Karima Rashida, jednoho z nejvýznamnějších světových designérů současnosti, jsme se zeptali, co je podle něj základem kvalitní kuchyně. Odpověděl exkluzivně pro čtenáře Moderního bytu.

Osobní váha OT 180 KARIM BKuchyň je srdcem domova. I když jde o pracovní část bytu, schází se v ní obvykle celá rodina, a je proto žádoucí, aby byla skutečně příjemným prostorem. Přesto po většinu minulého století výrobci kuchyním nevěnovali dostatek pozornosti a až v posledních letech probíhá v této oblasti renesance. Zdokonalují se především technologie, mezi velké trendy patří například dotykové ovládací prvky, nejrůznější senzory, oblíbené jsou také LED diody atd.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Multifunkční trouba BO 87 KRPřes tyto pokroky si myslím, že přístup výrobců je v některých oblastech příliš konzervativní, což je pochopitelné, protože kuchyň je jedna z největších investic při zařizování interiéru a každý si ji dobře promýšlí. Příliš často je však kuchyň navržena bez ohledu na potřeby dané každodenním používáním a mnozí výrobci mají tendenci stavět styl, formu a materiál nad funkčnost a skutečný výkon, které jsou podle mě základem kvalitní kuchyně.

KARIM RASHID

  • nar. 18. září 1960 v Egyptě
  • vystudoval průmyslový design na Carleton University v Ottawě a absolvoval postgraduální studium v Itálii
  • svou kariéru začal v Miláně a v roce 1993 založil studio v New Yorku, kde působí dodnes
  • ve svém portfoliu má více než 3 000 realizovaných návrhů a získal přes 300 celosvětových ocenění 
  • pracoval v bezmála 40 zemích a seznam jeho klientů je prostě úctyhodný, protože k nim patří značky jako Artemide, Audi, Estée Lauder, Giorgio Armani, Kenzo, Prada, Sony, Swarovski, Toyota, Veuve Clicquot, Zanotta a jiné.  Jako nejnovější přírůstek se do tohoto seznamu zapsala také značka Gorenje.

Komínový odsavač par DQGA 65 KRPlasty mají úžasné vlastnosti

Věřím také, že je důležité brát v úvahu zachování zdrojů, tedy využití méně surovin a energie po celou dobu životnosti produktu – od jeho vývoje, výroby až k používání, recyklaci a likvidaci. Mnoho materiálů lze opakovaně využít, především plasty, které mají úžasné vlastnosti, jsou lehké, trvanlivé a snadno se tvarují.

To všechno je ve srovnání s jinými materiály výhoda. Kuchyňský nábytek však není vysokoobrátkové zboží v porovnání například s mobilními telefony, o to důležitější je, aby byl nejen krásný na pohled, ale především praktický. Jedině tak si zachová skutečně lidský rozměr.

zdroj: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem