Jak se rodí nové obklady a dlažby, nám prozradil Marek Vráblík, šéfdesignér společnosti Lasselsberger.

Série Random obsahuje kromě základní dlaždice 60 x 60 cm také schodové tvarovky. Umožňuje tak vytvořit jednolitou podlahu, která pokračuje na schodiště apod. (www.rako.cz) .Při pohledu na dnešní obklady a dlažby se zdá, že všechno je možné. Zvětšují se formáty, zmenšují tloušťky, povrchové úpravy takřka libovolné. Má obkladová keramika nějaké limity? 

Samozřejmě limity má, ale ty se s vývojem a zaváděním nových technologií posouvají.

Nabídka na trhu je nepřeberná. Je těžké se odlišit a najít něco nového? Čím jste se inspiroval u nových kolekcí? 

Pokud by se designér chtěl jen odlišit a vytvořit něco ojedinělého, tak to vlastně těžké není, ale o to značce RAKO tak úplně nejde. Důležitý ja samozřejmě úspěch na trhu, takže jde také o to, strefit se do vkusu klientů.

Vývoj nového výrobku představuje značné investice a může to být trochu „sázka do loterie“. Co všechno hraje roli, než jde nový design na trh? A jak dlouho tato cesta trvá? 

O tom je vlastně průmyslový design jako takový. Roli hraje všechno. Čím dál více však vidím, že nejdůležitější je neviditelná racionální energie, kterou se snaží všichni do výrobku vložit. Protože pracujeme v systému kompletních kolekcí, složených z desítek nových sérií, trvá cyklus vývoje k nové kolekci rok. Jedna série se vyvíjí zhruba tři měsíce.

Autor

Marek Vráblík

Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, absolvoval stáže na škole výtvarných umění École Nationale des Beaux-Arts v Paříži a škole užitých umění College of Applied Arts v Edinburghu. Pracoval jako interiérový designér, od r. 2003 je šéfdesignérem společnosti Lasselsberger, s. r. o.

Umět si vybrat je v současné době to nejdůležitější.

Jak lze vysvětlit úspěch „retro“ stylu, který se každoročně objevuje v určitých kolekcích u menších i velkých výrobců? Člověk má rád lehké návraty v čase. Takové: „za nás, tenkrát…“

Historie je základ každé nové stavby.

České koupelny bývají poněkud fádní. Mnozí stavebníci rodinných domů si i přes širokou nabídku obkladů a dlažeb nedokáží vybrat, chybí jim odvaha zvolit výraznou barvu či dekor. Co byste jim poradil? 

Umět si vybrat je v současné době to nejdůležitější. I já jsem v mládí zažil dobu, kdy jsme si vlastně ani nemohli vybírat. Nemáme to v sobě, musíme se to teprve postupně naučit.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Vzhled opotřebovaného dřeva patří k aktuálním trendům. Ukázka je ze série Board, slinuté kalibrované dlaždice 20 x 120 cm jsou na výběr jako přírodní, s modrým nebo bílým „nátěrem“.Kam podle vás budou směřovat trendy v keramických obkladech?

Důraz se bude klást na kvalitu, na nitro oproti plášti. Prostor musí podporovat prožitek. Keramika bude pokornější stejně jako ostatní prvky interiéru.

Co vás mezi letošními novinkami nejvíce zaujalo?

Z RAKO novinek si nejvíce cením Tendence kvůli plnosti základních obkládaček. A z dlaždic série Random, která už byla delší dobu očekávaná. Ze světových novinek je to větší zájem špičkových studií o keramický svět. To je předzvěst posílení postavení keramických obkladů v rámci ostatních disciplín.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem