Udržovat čistotu v rodinném domě není nic mimořádně zábavného. Přesto existují prostředky a pomůcky, které vám tuto činnost maximálně zpříjemní.

Nikdy není úklid plnocenný, pokud místnosti nezbavíme dokonale prachu, který je prakticky všude. Žádné vytírání hadrem či mopem prach z různých skulin, škvír a zákoutí zcela nedostane. Podobné je to s koberci a závěsy – klepání a vytřepávání – pokud k tomu máme vůbec podmínky – si můžeme dovolit jen občas a v zimě je prakticky vyloučené. Bezpečná likvidace suchých nečistot a zejména „neviditelného“ prachu je nesmírně důležitá také z hlediska zdravotního – v maximální míře odstraňuje z obytného prostoru alergeny. Vytváří se tak prostředí, které je ohleduplné k alergikům, ale i k malým dětem, které se pohybují v malé výšce nad podlahou, a proto jsou těmito látkami ohrožovány ještě víc.

Kartáče s LED technologií se uplatní všude tam, kde je potřeba dosáhnout do špatně přístupných a tmavých koutů (BEAM).Dokonalé vysávání

Odvod prašných nečistot a alergenů z obytných místností však není jedinou zajímavou schopností centrálních vysavačů. Mnohé z nich mají motory speciálně uzpůsobené k mokrému úklidu, poradí si s přímým vysáváním mokrých nečistot. V praxi to znamená, že při vysávání není potřebné přiřazovat do oběhu externí separátory. Například modelová řada vysavačů Husky Pro 300–600 nabízí i automatické splachování nečistot přímo do kanalizace.

K některým typům centrálních vysavačů si pak lze nechat zhotovit rozvod vody a s použitím speciálních čisticích směsí můžete mýt podlahy, šamponovat čalouněný nábytek, mýt interiér aut nebo vytírat dezinfekčním prostředkem v okolí bazénů, saun či vířivek. Takto vybavený centrální vysavač hravě zvládne i to, co očekáváte od mokrého hadru nebo mopu, a to na úrovni profesionálního úklidu.

Jistota pro alergiky

Vysávání běžnými typy vysavačů je činnost značně namáhavá a dodejme, že sáček či fi ltry v drtivé většině případů nikdo po každém vysávání nemění. Sáčky nejsou vždy plné, nebo se nám nechce, a v neposlední řadě sáčky do vysavačů dnes vůbec nejsou levnou záležitostí. Vysavač pak uklidíme do komory či do předsíně a množení nebezpečných parazitů nic nebrání. Z tohoto hlediska je velkou výhodou centrálních vysavačů, že nečistoty odvádějí pryč z dosahu obytných místností. Veškeré alergeny, bakterie a další možní škůdci tak končí v bezpečné vzdálenosti a díky tomu si můžete být jisti, že už se nevrátí zpět.

Čas jim přeje

Vznik centrálních vysavačů se datuje na pozdní 19. století. Vzhledem k vysoké ceně jej tenkrát vlastnilo jen několik domácností v USA. Systém se skládal z měděných trubek napojených na měch v garáži nebo ve sklepě. Velký rozvoj centrálních vysavačů nastal díky vynálezu polyvinylchloridu v 60. letech 20. století. Instalace potrubního systému se tím zjednodušila a zlevnila.

U nás se centrální vysavače začaly šířit počátkem 90. let minulého století a od té doby jejich obliba stále stoupá. U nás se v posledních letech přesouvají z kategorie luxusního zboží do kategorie běžného vybavení domácnosti. Cena kolem 30 tisíc korun včetně doplňků a instalace se může zdát ne příliš lidová, zato ale získáváte výkonný systém pro dokonalý úklid, který šetří váš čas, síly a zdraví. Vzhledem k životnosti těchto systémů a zárukám je to investice, která se tedy zdá být vysokou pouze jako vstupní náklad.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jak to funguje

Jednou z mnoha velkých uživatelských výhod centrálního vysavače je, že není omezen hmotností jako vysavač přenosný. Agregát spojený se sběrnou nádobou se nejčastěji instaluje v garáži nebo technické místnosti, kde je napevno zavěšen na stěně a neobtěžuje hlukem. Proto může být osazen průmyslovým motorem s velkým výkonem a dlouhou životností. Systém je propojen s ostatními místnostmi trubním rozvodem ústícím do vysavačových zásuvek. Potrubí vysavače se rozvádí podobně jako voda. Je vedeno podlahou a stěnami, do nichž se umisťují i jednotlivé zásuvky.

Výfukové potrubí ústí na střeše nebo na fasádě domu. Systém se obsluhuje pouze pomocí vysavačové hadice. Ta má zpravidla délku 9 m, mohou být ovšem kratší i delší, takže snadno dosáhne do celého domu či bytu. Je velmi lehká, pohyblivá a lze s ní snadno manipulovat. Zapojíte ji do zásuvky umístěné v centru domu a z jednoho místa vysáváte celé patro, pokud to velikost domu dovoluje. U větších domů pak může být rozmístěno v jednom podlaží až několik zásuvek.

Vysoce kvalitní celonerezová štěrbinová zásuvka Magic Sweep (HUSKY).Lehkost sání

Technické parametry a příslušenství centrálních vysavačů nabízejí ve srovnání s klasickými vysavači řadu bezkonkurenčních „vychytávek“, které úklid nejenom zpříjemní, ale mají i podstatný vliv na efektivitu práce. Patří mezi ně například hadice, která se sama navíjí do schránky instalované ve skříňce kuchyňské linky, v koupelně, ve vestavěných skříních, na chodbách nebo pokojích. Hadici stačí jednoduše vytáhnout, vysát potřebné a pak se hadice sama navine zpět do schránky.

Tato možnost je vhodná zejména pro rychlý úklid malých prostor a suchých nečistot v místech s intenzivním provozem. Pohodlné řešení z hlediska obsluhy nabízí také hadice umístěná přímo ve zdi. Stačí ji v potřebné délce vytáhnout z trubního rozvodu a můžete začít vysávat. Po skončení práce se hadice sama vtáhne zpět. Tyto hadice mohou být až patnáct metrů dlouhé.

Další vychytávkou je štěrbinová zásuvka v soklu kuchyňské linky, která je jakousi automatickou lopatkou. Aktivuje se nohou. Stačí k ní namést nečistoty z podlahy a o jejich další osud se postará sací jednotka. Podobné je to s „lopatkou“, kterou stačí vysunout zpod pracovní desky kuchyňské linky a namést na ni třeba drobky z chleba. Poté stačí „lopatku“ zaklapnout a její obsah vtáhne sací jednotka.

text: Stojan Černodrinski, foto archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem