Spánek nám zabere třetinu života, přesto bývá ložnice v některých domácnostech trochu popelkou. Poradíme vám, jak na zdravé spaní v příjemném prostředí.

Ložnice má své místo v klidové zóně bytu, pokud možno mimo ruch společného obývacího prostoru a hluk z ulice.Ložnice má své místo v klidové zóně bytu, pokud možno mimo ruch společného obývacího prostoru a hluk z ulice. Jde o výsostně intimní území, kam nechodí návštěvy a často ani naše děti. To však neznamená, že bychom ji měli při zařizování interiéru opomíjet. Právě naopak – relaxace a zdravý spánek jsou pro nás čím dál důležitější.

S těmito požadavky souvisí nejen velikost místnosti, ale i její osvětlení a zejména dostatečné přirozené větrání. Ideální je orientace do zahrady, okna na východ nebo na severní stranu. Užitná plocha 12–14 metrů čtverečných je pro manželskou ložnici považována za standardní velikost, předem je však třeba ověřit umístění postele. Záleží také na celkovém půdoryse místnosti – kde jsou okna, kde jsou dveře, kde úložné prostory.

Správná postel

Standardní lehací plocha pro manželskou postel má rozměry 160 x 200 cm, postel i s rámem pak obvykle zabere nejméně 170 x 210 cm. Pro „dlouhány“ se vyrábějí postele o délce až 225 cm. Postel by měla mít větrání zespoda (spodní úložný prostor se jako trvalé řešení nedoporučuje), stabilní pevný rám, zdravotní pružný rošt a čelo chránící hlavu. Výška lehací plochy se zpravidla pohybuje od 40 do 60 cm, starší osoby pohodlněji vstávají z vyšší postele. Dvojice často řeší otázku, zda použít jednu velkou matraci, či dvě malé. Při větším váhovém rozdílu a ve vyšším věku budou zřejmě praktičtější dvě samostatné matrace. Na trhu se nabízí nepřeberná škála typů a provedení – pružinové, pěnové, sendvičové, z přírodních i syntetických materiálů. Výběr je velmi individuální, vždy si osobně vyzkoušejte jejich měkkost a ergonomické vlastnosti, sledujte hygienické vlastnosti, materiálové složení a vnitřní odvětrání.

Kam s postelí

Než objednáte vytoužené „letiště“ a objemnou komodu, promyslete základní prostorové uspořádání celého pokoje. Z něho předem poznáte, zda vaše ložnice bude dobře „fungovat“. Kolem postele by měl nejméně ze tří stran zůstat volný průchozí pruh o šířce 80 cm, postel by neměla příliš narušit hlavní komunikační linii ode dveří k oknu, případně k výstupu na zahradu. Zpravidla bývá pro majitele domu důležitý i výhled. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Z psychologického hlediska se doporučuje vidět z lůžka na dveře, případně je mít „bokem“, pozor na pozici s hlavou v průvanu! Pokud v domě chybí samostatná šatna, neobejdete se bez šatních skříní, buď ve formě vestavěného nábytku, nebo solitérních skříní. Ať už jsou opatřeny posuvnými či klasickými dveřmi, k pohodlnému ukládání oblečení budete potřebovat před skříněmi manipulační plochu širokou nejméně 110 cm. Praktickým doplňkem pro každodenní převlékání je „němý sluha“ a samozřejmě zrcadlo. Nezapomeňte na noční stolky (odkládací plochy) a lampičky u čela postele. Kdo rád tráví v ložnici více času a relaxuje, tomu se bude hodit zákoutí s křeslem a lampou na čtení, stojan na časopisy, malý odkládací stolek, police či komoda.

Zdravá matrace

Unikátní sendvičová zónovaná matrace Victoria je vyrobena z polyuretanové pěny CELTEX® a viskoelastické pěny Celsio®. Příčně podélné prořezání jádra zajišťuje dobré provětrání, pohodlný spánek a vynikající hygienické vlastnosti. Vyrábí se na míru, můžete ji objednat v prodejnách JMP – studio zdravého spaní.

Atmosféra pro sladké sny

Těžko bychom hledali někoho, kdo by netoužil před usnutím a při ranním probuzení po příjemné atmosféře! Na té se významně podílejí barvy a materiály. Vybírejte z palety svých oblíbených odstínů, pro klid duše se však raději vyhněte sytým a kontrastním barvám – rudá, fialová a oranžová ke klidnému spánku příliš nepřispějí. Ideálním materiálem na nábytek je dřevo či lakované MDF desky, pod nohy teplé dřevěné podlahy, laminát nebo koberec, na okna měkké splývavé závěsy (kdo trpí alergií na prach nebo roztoče, upustí od měkce očalouněné postele, nahradí koberec hladkou podlahou, závěsy roletou či žaluziemi). Proti nepříjemnému rannímu slunci pomůže účinné zastínění kvalitními žaluziemi nebo roletami s různou propustností světla, modely v provedení „black out“ zajistí až 100% zatemnění.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem