!

Velmi rozšířené vertikální žaluzie dokážou vytvořit zajímavé světelné efekty (INNEX).Stínicí technika dospěla z pasivní role „překážky“ slunečnímu svitu do stavu, kdy aktivně spolupracuje na zajištění tepelné pohody uvnitř obydlí, a to nejenom v létě, ale i v zimě. V tomto ročním období je naopak důležitý energetický výtěžek ze solárních zisků. Stínicí technika pak pomáhá regulovat a usměrňovat jeho množství dopadající do interiéru. Moderní inteligentní domy už umí na tyto podmínky reagovat, pomocí čidel předávají informace do inteligentního systému a celý den pracují bez zásahu lidské ruky.

Dodejme ale, že dnešní stínicí technika nemusí chránit jen proti slunečnímu svitu a nechtěným pohledům zvenčí. Může – a to velmi účinně – také poskytovat ochranu proti vloupání do domu. Jde jak o překážky mechanické, tak o možnou součinnost se systémy alarmu a přivolání včasné pomoci.

Hitem poslední doby je například instalace automatických žaluzií nebo rolet s elektrickým pohonem a jejich napojení na centrální systém, hodiny či větrná a sluneční čidla. Jednoduše tak lze naprogramovat doby automatického spuštění a vytažení roletových systémů i v době nepřítomnosti obyvatel. Dům to pomůže ochránit zejména v dobách dovolených, kdy lupiči nemusí vůbec poznat, že dům zůstává po určitou dobu prázdný.

Jaké jsou možnosti

Při výběru zastínění bychom měli zohlednit tvar a výšku budovy, její orientaci ke světovým stranám, zeměpisnou šířku, ve které se nachází, okolní zástavbu a zeleň, architektonické požadavky na fasádu objektu a v neposlední řadě i své představy a požadavky. Volbou správného typu clonicí techniky se vám tato leckdy nemalá investice velmi brzy vrátí v úsporách na nákladech na chlazení a vytápění. Vhodný výběr stínicí techniky je ale i otázkou estetiky a může výrazně ovlivnit styl a vzhled budovy i jejího interiéru.

Uvnitř domu se nabízejí na výběr záclony, závěsy, japonské posuvné stěny, baldachýny, vnitřní rolety textilní či z tzv. „šitého dřeva“, vertikální či horizontální vnitřní žaluzie skládané, plisované, benátské atd. atd. To vše může sehrát rozhodující roli ve vytváření atmosféry uvnitř domu.

Podobné je to i s prvky venkovního stínění, které jsou navíc v mnoha ohledech účinnější: žaluzie, předokenní a nadokenní rolety, speciální roletové systémy pro střešní okna a zimní zahrady, markýzy – navíjecí, balkonové či kazetové, korbové, pro střešní okna a zimní zahrady atd. – jejich typ, tvar, barva a materiál ovlivňují dojem, kterým působí vaše fasáda na okolí a samozřejmě i na vás, ať už při návratu domů nebo při pohledu ze sezení na zahradě. Třetí možností pak je stínění vložené do meziskelního okenního prostoru. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Předokenní rolety

Předokenní rolety přispívají i k vyšší pasivní bezpečnosti bytu nebo domu. Záleží nicméně na typu lamel použitých pro výrobu rolety, neboť běžné plastové lamely představují z hlediska bezpečnosti naprosté minimum. Na odolnost rolety proti násilí má vliv i celková konstrukce ro lety, hlavně použití vhodných upevňovacích prvků pro spojení roletového pancíře s hřídelí rolety.

Motorizace umožňuje manipulovat se stínicí technikou mnohem přesněji a šetrněji, výrazně se tak prodlužuje její životnost (SOMFY).Pohon rolety by měl být s to zabránit jejímu nadzdvižení, protože v klidu je zabrzděný a hřídelí nelze otočit. Mechanizace pohybu předokenní rolety pomocí motoru má ale i další nesporné výhody. Manuální ovládání totiž může být namáhavé zejména pro starší osoby nebo děti, a to hlavně v případě bohatého prosklení fasády nebo většího počtu oken, speciálně pokud se nacházejí ve více podlažích.

Také samotný mechanismus rolet je při manuálním ovládání více namáhán, protože roleta se vlivem nerovnoměrného působení síly více opotřebovává. Automatizace a motorizace naopak přispívají k prodloužení životnosti rolety. Motorizace s sebou kromě komfortu a pohodlí nese několik užitečných funkcí, například rozpoznání překážky v dráze rolety nebo ochranu proti přimrznutí.

Rozpoznání překážky, například zapomenutého předmětu na okenním parapetu, dokáže při vhodné konstrukci rolety zabránit poškození nebo dokonce zničení rolety i pohonu. Speciálním případem je rozpoznání přimrznutí stažené rolety, ke kterému může snadno dojít v zimních měsících. Pohon se v tomto případě vypne a nereaguje na opakované povely k vytažení rolety do té doby, než je roleta uvolněna.

Řídicí systém

Animeo Solo od společnosti Somfy nastaví motorem poháněné stínění do optimální polohy podle aktuální situace. Clona se tak zcela automaticky přizpůsobuje počasí. V zimě je navíc možné aktivovat režim „udržování tepla“, který zajistí, aby se po setmění stáhly předokenní rolety a snížily se tak tepelné ztráty. Naopak během dne umožní funkce „vyhřívání sluncem“ využít energii slunce k ohřevu interiéru. Obě funkce snižují náklady na vytápění.

Výhody automatizace

Zařízení ale může být i plně automatické. Do zcela jiné dimenze totiž posune předokenní rolety ucelený řídicí systém, který reaguje pomocí slunečních, větrných, teplotních a srážkových čidel na vnější povětrnostní podmínky, ale i na časové povely a který lze propojit se systémem elektronického zabezpečení domu nebo bytu atd.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem