Dobře řešené úložné prostory znamenají pocitově čistý interiér, ve kterém vynikne jen to, co chcete. Pokud je však nevyřešíte včas, brzy se i vkusně zařízený byt promění v „lepším“ případě v místo obložené skříněmi, komodami a policemi a v tom horším pod vrstvou odložených svršků nikdo nerozezná jídelní židli od němého sluhy (zvlášť pokud si ještě na stůl odložíte kabelku).

Úložné prostory by měly být součástí návrhu interiéru nejlépe už ve chvíli, kdy se rozhoduje o dispozici bytu. Každý však neřeší svůj nový domov ještě před dokončením hrubé stavby, mnozí z nás si kupují již postavené domy nebo byty, které dále přizpůsobujeme svým potřebám. Na úložné prostory bychom ale i v případě „pouhé“ rekonstrukce měli myslet dávno předtím, než začneme vybírat novou pohovku.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Místnost navíc

Šatna NB 256Ideálním řešením je šatna jako samostatná místnost. Vhodné je umístit ji vedle koupelny a ložnice. Minimální prostor pro šatnu jsou čtyři metry čtvereční, vejde se tedy i do menších bytů. Šatna může být vybavena systémem polic ze dřeva nebo laminátu, šatními tyčemi a zásuvkami i drátěnými koši. Důležité je, aby bylo možné vnitřní uspořádání měnit podle aktuálních potřeb, které se během let mohou měnit. Police musí být hluboké nejméně 45 centimetrů, stejnou šířku mají i šatní ramínka. Praktické jsou také věšáky na pásky, tašky a další doplňky.

Pro sběratelky bot

Pokud chcete v šatně ukládat také obuv, protože do vstupních prostor bytu se vám nevejde, oblíbíte si speciální topný žebřík, na kterém lze skladovat i vlhké boty. Na uložení sezonních bot, které zrovna nenosíte a umyté je skladujete v krabicích, postačí samostatné regály hluboké cca 40 cm. Samozřejmostí by pak měly být otevřené police na ukládání aktuálně nošené obuvi.

Šatna jako pokojíček

V šatně může stát samostatná komoda jako solitér, do které lze ukládat spodní nebo ložní prádlo. Samozřejmě zde nesmí chybět velké zrcadlo a nad ním kvalitní osvětlení, které pomůže při vymýšlení barevných kombinací. Oblíbeným prvkem je také sedací nábytek (lavice, židle nebo křesílko), který využijí všichni ti, co často očima přejíždějí přeplněné police, a přesto stále neví co na sebe.

Dotazy na téma STAVBA vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Skříň z kolekce Et VoilaZapomenout byste neměli na němého sluhu, hodí se v případě, že svršek, který večer odkládáte, ještě nehodláte vyprat – do regálu s čistým oblečením byste nikdy neměli právě svlečený oděv hned uklízet. Oblíbeným trendem jsou šatny oddělené posuvnými dveřmi, které zvenku působí jako vestavěná skříň. Pro odvážné povahy výrobci nabízejí i variantu průhledných dveří, které do šatny propouštějí přirozené světlo dopadající do místnosti, na kterou šatna navazuje. Šatnu lze však také řešit jako místnost s klasickými interiérovými dveřmi.

Co potřebujete uložit?

Napište si seznam všeho, co potřebujete ukládat, a podle toho pak s výrobcem konzultujte vnitřní uspořádání a vybavení šatny nebo skříně. Užitečné drobnosti, o kterých nic netušíte, výrobci již dobře znají z mnoha realizací, které mají za sebou, a na základě reakcí spokojených klientů vám můžou dobře poradit. Potřebujete uložit žehlicí prkno? Můžete si pořídit rovnou jedno vestavěné, i když jste o něm dosud ani neslyšeli. Skříně a šatny, které nebyly vyrobeny na míru, zaberou více místa a nikdy nebudou vyhovovat vašim individuálním potřebám.

Skříň, nebo stěna?

Vestavná skříň N. O. W.Nemáte-li dost místa na samostatnou šatnu, využijte chodeb, stěn a rohů, které slouží pouze k oddělení prostoru a jinak je nevyužíváte. Tato hluchá místa není třeba zdůrazňovat, naopak skvělým řešením je využít je jako úložný prostor od podlahy ke stropu a od stěny ke stěně. Vestavba na míru podle vašich možností a potřeb dovolí využít každý centimetr, který pak oceníte ve volném prostoru bytu nezahlceného samostatně stojícími skříněmi. Vestavná skříň může být vybavena stejně rozmanitě jako samostatná šatna. Vybírat můžete mezi dřevěnými, plastovými nebo drátěnými nerezovými systémy, popřípadě je kombinovat. Nejhůře se skladují doplňky, určitě se tedy hodí různé závěsné nebo výsuvné věšáky pro kravaty a šátky a také police navíc pro kabelky a další zavazadla. Výjimečné nejsou ani držáky na žehličku nebo rovnou vestavěná žehlicí prkna.

Optimální hloubka je 60 až 70 cm, od celkové hloubky je totiž nutné odečíst cca 5 cm na dveře s klasickým závěsem a 8 až 10 cm na posuvné dveře. Vnitřní prostor by měl být hluboký nejméně 55 cm pro zavěšení ramínek a alespoň 40 centimetrů, pokud chcete ukládat složené oděvy a doplňky. Dveře skříně mohou být zrcadlové, dřevěné, laminátové, plastové i skleněné. Výrobci nabízejí pestrou škálu dekorů, barev, odstínů a intenzity lesku. Jejich vybírání však berte už jen jako pověstnou třešničku na dortu, ani ty nejhezčí totiž neudělají z vaší skříně tu nejlepší, pokud bude špatně vybavená.

zdroj: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem