Víte, že existují netradiční malířské techniky a materiály, které mohou jinak často fádní výsledek malování interiéru povýšit na umělecké dílo? Na některé z nich bychom vás rádi upozornili.

Poradna na Dumabyt.cz

1. Oblečte stěny do bavlny

Česká firma Interierart vyvinula, vyrábí a prodává bavlněný materiál, který představuje propojení stavebního materiálu s výtvarným využitím. Jde o bavlněné stěrkové omítky Stetap a bavlněné výtvarné hmoty Vyva. Základní surovinou je čistá přírodní bavlna poskytující výslednému produktu unikátní vlastnosti: pórovitou vnitřní strukturu, elasticitu, vysokou přilnavost, stálobarevnost, dlouhou životnost. Materiál Stetap splňuje náročné požadavky ekologických materiálů – je to přírodní bavlna a celulózní pojivo.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Novinkou v oblasti malířských technik jsou bavlněné stěrkové omítky Stetap a bavlněné výtvarné hmoty Vyva. Vyrábí se z čisté přírodní bavlny a mají unikátní vlastnosti: pórovitou vnitřní strukturu, elasticitu, vysokou přilnavost, stálobarevnost a dlouhou životnost (CENTRUM MALÍŘŮ).

V nabídce je zhruba 170 základních vzorů, mezi nimi jsou i takové, které jsou tvořeny přírodními materiály – pilinami, kamínky, lněným vláknem. Bavlněný materiál se aplikuje v mokré podobě, která připomíná hustou kaši. V rukou tvořivých lidí dal tento fakt vzniknout unikátní výtvarné modelovací hmotě – jednobarevným vzorům, které se prodávají pod značkou Vyva a slouží k výtvarným účelům. Ve spojení s bavlněnou stěrkou tak vzniká široké použití v oblasti interiérového designu. V tomto ohledu už existuje mnoho výtvarných technik – zvláště zajímavé je vytváření plastických obrazů integrovaných přímo do stěrky na zdi či jako samostatné interiérové prvky. Výtvarné dílo se pak stává skutečnou ozdobou interiéru. Není
to ale tak jednoduché. Pro zájemce se pořádají kurzy. Centrum malířů ČR nabízí průběžně
na výstavách atraktivní ukázky.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

2. Šperk jménem Travertino

Travertin je světlá hornina, jejíž odstíny mohou být bělavě žluté až nažloutlé, někdy je zbarven do červena v závislosti na příměsích. Složením odpovídá vápenci, na rozdíl od něj je ale pórovitý. Je tvořen malými zrnky čistého uhličitanu vápenatého, které poutají dohromady ostatní částečky, z nichž je travertin tvořen. Může obsahovat také jíl a klastický křemen. U nás nabízí firma Luxmal dva druhy přírodního mletého travertinu – klasik se používá na menší plochy, jako jsou například krby, Travertin extra se používá na větší plochy, třeba fasády domů nebo celoplošně v interiéru. Travertin se pokládá na předem připravený a vyrovnaný podklad, na který se nanese penetrační základ Kvarc – penetrace obsahující jemný písek, který zdrsní plochu. Penetrační nátěr lze podbarvit, a to do žlutého až červenohnědého odstínu.

Odstín je možné použít na plochu i ojediněle, místy. Doporučuje se aplikovat dva po sobě jdoucí nátěry. Na nové vápenocementové omítky stačí jeden penetrační nátěr upravený tak, aby do dvou hodin zaschnul. Na sádrokartonové desky nebo sádrové stěrky jsou doporučeny také dva penetrační nátěry. Suchou směs Travertino rozmícháme s vodou, a to v takovém poměru, aby travertino drželo na hladítku a nestékalo. Pokud se namíchá více, nežli spotřebujeme, stačí zbylý materiál zakrýt igelitem tak, aby nevyschl. Vydrží tak i několik let.

Zhruba hodinu po ukončení penetrace travertino znovu promícháme a začneme s pokládkou. K tomu potřebujeme pouze nerezovou lžíci a nerezové hladítko (např. značka Storch). Na malých plochách lze tahat travertino odspodu nahoru. V případě pokládky větší výšky je nutné pracovat ve dvou: první tahá od vrchu směrem dolů, následně se ihned napojuje druhý pracovník. Travertino, které spadne na zem, hned neodstraňujeme – využijeme ho na případné opravy. V případě oprav totiž nelze použít travertino, které zbylo zakryté v kbelíku, jelikož se na opravy musí použít stejně dlouho proschlý materiál kvůli změně odstínu, jinak by na ploše vznikl světlejší flek. Při pokládce je důležité, aby byl materiál natažen na hrubost zrna.

Po půl hodině, pokud se materiál nelepí na dlaň, můžeme první položenou část vodorovně
přiškrábnout. Takto postupujte až do ukončení pokládané plochy. Ke škrábání používejte nerezové japonské špachtle nebo nerezové stěrky. Po každém škrábání je důležité vyhladit
povrch speciálním hladítkem z tenkého nerezového plechu. Vždy po hodině lze začít s druhým škrábáním. V položeném materiálu pak vznikne tmavší odstín. Tímto způsobem se dá přiškrábnout povrch i vícekrát. Vzhledem k tomu, že přírodní travertino na vzduchu rádo černá, je nutné ho po vyhlazení přetřít ochranným lakem, a to i přesto, že travertin je plně omyvatelný. Takový krb po aplikaci traventina, ve spojení s mramorem nebo vzácnou dřevinou, pak září v místnosti jako šperk.

Novinkou v oblasti malířských technik jsou bavlněné stěrkové omítky Stetap a bavlněné výtvarné hmoty Vyva. Vyrábí se z čisté přírodní bavlny a mají unikátní vlastnosti: pórovitou vnitřní strukturu, elasticitu, vysokou přilnavost, stálobarevnost a dlouhou životnost (CENTRUM MALÍŘŮ).
3. Koupelny beze spár

Další novinkou je technika používaná pro vytvoření bezespárových koupelen, která nabízí i další možnosti. Jiří Sasín z Centra malířů ČR vysvětluje, že jde vlastně o omyvatelný materiál, který lze uplatnit nejen v koupelnových prostorách, ale také na omítky a podlahy a pod kuchyňské linky. Výhodou je, že se může nanášet na stávající materiál, jako je dlažba nebo dlaždičky, aniž by se muselo něco bourat. „Stěny se ovšem musí speciálně upravit, a to nejprve penetrací určenou k těmto aplikacím. Potom nanášíme tmel na vyrovnání spár.

Následně se nanáší tento materiál,“ popisuje postup. Škála barev a provedení je velice široká, takže si každý může vybrat podle svých individuálních představ. Ve finále se aplikuje ochranný nátěr, který může být matný, pololesklý nebo lesklý. Pomocí těchto materiálů lze i věrně napodobit dekor betonu či kamene.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem