Hlavními prvky Montessori dětského pokoje jsou funkčnost, praktičnost, útulnost a kreativita. Jak vašim ratolestem zařídíte prostředí, ve kterém se budou efektivně rozvíjet?

Co je to Montessori

Montessori školství je alternativní výchovně-vzdělávací program navržený italskou lékařkou a pedagožkou Marií Montessori. Pedagogika typu Montessori se zaměřuje na přirozenou podporu dítěte při rozvíjení jeho znalostí a dovedností. K rozvoji vašeho potomka může vést nejen vzdělávání ve škole, ale také prostředí, ve kterém dítě žije. Podívejte se, jak vypadá dětský pokoj zařízený ve stylu Montessori a inspirujte se.

Praktický a útulný dětský pokoj

Podle Marie Montessori se dítě do 6 let věku naučí více než během celého univerzitního života. Vzhled a vybavení pokoje jsou proto klíčovým pomocníkem v rozvoji dětské psychiky a fantazie. Místnost by měla být zařízená jednoduše, prakticky a vybavení by mělo povzbuzovat dětskou kreativitou. Důležité je, aby byl pokoj tichý, klidný a čistý. Pokud zařizujete dětský pokoj ve stylu Montessori, vžijte se na chvíli do role dítěte. Posaďte se na postel nebo na zem a vnímejte energii prostoru. Nesvítí vám do obličeje příliš ostré světlo? Je podlaha čistá a teplá? 

Barvy v dětském pokoji 

V Montessori prostředí se používají tři základní barvy: červená, žlutá a modrá. Děti nechte experimentovat a zkoumat, jak vznikají další barvy. Dětský pokoj vymalujte světlými a pozitivními odstíny, aby zde bylo dětem dobře. Místnost musí působit teplým a veselým dojmem. 

Vše na dosah 

Všechny oblíbené věci by mělo mít vaše dítě po ruce. Na stolek vedle postele položte oblíbenou knihu, kterou si čtete před spaním. Na poličku umístěte jeho oblíbenou hračku, se kterou si rádo hraje. Pozor ale, ať poličky a skříňky nejsou umístěné vysoko, kam dítě nedosáhne. Vždy musí být schopné dostat se vlastními silami k objektu, který upoutá jeho pozornost. 

Dětský pokoj podle Montessori rozvíjí dětskou kreativitu a fantazii

Spací koutek 

Podle Marie Montessori je nejjednodušším řešením matrace položená na zemi. Vedle ní umístěte koberec, aby byl přechod z teplé postele na zem příjemný. Dětské povlečení volte z přírodních materiálů a s certifikátem o jeho zdravotní nezávadnosti. STANDARD 100 by OEKO-TEX® vám zaručí, že použité materiály jsou vhodné i pro miminka do 3 let. 

Zrcadlo jako základní prvek 

K základnímu vybavení dětského pokoje patří zrcadlo. Umístěte ho nízko a horizontálně, aby se v něm dítě dobře vidělo. Odraz v zrcadle vašemu potomkovi pomůže při samostatném oblékání nebo při uvědomění si sama sebe. Jak dítě roste, můžete zrcadlo překlopit do vertikální polohy. 

Nábytek a jeho velikost

V každém dětském pokoji ve stylu Montessori najdete nábytek v podobě křesla, knihovny a šatníku. Křeslo umístěte poblíž knihovny, aby se do něj mohl pohodlně usadit i rodič při předčítání knížek. Výška knihovny musí odpovídat výšce dítěte, aby do ní dobře dosáhlo a mohlo si vybrat knihu podle svého vkusu. Stejná pravidla platí i pro šatník. Dítě by mělo mít do skříně přístup, aby se mohlo oblékat samo. 

Kreativní polička

V dětském pokoji nezapomeňte na poličku s hračkami, které odpovídají věku dítěte. Jednou za měsíc je obměňte, protože zevšední. Nemusíte hned kupovat nové. Stačí, když některé hračky na dva měsíce schováte a pak je opět vytáhnete. Tak zůstanou pro dítě stále přitažlivé. Používejte také co nejvíce přírodních materiálů, jako jsou kaštany, ořechy, dřevo, písek nebo kamínky. Dětská fantazie díky nim pojede na plné obrátky.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem