Vztahy jsou v dnešním hektickém světě často tématem číslo jedna. Většina moderních lidí hledá složitě cesty ke svým partnerům. I z pohledu fengšuej jsou vztahy velmi důležité a patří k jedné z důležitých energií pro život člověka.

Schopnost přijetí se váže k energii elementu země.Vztahy vám pomůže zlepšit i váš domov. Ve feng-šuej se ke vztahům váže energie Gua 2 a sektor 2. Je to místo, které je umístěno v nejvzdálenějším pravém rohu od vstupu do domu či bytu. Feng-šuej vnímá vztahy jako schopnost přijímání. Je to umění přijmout svého partnera, umění empatie a vzájemného porozumění. Důležitou roli zde hraje vzájemná zodpovědnost, kterou na sebe bereme za druhého partnera. Proto do těchto vztahů nepatří naši přátelé, rodinní příslušníci, kolegové z práce, milenci apod. Ti patří do jiných sektorů. V tomto sektoru řešíme vztah s člověkem, který je nám velmi blízký a za nějž jsme ochotni převzít zodpovědnost a postarat se o něj. 

Zemitá stabilita

Schopnost přijetí se váže k energii elementu země – připomíná kyprou půdu, která je schopna přijmout semínko, vyživovat ho a pomáhat mu v jeho růstu, květu a zrání plodů. Podobně se máme starat o své partnery a oni o nás. Proto by celý prostor sektoru 2 měl přinášet zemitou, „starající se“ energii. Z barev proto volte zemité barvy, například odstíny béžové, hnědé, kávové, broskvové, meruňkové, zelené apod. V doplňcích využijte keramické předměty, kamínky, květiny v květináčích s hlínou.

Veškerý nábytek v tomto prostoru musí působit stabilně, pevně. Nesmí se nám zde kymácet židle, nesmíme mít nestabilní stůl, postel apod. Celkový pocit musí být o jistotě a bezpečí. Energie země je podporována i energií ohně, který do vztahů určitě patří, hlavně u sexuálně aktivních partnerů. Proto by pár doplňků mělo být také v červené, růžové či oranžové barvě. Jen to s tím ohněm ale moc nepřehánějte, mohl by vás vztah začít vyčerpávat.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dva je ideální počet

Energii sektoru 2 také podporuje symetrie a sudost doplňků, nejlépe počet dva. Tj. dvě vázičky, dvě svíčky, dvě květiny atd. Musíme si ale uvědomit, že náš partner nemá být naším obrazem, tj. nehledáme stejného partnera, jako jsme my, ale někoho, kdo nás bude doplňovat. Takže i bytové doplňky v počtech dva by neměly být stejné. Měly by mít stejný základ, ale každý ve dvojici by měl být jiný. Tj. každá květina by měla být jiná, dvě různé vázičky, dvě různé svíčky apod. Velmi hezkým symbolem doplnění je hrneček s podšálkem.

Dotazy na téma INTERIÉR vám zodpovíme v PORADNĚ ZDE.

Lákavá hnízda

Co velmi silně podporuje vztahy, jsou tzv. „hnízda“. Snažte se vytvořit hnízda v posteli, na sedačce apod. Postel i sedačka má být upravena tak, aby vás lákala k „zachumlání se“, ke schoulení se apod. Proto by postel neměla být zastlána jako prkno, ale jen volně, abychom tam mohli kdykoliv spočinout (neznamená to však, že máme mít postel rozestlanou a že má budit dojem nepořádku, to určitě ne). Podobně by měla vypadat i sedačka. Hnízda dále vytvoříme tím, že dáme do středů stolů, komod či polic misky s oříšky, ovocem apod. Miska opět podpoří energii hnízda.

Společné jídlo

Když už zvolíte houpací židli, měla by být stabilní a ideálně by měla být v páru s druhou.Nikdy nezapomínejte, že české přísloví „Láska prochází žaludkem“ je opravdu platné. I feng-šuej to potvrzuje, protože tento sektor posiluje i energii přijímání potravy a trávení. Takže krásný vztah byste měli obohacovat dobrým jídlem, kterým se budete společně těšit. Společné stravování velmi silně podporuje energii vztahů.

Rychlé stravování je jednou z mnoha příčin, proč naše vztahy jsou také „rychlé“. Podaří-li se vám vytvořit příjemné, útulné a milé prostředí v sektoru 2, bude vztah velmi posilňován jeho energií. Nestačí však jenom uspořádat správně prostor bytu či domu, energii Gua 2 si musíme nabrat i do života a využívat energie přijímání a zodpovědnosti co nejvíce.

text: Jiří Černák, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem