16. října byly ve Stockholmu slavnostně vyhlášeny výsledky celosvětové studentské soutěže Design Lab na téma společné vaření, snadný úklid a čerstvý vzduch.

Cílem soutěže, kterou již 10 let pořádá společnost Electrolux, je především boření předsudků, hledání inovativních řešení a vytváření designu s příběhem. Tématem letošního ročníku byla inspirace životem ve městě.

Soutěžní práce účastníků z více než 60 zemí světa hodnotila porota, kterou tvořili renomovaní designéři a odborníci: Stefano Marzano, profesor designu a architektury na univerzitě v Miláně a šéf designu společnosti Electrolux, Hideshi Hamaguchi z Japonska, šéf strategie designu společnosti Yanko Design a Pio Barone Lumaga, šéfredaktor a vydavatel skandinávského časopisu LOFT o designu, architektuře a kultuře.

„Ze 1700 přihlášených jsme vybrali osm provokativních a kreativních finálových konceptů, které reprezentují široký výběr inspirujících nápadů,“ říká Steffano Marzano, předseda soutěžní poroty. „Všechny nabízejí řešení skutečných potřeb, ale zároveň překvapují způsobem, jak ztvárňují naše budoucí životy. Vítězové však nejsou jen tři, ani 8 finalistů, ale všichni, kteří se zúčastnili, kteří myslí na naši budoucnost.“ Kromě odborné poroty práce hodnotili také uživatelé internetu a v rámci večera byl vyhlášen i vítěz hlasování na face-booku.

Nejlepší z nejlepších

Porota vybírala z 8 nejlepších soutěžních návrhů. Finalisté na finálovém večeru osobně představili své koncepty. Vítězi soutěže Design lab 2013 jsou:

  1. 1. místo: Mab

MabAutor: Adrian Perez Zapata, Kolumbie

Tento automatický čistící systém jako by pocházel z říše pohádek (odtud také jeho název – autor se inspiroval v říši královny Mab). Naskenuje a vyčistí celý dům díky letce několika set minirobotů, kteří si rozdělí prostor na části podle toho, jak je třeba je udržovat. Pohybují se jako malé vrtulníky s křídly na solární pohon, navzájem spolu komunikují a na dálku komunikují s řídicí jednotkou, která funguje podobně jako dokovací stanice. Každý robot nese kapku vody, která vyčistí jakýkoliv povrch, nečistoty se pak filtrují v mateřské stanici a vodu lze opět použít.

MabPorota ocenila neobvyklý nápad, spojený s příběhem, a také myšlenku vzájemné komunikace jednotek i elegantní a neutrální design, který dobře zapadne do každé domácnosti.

Tento návrh také zvítězil v internetovém hlasování na face-booku.

  1. Atomium2. místo: Atomium

Autorka Luiza Silva, Brazílie

Kreslit, tvořit a vařit jsou tři principy, na nichž stojí tato speciální 3D tiskárna. Používá 22 molekulárních ingrediencí (proteiny, bílkoviny, vitamíny, atd.), aby sestavila jídlo vrstvu po vrstvě podle obrázku, který si samy nakreslí. Obrázek, ať už je to autíčko, zvířátko či opravdové jídlo, se snímá skenerem a převádí do 3D formy. Přístroj pomáhá dětem připravit si zábavnou formou jejich vlastní jídlo a mění vařen i stravování v kreativní a prospěšnou aktivitu.

AtomiumPorota ocenila, že se autorka osobitým způsobem přistoupila k rostoucí problematice dětské obezity. Dokázala spojit zábavu s výchovným procesem, který dětem v budoucnu napomůže k vytváření zdravých stravovacích návyků.

Dýchající stěna3. místo: Dýchající stěna

Autor: Jeabyun Yeon, Korea

Je to čistička vzduchu pro ty, kteří žijí ve městech a chtějí relaxovat a odpočívat na čerstvém vzduchu. Koncept se inspiroval rybími žábrami a jejich pohybem. Tato idea se zhmotnila v řešení, které se připevňuje na stěnu a mění její tvar podle toho, jak postupuje čistící proces. Zařízení se umí přizpůsobit individuálním potřebám díky těmto šesti funkcím: počasí, paměť, reakce, dýchání, nálada a základní nastavení, které se ovládají prostřednictvím aplikace na smartphonu nebo jiném zařízení.

Dýchající stěnaPorotu zaujalo, že se autor zabývá prostředím jako celkem a přímo spojuje vybavení s architekturou.

Ostatní finalisté

3F3F

Autor: Germain Verbackel, Francie

Název přístroje vychází z anglického Forma následuje funkci. Přístroj, využívající piezoelektřinu jako energii ke svému pohonu, vysává prach, dezinfikuje vzduch a provoní byt vaší oblíbenou vůní. Tvar tohoto vysavače se mění a rozšiřuje tak, aby zvládl úkol, který po něm právě chcete – od kompaktního válce až po zvonovitý útvar. Inspirací pro tento produkt byl balet: když pracuje, připomíná baletní sukni, ladně plující po podlaze. Nabízí svému uživateli efektivní, chytrý a přizpůsobivý chod. Lze jej řídit dálkově přes tablet nebo chytrý telefon.

NutrimaNutrima

Janne Palovuori, Finsko

Nutrima je zařízení založené na principu piezoelektrického jevu. Určuje hmotnost potravin, propočítá nutriční hodnoty – obsah minerálů, vitamínů, bílkovin atd., zjišťuje možné toxiny a zkontroluje čerstvost potravin a ingrediencí. Jednoduchou destičku lze kamkoli s sebou, snadno se udržuje. Používá aplikaci, která mapuje vaše zvyklosti a dává tipy na prodejce kvalitních ingrediencí. Pomáhá rozpoznat zdravé jídlo, jíst zdravěji a také sdílet své objevy a zkušenosti s ostatními.

OZ-1

OZ-1Wei Kiat Law, Singapur

Přenosná osobní čistička vzduchu je určena pro obyvatele velkoměst, trpících smogem. Má tvar malého náhrdelníku. Pomocí integrovaného HEPA filtru a ozónového generátoru vytváří zdravé prostředí ve vašem přímém okolí a umí ulevit od stresu. Doplňkovou funkcí OZ-1 je uvolňování vůní, které slouží jako aromaterapie. Můžete jej nosit jako módní doplněk a přizpůsobit svému stylu, nebo diskrétně skrýt pod límečkem, kam se přichytí pomocí klipu.

Kitchen HubKitchen Hub

Francisco Barboza Grasa, Španělsko

Toto zařízení podporuje zdravé stravování a zamezuje plýtvání jídlem, které patří podle autora k problémům vyspělé civilizace. Lze jej integrovat do dveří chladničky i nosit s sebou do obchodu na nákupy. Vložená aplikace pro řízení zásob kontroluje druhy, množství a čerstvost zásob ve vaší chladničce, upozorňuje, co je třeba dokoupit, případně co je třeba spotřebovat. Ukládá si váš individuální jídelníček, disponuje řadou receptů a funkcí nákupního průvodce. Díky své omyvatelnosti se chytrý kulatý stojánek dá snadno používat v kuchyni.

Global ChefGlobal Chef

Dawid Dawood, Švédsko

Hlavním důvodem pro vznik tohoto přístroje je nárůst single domácností. „Lidé se zajímají o vaření, ale vařit sám pro sebe je nuda, chtějí rozvíjet a sdílet své zkušenosti,“ říká autor. Global Chef je kuchyňský přístroj, který využitím laserové holografické technologie spojuje lidi z celého světa a umožňuje jim komunikovat a sdílet zážitky z vaření. S pomocí tohoto spotřebiče můžete vařit se svými milovanými nebo si dopřát lekci s předním šéfkuchařem. Aplikace analyzuje jídlo, má kameru sledující pohyb a umí promítnout 360°hologram.

text: Jitka Pálková, foto: Electrolux

logo MessengerPoslat Messengerem