Zařídit dětský pokoj tak, aby byl účelný, praktický, děti se v něm cítily dobře a vybavení se nemuselo často měnit, není jednoduchý úkol. Mnoha rodinám se osvědčilo svěřit jej profesionálům. Máme pro vás ukázku, jak interiérové designérky zařídily pokoje vlastním dětem. Dva odlišné styly bydlení spojuje ženský smysl pro detail a útulnou náruč domova.

Dva odlišné styly bydlení spojuje ženský smysl pro detail a útulnou náruč domova.Jitka Kolaříková - Půda plná romantiky

Jitka Kolaříková s manželem a dvěma dcerami školního věku zrekonstruovala starý mlýn pod hrází jihočeského rybníka. Klid a krásná příroda vstoupily i do interiéru domu, zařízeného s ohledem na historickou hodnotu stavby a moderní komfort. Renovovaný starý nábytek se tu potkává s novým vybavením na míru, převládají tlumené tmavé barvy a přírodní materiály, především dřevo.

Podkrovní dětský pokoj má díky bílé barvě a prostoru otevřenému do výšky vzdušný ráz. Praktický omyvatelný nábytek i pohovku se snímatelným potahem koupila Jitka Kolaříková v Ikea.Ložnice rodičů i dětské pokoje byly vybudovány v podkroví a výtvarný koncept využívá atmosféru šikmých stropů a členitého starého krovu. Každá z holčiček má svůj pokojík a vlastní koupelnu, společně pak využívají podkrovní halu jako hernu. Oba pokoje jsou takřka identické, jsou otevřené do krovu, osvětlené vikýřem a ještě shora střešním oknem. Funkčně a prostrově je dispozice přehledně rozdělena na zónu učení s psacím stolem, pracovní židlí a skříňkami a na zónu spaní, „schovanou“ v nice pod šikmým stropem. S kamarádkami se dá posedět na malé pohovce se stolkem, nechybí ani regály na knížky a hračky. Do koupelny se vchází přímo z pokoje.

Postel je schována za sloupkem, v zákoutí pod šikmým stropem.„Dětské pokoje jsem odlišila od ostatních částí domu. Snažila jsem se, aby měly svůj vlastní svět: hodně světla a volný prostor. Proto jsou celé v bílé barvě. Bílý nátěr opticky odlehčil i trámy a sloupky starého krovu, půda působí vzdušně. V tomto duchu jsem vybrala i zařízení do koupelny. Počítám s tím, že pokojíky si budou dcery postupně zkrášlovat a vyměňovat doplňky v barvách, které se jim budou líbit. Začaly jsme romantikou jako pro princezny, ale to se může brzy velmi změnit. Ani nábytek nebude problém vyměnit.“ 

S prací designérky Jitky Kolaříkové se můžete seznámit na www.jitkakolarikova.cz.

Dotazy na téma INTERIÉR vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Petra ValentováPetra Valentová - Novostavba září barvami

Petra Valentová bydlí s manželem a šestiletou dcerou v nové dřevostavbě ve starší městské čtvrti. Navrhla interiér domu na míru tak, aby odpovídal životnímu stylu rodiny. Atypické vybavení, vyrobené z lakovaných a dýhovaných MDF desek, doplňují nábytkové kusy z Ikea. Celý koncept se rodil zároveň s architektonickou studií domu, pro barevné a materiálové řešení byla inspirací okolní příroda. Základní barvu – neutrální šedobéžovou – zkombinovala s doplňky v odstínech fialové a olivově zelené. Veškeré podlahy jsou v přírodních tónech od béžové po hnědou. Tento koncept je společný všem místnostem v domě.

Kompozici pokoje měním podle věku a potřeb nyní šestileté dcerky. Chtěla tyrkysovou a fialovou barvu a já jsem pro zjemnění přidala šedobéžovou.Dětský pokoj se nachází v patře spolu s pracovnou, ložnicí rodičů, šatnou a velkou rodinnou koupelnou. Má dispozici ve tvaru L, rozdělenou na část denní – na hraní – a odpočinkovou. V denní části se nachází sezení vytvořené z matrace a polštářů a malý stolek. Na zdi má malá galerii svých obrázků, které často obměňuje, a poličky se svými výrobky. Postel byla vyrobena na míru tak, aby vyplnila protější niku s rohovým oknem. Pod zvýšeným spaním se nachází úložný prostor, vedle postele je ještě policová skříň na knihy a hračky. Design je pojat v hravém duchu, nechybí pestré barvy a zdobné prvky. Až dcera půjde do školy, vybavení se částečně obmění – sedací zákoutí nahradí psací stůl.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz.

„Kompozici pokoje měním podle věku a potřeb nyní šestileté dcerky. Chtěla tyrkysovou a fialovou barvu a já jsem pro zjemnění přidala šedobéžovou. Vysoký strop jsem opticky snížila a rozzářila kompozicí lampionů a barevných dekorací. Bublinky v čele postele umožňují proudění vzduchu, což slouží ke správnému odvětrání postele. Díky výšce stropu 3,2 m jsem mohla postel vyvýšit a získat tak spodní úložný prostor. Až si dcera řekne, tak matrace na sezení  a fialové polštáře, které jsme vyrobila, půjdou pod postel a místo nich přibude psací stůl a poličky na knihy.“

Petra Valentová představuje ukázky své práce na www.valentovadesign.cz.

text: Jitka Pálková, foto: Jitka Kolaříková, Jiří Hloušek

logo MessengerPoslat Messengerem