Dnes už snad nikoho nenapadne považovat centrální vysavače a vysavače robotické, za vzájemné konkurenty. Ve svých výkonech a v efektivitě práce, nemůže být centrální vysavač tím robotickým, nikdy úplně nahrazen. Ale robot ideálně funguje jako doplněk centrálu. 

Donedávna probíhala spolupráce obou těchto úklidových pomocníků tak, že sice pracovaly vedle sebe, ale zcela autonomně. Každá s vlastním speciálním určením. Nyní však nastala doba, kdy se přednosti centrálního vysavače, s přednostmi vysavače robotického, spojily.

Symbióza současného působení obou, může být pro někoho až překvapivá. Je dokonalá! Přišly s ní u nás před časem společnosti SMART-VAC a BEAM ČR, zkušení dodavatelé centrálních vysavačů SMART a centrálních vysavačů BEAM. Aktuálně nejdokonalejším zařízením z jejich nabídky je sestava označovaná jako ROBO TR900LA. Toto zařízení dál účinně rozvíjí schopnosti centrálních vysávacích systémů BEAM a SMART. Jde o jediný robotický vysavač se schopností automatického vyprazdňování zásobníku nasátých nečistot. Tato schopnost je podporována prostřednictvím vysokého sacího výkonu centrální jednotky. Ta umožní nejen dokonalé vyprázdnění prachového kanystru robota, ale také se postará o stejně kvalitní vyčištění jeho pracovních součástí. Robotický vysavač je také vybaven funkci mokrého vytírání.

Robot se prostě v potřebnou chvíli dostaví do doku napojeného na vysavač centrální. Aktivuje tím samočistící proces. Speciální technologie zajistí automatický průchod nečistot z kanystru robota do potrubního systému centrálního vysavače. Děje se tak s obvyklou vehemencí centrálu, takže dojde i k dokonalému vyčištění kartáče a filtru robota.

Popsaný proces není jediným přesvědčivě chytrým projevem jednotky ROBO TR900LA. Ta má rovněž schopnost využívat systém laserového mapování. Za pomoci senzorů LIDAR naskenuje celý dům, vytvoří a uloží podrobnou dvojrozměrnou mapu domácnosti, přičemž respektuje stěny, dveře a nábytek. Robotický vysavač se pak pohybuje svým teritoriem s vysokou inteligencí. Určí si nejrychlejší a nejefektivnější trasu úklidu. Dokáže zamezit kolizím i pádům. Vyhne se schodům a jiným překážkám. Tomu všemu jsou přizpůsobené všechny klíčové parametry. Jednotka je například schopna pracovat na jakémkoli povrchu a také v mezerách vysokých pouze jedenáct centimetrů.

K přednostem tohoto zařízení také patří možnost prostřednictvím vyhrazené aplikace ovládat jej na dálku. A také nastavovat plán čištění, upravovat sílu vysávání, povolit, časovat, či zakázat různé funkce. Zkrátka jednotka ROBO TR900LA, podporována schopnostmi centrálních vysavačů BEAM či SMART, ideálně zapadá do čím dál žádanějších systémů inteligentních domů.

Reakce zákazníků společností BEAM ČR a SMART-VAC, kteří si jednotku ROBO TR900LA pořídili, ukazují, že budoucnost robotických vysavačů je právě ve spojení s vysavači centrálními. Vzájemné působení jednoznačně povyšuje užitnou hodnotu obou zařízení zúčastněných v procesu. Z nedávné novinky, se tak rychle stává zřetelný úklidový trend.

Robot se postará

Klasické funkce a postupy práce centrálního vysavače robotický doplněk nijak neomezuje. Centrálním vysavačem jsou snadno čištěna místa pro robota neschůdná. Schodiště, nábytek, veškeré výše položené předměty, ale také garáž a auto v ní. S tím souvisí nejcennější kvalita centrálního vysavače. Tedy fakt, že sice dokonale přefiltrovaný, ovšem přece jen nikoli čerstvý vzduch, je odveden zcela mimo objekt, v němž vysavač pracuje. Kontakt obsluhy se špínou a prachem je minimalizován k nulové hodnotě.

ROBO TR900LA

A jak si počíná ROBO TR900LA? Na tuto otázku odpovídá jednatel společnosti BEAM ČR Michal Čermák: „Ve zkratce lze říct, že robotem nasbíraný prach je automaticky vyprazdňován přímo do systému centrálního vysavače. Je to nejlepší způsob moderního úklidu, bez nadsázky revoluce v uklízení. Vše můžu řídit přes chytrý mobil. Jsem v zaměstnání a doma jsou mezitím podlahy vysávány, či dokonce vytřeny. Robot se postará… Zatímco zásadní velký úklid centrálním vysávacím zařízením může být učiněn ve vhodnější dobu.“

logo MessengerPoslat Messengerem