Luxusní a zároveň praktický – přesně takové přívlastky by měly patřit k vašemu novému sprchovému koutu. Už dávno odzvonilo nevzhledným sprchovým koutům, za které se jejich majitel styděl. Hygiena byla utrpením, protože byl sprchový kout malý a člověk se do něj sotva vešel. Kvůli tomu si pak nemohl sprchování po náročném dni v práci náležitě užít.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

V dnešní době je už naštěstí všechno jinak. Na výběr máte celou řadu moderních, ale hlavně praktických sprchových koutů, díky kterým si každodenní hygienu skutečně vychutnáte. Každému však vyhovuje něco jiného a ideální koupelnové vybavení si představuje trochu jinak.

Seznámíme vás proto se základními typy sprchových koutů, abyste věděli, jaké máte při jeho výběru možnosti. Díky nim pro vás bude výběr toho pravého hračka.

Sprchový kout s vaničkou, nebo bez?

Nejpoužívanějšími sprchovými kouty jsou ty, které jsou vybavené sprchovou vaničkou. Ta má totiž hned několik výhod. Nejenže díky ní opticky oddělíte sprchový kout od zbytku koupelny, ale také zabráníte vytékání vody do koupelny.

Sprchové vaničky se prodávají v různých tvarech. Vybírat můžete mezi vaničkami ve tvaru čtverce, čtvrtkruhu nebo obdélníku. Záleží, jaký tvar má váš sprchový kout.

Nejpoužívanějšími sprchovými kouty jsou ty, které jsou vybavené sprchovou vaničkou. Ta má totiž hned několik výhod. Nejenže díky ní opticky oddělíte sprchový kout od zbytku koupelny, ale také zabráníte vytékání vody do koupelny. (Zdroj: Levna-koupelna.cz)

Důležitý je samozřejmě také její materiál, který bývá různorodý a vyznačuje se jinými vlastnostmi. Na výběr máte mezi keramikou, akrylátem, nebo litým mramorem. Vždy je nesmírně důležité, aby byl povrch sprchové vaničky opatřen protiskluzovou vrstvou, která snižuje riziko vašeho uklouznutí.

Elegantní řešení v moderních koupelnách představují odtokové žlaby. Díky nim totiž sprchový kout působí vzdušně a je sjednocený se zbytkem koupelny. Podlaha uvnitř koutu je totiž stejná jako v celém prostoru.

Zem je vyspádovaná a vede k odtokovému žlabu, který se postará o to, aby voda při sprchování odtékala přesně tam, kam má. Takže se nemusíte obávat, že by vytékala do koupelny. Odtokové žlaby jsou podélné nebo rohové a bývají zakryté děrovaným roštem.

Na velikosti záleží

Zde platí jedno základní pravidlo – čím větší, tím lepší. Dostatečně velký sprchový kout vám totiž poskytne požadované pohodlí při sprchování. Velikost sprchového koutu však určí vaše koupelna.

Pokud prostorem zrovna neoplývá, zvolte raději menší sprchový kout, aby se vám do koupelny vešlo i další potřebné vybavení. Za minimální rozměr sprchového koutu, který zaručí komfortní sprchování, se považuje alespoň 80 × 80 cm.

Zaměřte se také na tvar sprchového koutu

Důležitá je nejen správně zvolená velikost sprchového koutu, ale také jeho tvar. Při jeho výběru zohledněte prostor, který pro něho máte určený. Luxusní sprchové kouty jsou jednak ve tvaru čtverce a obdélníku, ale také ve tvaru čtvrtkruhu. Díky němu se zbavíte ostré hrany, která může ve vašem interiéru působit nevzhledně.

Způsob otevírání

Jestliže je vaše koupelna prostorná, pořiďte si sprchový kout, který má klasické pantové otevírání. Vybrat si můžete jednokřídlé nebo dvoukřídlé dveře – v obou případech se otevírají směrem do koupelny. Proto musíte před koutem ponechat volné místo, abyste je mohli pohodlně otevírat.

Z toho důvodu jsou do menších koupelen vhodnější shrnovací, posuvné nebo zalamovací dveře. Jejich nesporná výhoda je v úspoře místa – i po jejich otevření totiž zůstávají stále uvnitř sprchového koutu. Před něj tak můžete postavit například koš na špinavé prádlo nebo jakékoliv jiné vybavení.

Výplň sprchového koutu

Nejčastěji se setkáte se skleněnými nebo plastovými sprchovými kouty. Jedná se o kvalitní a odolné materiály, díky kterým vám bude sprchový kout spolehlivě sloužit řadu let. Skleněná výplň musí být vyrobena z bezpečnostního skla, které jde jen velmi těžko rozbít. Pokud se tak ale přece jenom stane, rozbije se na malé kousky bez ostrých hran, takže nedojde k vašemu poranění.

Sklo je ošetřeno speciální povrchovou úpravou, díky které je jeho údržba velmi snadná. Vybrat si můžete čiré, nebo matné sklo. Záleží pouze na tom, jak velké soukromí při sprchování chcete mít. Skleněná výplň může být bez konstrukce, nebo je vložena do pochromovaného či barevně upraveného rámu.

Plastová výplň se obvykle používá u sprchových koutů s plastovým rámem. Nejčastěji je v matném provedení, takže na ní nejsou vidět zaschlé kapky vody ani šmouhy. Může být tvořena lamelami, které jsou typické pro shrnovací sprchové dveře.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem