Bydlíte ve starém domě, obdivujete krásu historických prvků, ale zároveň se vám líbí moderní interiéry a nevíte, jak to skloubit dohromady? Máme pro vás inspiraci z rekonstruovaného pavlačového domu v centru Prahy.

Pohled do jídelny. Designér v celém bytě skloubil historická špaletová okna, staré dřevěné obložení a parkety s výraznými barvami a nábytkem v moderním stylu. Dobře se sem hodí pohovka Cuba a jednoduchá sestava Sistema, vytvořená kombinováním skříněk a otevřených polic (vyrábí Cappellini).Pokud je váš dům památkově chráněný, nebo se prostě nechcete vzdát jeho starobylých půvabů, nedovedete si představit eurookna pod klenutými stropy, chybělo by vám zdobné obložení ve vaší oblíbené pracovně či se vám příčí podrobit dekorativní secesní vilku razantní rekonstrukci, nevěšte hlavu.

Nemusíte se vzdávat žádné z těchto hodnot ani investovat do nákladného a choulostivého starožitného nábytku. Špaletová okna, štukové stropy či profi lované dveře si mohou dobře rozumět s moderním funkčním vybavením a i ve starém domě můžete pohodlně bydlet. Na ukázku jsme pro vás vybrali interiér, kterému dal moderní koncept italský designér a architekt Giulio Cappellini.

Pokračování tradic

Spojení Čech a Itálie, tradiční české řemeslné zručnosti a italského uměleckého cítění má staleté historické kořeny. V období renesance a baroka od nás na zkušenou do Itálie putovali malíři, sochaři, řezbáři i muzikanti, v Čechách působila řada italských stavebních a řemeslnických cechů. Architektura paláců, klášterů a kostelů, které jsou dodnes chloubou Prahy, se nazývala vlašský styl. V Praze tvořili Italové početnou enklávu, dodnes tu máme Vlašskou ulici a Vlašský špitál. Interiér, který jsme zde představili, je součástí projektu jménem La Corte. Rekonstrukce pavlačového domu na komfortní bydlení respektuje požadavky památkářů na zachování historických hodnot a typického rázu pražské architektury při harmonickém spojení s moderním stylem. Více na www.manghi.cz.

Tapeta se stylizovaným květinovým dekorem vytváří v ložnici intimní ovzduší. Postel Jack s masivním koženým čelem, nočními stolky a ergonomickou matrací nabízí pohodlné spaní.Dům pochází z druhé poloviny osmnáctého století, čtvercový blok s historizující fasádou a vnitřním dvorem s pavlačemi patří k typickým představitelům starých pražských činžovních domů. Dispozice odpovídá charakteristickému uspořádání „měšťanského bytu“ té doby, ale je přizpůsobena současnému životnímu stylu. Charakteristická je ústřední hala, která byt rozděluje na dvě části – směrem do ulice jsou orientovány tři místnosti, které dříve sloužily jako průchozí jídelna (salon), a dva pokoje, do dvora byla orientována kuchyň a zázemí bytu.

Po rekonstrukci je hala nově vybavena vestavěnými skříněmi, komodou a pohodlným křesílkem, bývalý salon se proměnil v obývací pokoj a slouží jako ústřední komunikační prostor. Dominuje mu velká sedací souprava u okna, je zde umístěn i malý domácí pracovní kout. Přes obývací pokoj se vchází napravo do kuchyně, vybavené moderní funkční linkou z trvanlivých materiálů, velkou pracovní plochou a vestavěnými elektrospotřebiči, a nalevo do jídelny s kulatým jídelním stolem a pohovkou. Útulné prostředí pro společné stolování, rodinnou zábavu, posezení s přáteli…

Slovo architekta

 „Při zařizování interiérů jsem se snažil prostřednictvím různých variací co nejlépe vyjádřit svoji představu moderního života, vytvořit příbytek pro moderní dynamické lidi, kteří umějí ocenit krásu a umění života. Interiér představuje italský vkus, který je nejlépe vyjádřen správnou kombinací barev a materiálů, jež nám připomíná naše tradice, ale s výhledem do budoucna.“

Kuchyň je umístěna v samostatné místnosti a vybavena linkou z lakovaných MDF desek s úpravou ve vysokém lesku. Varné centrum se skládá z plynové varné desky, grilovací desky a parní lázně. Spotřebiče jsou zapuštěny v kamenné pracovní desce.Na opačné straně bytu, směrem do dvora, se nachází klidová zóna s koupelnou a ložnicemi. Vysoké stropy, dřevěná špaletová okna s profilovanými rámy, parketové podlahy, štuky a další charakteristické historické prvky se v bytě pojí s novým osvětlením, soudobými materiály a zařizovacími předměty a moderním vysoce kvalitním nábytkem renomovaných značek. Nenajdeme tu však agresivní výrazné barvy či extravagantní tvary, ale převážně přírodní materiály, bílou a další tlumené barevné odstíny. Vyvážená kombinace historických hodnot s moderním designem vytváří jedinečné prostředí s útulným a harmonickým duchem.

text: Jitka Pálková, foto: archiv Manghi Group

logo MessengerPoslat Messengerem