Pokud hledáte inspiraci jak vyzdobit váš příbytek během vánočních svátků, možná ji naleznete na následujících stránkách, kde vám ukážeme, jaké barevné a stylové trendy jsou „in".

Na zelených větévkách efektně vyniknou také dekorace a ozdoby z bílého filcu (POMAX).Třpytivá zlatá kombinovaná se vznešenou fialovou nebo aranžmá a dekorace v přírodním duchu, pracující převážně se zemitými barevnými tóny hnědé, béžové či zelené v kombinaci s bí­lou a smetanovou. Třetí, poněkud kontroverzní barevný směr vyznává netradiční kontrast bílé a černé (kombinované případně ještě se stříbrnou nebo zlatou), který sluší především minimalisticky koncipovaným interiérům.

Na dekorativní stojánek ze série Kalt můžete zavěsit nejrůznější ozdoby, pořídíte jej za 39 Kč (IKEA).Kromě hlavních trendových proudů diktujících barevné ladění a styl svátečních interiérových dekorací, které každoročně podléhají nejčerstvějším módním vlnám, se však můžeme setkat také s celou řadou stálých vánočních aranžmá. Mezi ně patří například tradiční bavorský styl Vánoc oděných v červené a zelené, kde nesmí chybět ani přírodní dekorace - šišky, slámové ozdoby či třeba zlatě lakované ořechy.

Vánoce v přírodním duchu patří také k oblíbeným typům aranžmá českých domovů. Základem jsou dekorace z přírodnin nebo jejich věrné napodobeniny, které však zachovávají původní barvy a tvary předloh - šišky, větévky, snítky kapradí a jmelí, ořechy, bobule, kousky skořice či plátky sušeného ovoce (jablka, pomeranče...). Jako hlavní barevné dominanty se zde používají béžová, hnědá, medová nebo též zelená kombinované s bí­lou či smetanovou.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Finální podobu dotvářejí doplňky

Kromě tradičních skleněných koulí a velkých textilních mašlí můžete vánoční stromek "zabydlet" také kouzelnými postavičkami skřítků (IDEAL FLOR).Tam, kde se páni domu nehodlají spokojit pouze s přírodní tématikou Vánoc, ale touží spíše po okázale pojaté sváteční výzdobě, sahají po barvách zcela jiných: zlaté, stříbrné, bílé a blyštivě červené. Tento typ aranžmá najdeme nejčastěji v interiérech, které se nebojí pochlubit svou exkluzivitou a přepychem. Finální podobu takto zdobených místností dotvářejí také výrazné doplňky - velké květy, zlacené busty, sošky, obrovské sametové mašle, těžké dekorační tkaniny atd. - hrající v aranžmá dominantní úlohu.

V souvislosti s poznáváním a míšením tradic evropských národů pronikla do našich zemí i řada nových zvyků. Právě o vánočních svátcích jsou pro nás vedle blízkého Bavorska asi největší inspirací země ze severu Evropy. Barvami skandinávských vánočních svátků jsou především stříbrná, bílá a světle modrá, jiskřící zmrzlými krystalky ledu. Právě tímto efektem ojíněné a zmrzlé přírody se nechali inspirovat i bytový designéři a pokryli četné vánoční dekorace umělou „námrazou", která bude ve světle štědrovečerních svící vytvářet zajímavé světelné efekty podobně jako sníh za okny vašeho příbytku.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jednoduché ornamenty

Kallt, svítící vánoční hvězda v různých barvách za 399 Kč (IKEA).Aby vás však z ledových krystalků a sněhových vloček u vás doma neroztřásla zima, můžete vše zateplit kombinací s vánoční červenou nebo zlatou. Místo tradičních vánočních motivů pak zvolte jednoduché ornamenty používané v lidové řemeslné tvorbě - právě ty budou tou pravou třešničkou na dortu vašeho domácího severského aranžmá.

Na první pohled se může zdát, že klasickým ozdobám vánočních stromků letos odzvonilo. Nebojte se, tradiční skleněné koule jsou stále v módě, nemusíte však zůstat jen u nich. Kromě tradičních barevných kouliček jsou „in" také kulaté ozdoby z čirého skla, dozdobené bohatými ornamenty z rostlinné říše.

Kromě toho však letos na stromek můžeme zavěsit i plstěné ozdoby, beroucí na sebe podobu andělíčků a nejrůznějších drobných figurek. Stále více oblíbení jsou také různobarevní ptáci s křidélky z pravého peří, motýli či umělé květy. Letošním hitem, jejž ocení zejména nejmenší členové domácností, jsou pak postavičky pohádkových kouzelných bytostí - skřítků a víl obývajících květiny a stromy, jež se v mžiku zabydlí i na vašem vánočním stromku.

text: Naděžda Vondrášková, foto: archiv , Naďa Vondrášková

logo MessengerPoslat Messengerem